RECENZE: Olga Gromyko, Povolání: Zaklínačka

Článek od: Honza Nečas - 23.04.2012

Knížku, s poněkud zvláštním názvem, má na svědomí běloruská autorka, členka tamnějšího Svazu spisovatelů. Za své počiny, kterými obohacovala literaturu, získala řadu ocenění. Tenhle příběh ji proslavil a je její prvotinou. Brněnské nakladatelství Zoner Press vydalo dílo letos, v únoru 2012 (Bělorusko, 2007).

Českou obálku si vzal na starost Roman Kýbus a jako vždy vytvořil mnohem hezčí ilustraci, než má originál. Na obálce knihy v pevné vazbě vidíme koho jiného než zaklínačku. Jako bonus vytvořil ilustrátor tematické zakončení kapitol stroužky česneku. Stránky uvnitř obsahují Zápočtovou práci adeptky VIII. ročníku Starminské Vysoké školy magie, věštění a bylinkářství na téma: Sociální systém, každodenní život a zvyky upírské společnosti. Pozor, jde pouze o první část referátu o „krvežíznivých“.

Volha Redná, charakter magičky by se dal přirovnat k nehorázně drzé inteligentní osmnáctileté dívce se sklonem říkat, co si myslí nahlas. Dívka studuje praktickou magii o zabíjní netvorů na Vysoké škole magie ve Starminu Hlavní hrdinka je poslána rektorem univerzity na upírského panství. Država se jmenuje Dogeva. Seznamuje se s rozumnou rasou, krásnou přírodou a životem v jiném prostředí než školní pozemky. V průběhu příběhu jako Sherlock Holmes větří stopu, píše zápočtovou práci. Její věrnou přítelkyní je klisna jménem Sedmikráska.

Děj příběhu plyne v jednoduchém duchu, odpočinková literatura. Jednoduchost zachraňují vtipné situace a prupovídky.

Stylisticky si autorka pohrává s jazykem. Hlavně se mi líbí její popisy přírody. Prostředí ukazuje tak, že se vžijete do atmosféry v panství.

Gromyko si upíry představuje s blanitými křídly, blod a tmavými vlasy. Netopýři se živí normálním jídlem a abstinují (nepijí čevenou). Dále Olga nevysvětlila podstatné myšlenky (magii, školu, svět ...) . Člověk někdy ztrácí nit. Ve světě elfů, trpaslíků, trollů, skřetu, hejkalů a mágů je posledním trendem bunda.

Příběh mladé studentky magie bych doporučil mladší věkové skupině, hlavně dívkám tak od 11 do 15 let.

Procentuální hodnocení: 65%

Povolání: Zaklínačka (Ukázka)
Olga Gromyko
Překlad: Ing. Pavel Weigel
Katalogový kód: ZR1111
Počet stran: 224
ISBN: 978-80-7413-181-3
Rozměry: 147 x 210 mm
Typ vazby: pevná vazba
Barevnost: jednobarevná
Ilustrace na obálce: Roman Kýbus
Cena: 259 Kč

Komentáře

Přidat komentář