KOMIKS: Ed Brubaker, Captain America 2

Článek od: Martin Stručovský - 13.06.2012

Hrdý symbol Spojených států amerických, chlápek v hávu zdobeném pruhy a hvězdami, jehož nejoblíbenější hračkou je štít, se po půlroční pauze vrací ve druhém, do češtiny přeloženém svazku. A co nás v něm čeká?

Inu, nic pěkného. Capův úhlavní nepřítel Red Skull se vrátil a pomocí Tesseractu, Kosmické kostky, která mimochodem dělá pěknou paseku i ve filmových Avengers, ovládá mysl generála Larkina a snaží se zničit svého největšího soka. Tahle linie se pak střídá ještě s jednou, v níž hraje hlavní roli Captainův přítel Bucky, který se definitivně zbavil identity Zimního vojáka. Do hry se pak zapojuje i dcera Red Skulla, za kterou se její otec rozhodně nemusí stydět, protože je mu velmi, velmi podobná. Chováním, aby bylo jasno. A když si k tomu připočtete občanskou válku mezi superhrdiny, je jasné, že máte o zábavu postaráno a Captain America s označením číslo dvě vás rozhodně nudit nebude.

Je rozhodně zajímavé sledovat tvůrčí přístup nositele tří Eisnerových cen Eda Brubakera. Zatímco loňský omnibus, sestávající ze sešitů 1–14, se soustředil především na psychologii všech hrdinů, z nichž hlavní postava hrála jednoznačně prim a její vzpomínky vyjádřené černobílou kresbou tvořily většinu obsahu, svazek číslo dvě, tvořený sešity 15–24 pak těží především z akční stránky. Což samozřejmě není vůbec špatně, protože jdeme z akce do akce a Bendis nám tak nedovolí ani na chvilku si oddechnout. Navíc i ta psychologie zůstala, stejně jako silná porce noiru a dávka pochmurnosti. Captain rozhodně není žádnou směšnou či propagandistickou figurkou, jak si může většina čtenářů myslet, ale pořádně velkou osudovou postavou, ze které by antický dramatik Oidipus skákal radostí do stropu a pokusil se mu vymyslet další pokračování. Na jednu stranu by si leckterý kluk přál být na Captainově místě – mít super sílu a obdiv žen – a na straně druhé straně mu osud udělil tvrdou ránu a udělal z něj přežitek doby, což je asi stav, v němž by se nechtěl ocitnout nikdo z nás, i kdyby to obnášelo sebevětší výhody.

Ve spojení s prvním omnibusem vytváří oba svazky perfektní celek, který navíc díky skvělé úpravě, zahrnující pevnou vazbu a přebal, lahodí oku a je šperkem nejedné knihovny.

A abych nezapomněl – ještě letos se můžeme těšit na závěrečný díl. 

Captain America 2 /Captain America 2/
Brubaker, Ed

Nakladatel: BB art, Crew
Překlad: Richard Klíčník
Rok vydání: 2012
Počet stran: 360
Cena: 890 Kč

Komentáře

Přidat komentář