RECENZE: Hiroi Ódži a Kozaki Júsuke, Případy Kjóto Karasumy 5

Článek od: Petr Simcik - 31.12.2011

Teď! Tímhle jediným slovem by se dal charakterizovat prakticky celý díl této mangy a čtenáři předchozích dílů by věděli vše co potřebují. S tím by mě nejen šéfredaktor hnal, takže to zkusím přeci jen obsáhleji.

Případy Kjóko Karasumy 5 jsou přelomovým dílem a prakticky všechny dějové linie či příběhy jednotlivých postav se tak či onak posunují kupředu. Padne vláda, která konečně přiznala existenci démonů a moci se ujme opozice, resp. chce ujmout, neb se vypisují volby. Kjóko si je teď už naprosto jistá, že má v žilách démonskou krev a u lidí ji drží nejen zbytek lidské výchovy, ale hlavně touha dozvědět se celou pravdu, kterou zná jen její šéf Kenzó Mitamura. Aby toho nebylo málo, démoni jsou připravení na masivní válečný konflikt a navíc spolupracují z Kacumi Kanem, člověkem, který neštítí se ničeho a naplňuje svůj šílený plán na démonský stát, vyrvaný z území Japonska, kterému bude vládnout. Není sám. Stará generace v tradiční démonské oblasti Tohóku se znovu vrací k uctívání svých padlých bohů a bouří se proti policii. K tomu všemu se objevuje hrozivý stín atomové bomby a zcela reální démoni vládnoucí schopnostmi, které doteď projevovala jen Kjóko a Učida, možná i většími. Schyluje se jen k strašnému kveprolití, nebo dokonce k vymazání lidského Japonska z mapy? Nejen tato otázka zůstane nezodpovězená. Přibudou nové, mnoho nových!

Pátý díl případů Kjóko Karasumy je zatím z přehledem tím nejlepším, je nadupaný akcí jako vystřiženou z matrixu (někdy jsou scény téměř totožné), konspirací, politikou, ďábelskými plány i odkazy na Japonskou mytologii (například se dozvíte démonské vysvětlení pověsti o chlapci z broskve jménem Momotaró). Všechno to pak tvoří několik dějových linií, které se mísí, prolínají a střídají po zhruba dvou až čtyřech stranách, přesto zůstávají krásně přehledné.

Na druhou stranu si Ódži Hiroi naložil v předchozích dílech takové množství postav, že některé musely jít zákonitě stranou. Ke slovu se sice více dostane Miki Sugiura se svýmí nově zformovanými policejními jednotkami. Kdo se opravdu jenom mihne, jsou jak klaďas Kunio Šibata od kterého bychom čekali, že se po vytažení z kanálu v předchozích dílech nějak více zapojí, tak modrý démon Kjómoto, jež má cca dvě slabé repliky a o nějakém řešení vztahu se sympaťákem Kumanem nemůže být ani řeč. A po kom ani pes neštěkne, je výše zmíněný Učida.

Z toho tak nějak vyplývá, že šestka bude řešit zbývající postavy a na pořádné lámání chleba by mohlo dojít až v sedmičce, ale to už opravdu odhaduji.

Ke grafické stránce věci skoro nemá cenu nic dodávat, od prvního dílu se mění jen minimálně, jedná se o dost evropsky vyhlížející kresbu, nenajdete zde žádné zakulacené tváře, jemně naznačené rysy obličeje či disproporční oči. Většina postav by šla přemístit do kteréhokoli nemangového komiksu a bez problémů by tam zapadly. Z této představy vypadává maximálně záporák Kacumi Kanó díky velkým očím a rozcuchu, ale také Kjoko a Miki, které se svými hladkými tvary prostě vypadají víc roztomile. Jestli se v prvních dílech objevovaly nějaké zdeformované výrazy, hlavně v souvislosti s Šoiči Isem, jsou pryč, takže se díváte na po všech stránkách vážnou mangu. Jak vzhledem, tak obsahem.

Případy Kjóko Karasumy si po celou dobu drží svůj standard s tu slabším, tu silnějším dílem a pětku bych si dovolil zařadit mezi ty nejsilnější.

Případy Kjóko Karasumy 5
Autor: Ódži Hiroi, Júsuke Kozaki
Překlad: Klička Petr
Rozměry: 126x189
Datum vydání: 2011
Počet stran: 192
Typ vazby: brožovaná
Barva: černobílá
ISBN: 978-80-7413-121-9
Cena: 171,- Kč

Přidat komentář