FILM: Avengeri doteraz

Článek od: Martin Kochlica - 30.04.2012

Avengers Jossa Whedona už začiatkom mája vtrhnú do našich kín. Je na čase zrekapitulovať, ako sa im darilo pred tým, než ich Nick Fury dal dohromady.

Iron Man (2008) – 80%

Milionár Tony Stark je bezohľadný obchodník so zbraňami, ktorému ide vždy o jeho vlastný prospech. Až kým ho neunesú teroristi... Vlastne, Tony Stark sa nijako nemení ani potom, ako si vyhotoví kovový oblek a prestrieľa sa so zajatia. Železný hrdina je ale na svete.

Favreauov Iron Man prišiel ako blesk z jasného neba. Žiadne oťukávanie publika, žiadna snaha o hrdinu bez bázne a hany. Len milionár, ktorý má slabosť pre najnovšie technológie a plechové oblečky. Iron Man je síce pravý americký hrdina, ale jeho činy sú takmer vždy podfarbené osobným prospechom. Ak už nejde o zlikvidovanie konkurencie, tak minimálne o peknú ženu.

Od režiséra rodinnej Zathury sme určite nečakali drsnú nakladačku s divokými akciami a ešte divokejšou hudbou. Skrátka konečne dospelý a chlapský komiksový film (veď si určite pamätáte, ako romanticky dopadol Hellboy).

Robert Downey Jr. urobil jeden z najväčších comebackov a značne dopomohol filmu, aby sa z neho stal kult. Rozkošná Gwyneth Paltrow je už len čerešničkou na torte. (Martin Kochlica)

Iron Man 2 (2010) – 70%

Iron Man sa vracia a s ním sa vracia takmer celý tím. Tentoraz ide predovšetkým o Tonyho konkurenciu, ktorá je pripravená dodať na trh hneď celú armádu droidov. Za všetkým je ruský zločinec a génius Ivan Vanko (Mickey Rourke), ktorý má so Starkovcami nevybavené účty.

Tony Stark si užíva svoje netradičné postavenia verejne známeho hrdinu, popri tom si však musí urovnať vzťah k svojmu otcovi i riaditeľke vlastného podniku. Narážky na chystanú tímovku Avengers sú o niečo jednoznačnejšie ako v jednotke.

Režisér Jon Favreau je stále na koni a jeho štýl sa nijako nemení. Akurát triviálny scenár mení film na klasické druhé pokračovanie. Viac strieľania, viac záporákov, viac pomocníkov, viac demencie... Ale nech je motivácia hlavného zlosyna akokoľvek diskutabilná, stále ide o gulervúcu plechovú nakladačku. Dvojka je správne veľkolepá a bezočivá. Drsňáčka Black Widow (Scarlett Johansson) je čerešničkou na trochu preplácanej torte. (Martin Kochlica)

Neuveriteľný Hulk (2008) - 70%

Po rozporuplne prijatom Hulkovi Anga Leeho dostalo zelené monštrum možnosť na reparát. Tentoraz bez umeleckých ambícií a bez obrazovej výnimočnosti, ale zato s obrovskou dávkou dravosti. Režisér Louis Leterrier predviedol svoj zmysel pre akciu už v Kuriérovi a tu sa mohol doslova odtrhnúť z reťaze. Súboje jeho zmutovaných monštier patria k tomu najlepšiemu, čo komiksový film ponúka (Titanov sa mu už s takým úspechom oživiť nepodarilo).

Zmena hlavného predstaviteľa bola vzhľadom na reštart nevyhnutná a Edward Norton svoju úlohu zvládol, aj keď nešlo práve o jeho životnú rolu. Herecké výkony celkovo sú v tomto filme menej podstatné – dôležité, že nerušia, a umožnili tak dostatočne vyniknúť zelenej a sivej oblude.

Nech už má Neuveriteľný Hulk béčkových momentov, koľko chce (zápletka je dosť jednoduchá), konečne ide o poriadny akčný nárez s démonickým záporákom, ako sa patrí. (Martin Kochlica)

Thor (2011) - 50 %

Mezi hrdiny božská vlaštovka v podobě bloňdatého a samozřejmě urostlého týpka, který je tak trochu duchem teenager a z celého panteonu je regulérně nejzábavnější. Ještě aby ne, když využívá zejména situační humor.

Co více říct o jarním blockbusteru, který neurazil a jako popcornová zábava posloužil divákům dokonale. Jenže si toho z něj moc neodnesete a po prvním zhlédnutí snad dokonce zapomenete. Anthony Hopkins se na plátně jen mihne a pak neuvěřitelně přehrává polomrtvého vládce bohů. Film si užijete, zejména pokud z hlavy vytěsníte všechny báje a pověsti, a to zejména ty severské. Musím přiznat, že nejvíc se mi líbilo očůrávání černého hlídače u vstupu do Valhally, prsa Natalie Portman (ano, dokonce je v záběrech měla) a závěr s S. L. Jacksonem, který však pouze upoutává na vyvrcholení, které se kvapem blíží.

