KOMIKS: Robert Kirkman, Charlie Adlard – Touha je slepá (Živí mrtví 4)

Článek od: David P. Stefanovič - 15.02.2012

Vítejte u dalšího dílu recenzního seriálu, věnujícího se světu, v němž se mozek stal vítaným apetitem. Pokud jste se sem snad zatoulali omylem, prosím přejděte sem a poté sem, načež se – nedostane-li vás cestou nějaká zombie – vraťte mezi nás.

Bývalý šerif Rick a jeho spolu-přeživší (přátelé je, jak se čím dál jasněji ukazuje, opravdu příliš silné slovo) se pohodlně zabydleli v prostorné věznici, zombie vytlačili za plot, aby tam vydávaly mrumlavé zvuky a sehrávaly v příběhu stále menší roli, a partičku bývalých vězňů vzali mezi sebe. Že se s nimi úplně nepohodli, ví každý, kdo si po konci třetího svazku okousal nehty na krev při čekání na tento. Nakonec to ale – jak už to tak u seriálových cliffhangerů bývá – není nic, co by nevyřešila úplně náhodná prkotina, která by vás ani ve snu nenapadla. Jedna, dvě stránky napětí při pohledu do ústí zbraní a můžeme s příběhem pohnout dál.

Nezdá se mi pravděpodobné, že Kirkman nechá postavy v bezpečí věznice (kde by tak rády založily malou kolonii a pokojně dožily) příliš dlouho, ale zatím je nikam nevyhání. O co přichází na zombie-faktoru, to ale vynahrazuje ještě větším vyhrocováním vztahů ve skupině. Až se nakonec dozvíme, co jsme stejně celou dobu věděli – nejsou to ti fanoušci mozkomíšního moku za plotem, o kom autoři mluví jako o živých mrtvých…

Ve skupinovém mikroklimatu, které se pod vlivem prostředí pohybuje permanentně někde na hraně přehřátého nukleárního reaktoru, může sebemenší změna způsobit reakce s dalekosáhlými důsledky, spíše tragickými než naopak. A pokud má ta změna podobu nové spolu-přeživší, která navíc evidentně dlouho neměla sex a ten jí sakra schází, někdo si určitě užije. A někdo jiný to zas nejspíš úplně nerozdýchá.

Čtvrtý díl Živých mrtvých je v podstatě konverzační drama. Každý ze skupiny je jen člověk (a to opravdu dobře a dopodrobna vykreslený), jsou to bytosti vláčené čím dál silnějšími emocemi a podle toho se také chovají. Na povrch vyplouvají staré křivdy, věci, které by si nikdy navzájem nevyčítali, se náhle křivdami stávají, nejlepší přátelé se obrací proti sobě v smrtelně nebezpečných potyčkách… a na pozadí stále mručí hladová armáda zombie, čekající na sebemenší chybu.

Není to veselé čtení, ale rozhodně je atmosférické až na půdu a vyvolává akutní potřebu další dávky. Snad brzy. Mezitím mi pomožte dělat psí oči směrem k nakladatelství Crew, které má tuhle perlu na starosti. Protože kvalita neklesá, naopak, kdyby měla ještě kam stoupat, jistě by činila to.

Živí mrtví 4: Touha je slepá /The Walking Dead 4: The Heart's Desire/
Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Nakladatel: Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Obálka: Tony Moore
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2011
Počet stran: 136
Rozměr: 165 x 255
Provedení: paperback
Cena: 299 kč

Přidat komentář