A pokud si myslíte, že bohové, současná Země a vědecká fantastika nejdou dohromady, vzpomeňte si na slova A. C. Clarka: Jakákoliv dostatečně vyspělá technologie je od magie a fantazie neodlišitelná.“ Vždyť, co jiného je to létající kladivo?

Pokud se chystáte film shlédnout při příležitosti přípravy na Avengers, povšimněte si i politického podtextu, neboť mocní si svou nadvládu nad světem smrtelníků střeží. Z tohoto úhlu pohledu se mi vnitřní logika a soudržnost univerza Asgardu v podobě devíti světů Yssgrasilu velmi líbila a je škoda, že se pravděpodobně nedočkáme rozvedení silného tématu.

Základní předpoklad pro tento druh filmů je jít si odpočinout a unášet se dostatečně přímočarým dějem. Pobavíte se, užijete si a pravděpodobně i zapomenete, rozhodně však neprohloupíte. (Jan Pechanec)

Captain America: První Avenger (2011) – 70%

Jako poslední z Avengers se dočkal svého remaku i Captain America, tentokrát s podtitulem “První Avenger”. Příhodné, protože tento superhrdina s bílou hvězdou na hrudi byl vlastně velitelem skupiny Avengers. On jediný totiž dokázal všechny přesvědčit, aby táhli za jeden provaz a bojovali především s nepřáteli.

Režisér Joe Johnson nám před půl rokem představil příběh mladého vlastence, který si jde neochvějně za svým snem. Ačkoliv se hlavní hrdina opakovaně snaží dostat do armády, jeho zdravotní stav mu to neumožnuje. Šanci dostane až při genetickém experimentu, který má umocnit všechny lidské schopnosti a stvořit supervojáka. Pokus dopadne úspešně, ale jeho tajemství je ztraceno. Ovšem Captain America se konečně dostane na frontu, kde si díky své odvaze získá patřičný respekt. Přežít mu kromě bleskových reflexů pomáhá i kvalitní výstroj, včetně štítu z materiálu zvaného vibránium.

Snímek se snaží zaujmout slušnou akcí a trefným humorem. Vše navíc podtrhuje přesvědčivá atmosféra druhé světové války. Tedy jen do doby, než se v druhé polovině filmu začne vytrácet. Diváka znalého ostatních marvelovských hrdinů potěší postava otce Tonyho Starka i decentní úvod k filmu Avengers za závěrečnými titulky.

Captain America je v podání Chrise Evanse zásadový a charismatický hrdina. Doufejme, že tím okouzlí i své budoucí kolegy. (Tomáš Apeltauer)

A s kým sa opäť stretneme v Avengers?

 

Avengeri:

Tony Stark / Iron Man – zahrá si ho Robert Downey, Jr., rovnako ako pri oboch predošlých Iron Manoch, tí trpezlivejší si ho všimli aj v Neuveriteľnom Hulkovi...

Thor - bude mať podobu Chrisa Hemswortha rovnako ako v Thorovi.

Steve Rogers / Captain America - Chris Evans sa osvedčil už v Captain America: Prvý Avenger, takže ho uvidíme aj teraz.

Bruce Banner / Hulk – Edwarda Nortona z Neuveriteľného Hulka nahradí Mark Ruffalo.

Natasha Romanoff / Black Widow – rovnako ako v Iron Manovi 2 sa budem kochať pohľadom na Scarlett Johansson.

Clint Barton / Hawkeye - Jeremy Renner sa stále väčšou hviezdou a po Thorovi si zopakuje svoju úlohu aj v Avengers.

Tí ostatní:

Nick Fury – tak ako vždy doteraz (Iron Man, Iron Man 2, Captain America a teoreticky aj Thor) si pásku cez oko nasadí Samuel L. Jackson.

Pepper Potts – na Tony Starka bude opäť (Iron Man, Iron Man 2) dohliadať Gwyneth Paltrow.

Phil Coulson – agent S.H.I.E.L.D.-u bude mať po Thorovi a druhom Iron Manovi opäť tvár Clarka Gregga.

Erik Selvig – rovnako ako v Thorovi sa vracia severský sympaťák Stellan Skarsgård.

Loki – samozrejme Thorov zlý brat nemôže chýbať a stvárni ho opäť Tom Hiddleston.

Komentáře

"Iron Man je síce pravý americký hrdina, ale jeho činy sú takmer vždy podfarbené osobným prospechom." - to si odporuje? :D

"dospelý a chlapský komiksový film" - naopak tohle bych řekla, že si odporuje ;)

BTW, ani jednoho Iron Mana jsem neviděla, což je koukám velký rest, když má nejlepší hodnocení

 

Tak to ve svém zájmu naprav, je to fajnové oddechové pokoukání :) A upřímně se divím, první díl už i dávali několikrát normálně v televizi...

Známkou dobrého štábu je, že se admirál o bitvě dozví až ve chvíli, kdy jí štáb vyhrál.

Přidat komentář