REPORTÁŽ: Fancity 2011

Článek od: Štěpán Jura - 04.12.2011

Něco končí, něco začíná. Ne, teď není řeč o Zaklínači, ale o Festivalu fantazie Speciál. Ten chotěbořský skončil. Ten pražský, pod novým názvem Fancity, právě začal. Inu, pokud vás zajímá, jak to dopadlo a nechce se vám číst celá reportáž, můžu vám to říct rovnou. O osud nástupce FFS se bát nemusíme. Dopadl totiž přímo skvěle!

Prostory KC Novodvorská, kde se 26.-30.11 vše conalo byly pěkné, nové a útulné. Byť už i na prostory by se dalo najít pár výtek. Jednou z nich bylo, že chybělo místo na normální posezení a poklábosení. Ano, hned vedle KC byla restaurace (podle Šamana tam mají dobrý guláš a pivo – to první nevím, to druhý souhlas a ke všemu i se slušnou cenou), ale pokud jste někoho hledali, byla hospoda na „omrknutí“ krapet z ruky. Hned naproti vchodu byla útulná cukrárna. Ta měla jeden zásadní nedostatek. Stoly jenom pro čtyři lidi. Další setkávací místo, pominu-li hernu deskovek, byla chodba na patře (s pár židličkami u zdi), která pak dostala druhý den conu i stolečky s židličkami, tedy pár stolečků, které byly pořád zabrané. Pak tu byl bar, ale pokud řeknu, že měl kapacitu deset lidí, přeháním. Přesto mimo sobotu většinou vypadaly prostory conu celkem vylidněně. V sobotu zase naopak bylo všude narváno, to však už předbíhám.


Vaška Pravdu v kvádru a další sci-fi postavy jste mohli vidět na zahájení Fancity. (Foto by Jarda Houdek)

Ve středu 26.10. jsem přišel až na půl šestou v očekávání, že když je přihlašování od čtyř, už tam v tuto dobu nikdo nebude. Omyl. Fronta se táhla až z KCčka ven z budovy... Po pár přednáškách, z nichž se jednalo hlavně o zahajování linií, se v hlavním sále konalo Slavnostní zahájení FanCity. Vašek Pravda nám představil novinky Fancity a po celé zahájení s přestávkami hrálo smyčcové kvarteto. To bylo fajn do té doby, než na scénu postupně nastoupili se představit zahraniční herci (Georgina Leonidas z Harryho Pottera, Tony Amendola ze Stargate SG-1 a Rekha Sharma z Battlestar Galactica). Na tom by nebylo nic špatného, kdyby komunikaci s nimi neměla na starost moderátorka, která neumí anglicky. To, že se nevyzná v SF, člověk přežije a její popletení Star Gate a Star Wars byla i neočekávaná humorná vložka (i Tony Amendola ji vzal s humorem), ale když je její pracovní náplň z 90% o komunikaci se zahraničními herci, chtělo by to tu angličtinu ovládat... Takhle se z představení herců stala fraška. Přišli na podium a pokoušeli se komunikovat s moderátorkou s tím, že jí pořádně nerozuměli a museli svoje dotazy opakovat. A naopak. A její pokusy o překlady „rozhovoru“ do češtiny... Mladá Georgina Leonidas si to víceméně odvykládala sama. Rekhma Sharma už trochu ze zákulisí viděla, do čeho jde, a trošku si s moderátorkou hrála. Těžko říct, jestli když ji moderátorka po konci rozhovoru poslala pryč se vztyčenou rukou a slovy „Go back and take your place“ byla pomsta či jenom jazykové faux pas. Poslední Tony Amendola si z ní už docela nepokrytě dělal legraci. Rozhořčení diváků pak postupně během večera přešlo od tichého brumlání až do celkem hlasitých projevů odporu, z nichž některé jako „Drž už hubu a vypadni krávo!“ byly i podle mě až moc drsné. Slečna moderátorka pak ke konci večera vypadala dobře zdrbnutá a jeden čas jsem dokonce i čekal, že se rozpláče... Hádám, že na conu už nebude nikdy chtít nic moderovat. Alespoň nějaké pozitivum.

Hned po Zahájení následovala pro mě velice důležitá přednáška Začínáme číst Warhammer 40 000. Proč byla pro mě tak důležitá? Byla to moje první conová přednáška! A snad můžu říct, že úspěšná. Přišli lidi, jež jsem v životě neviděl a strašně mne potěšilo, že byli dva lidé, kteří šli ve středu na Fancity jenom kvůli této přednášce :). Takže do budoucna počítejte s přednášejícím Potanem.


Přednáším. Před lidma. Dokonce mě poslouchaj. Co víc chtít. (Foto by Jarda Houdek)

Ve čtvrtek mě trkla jedna věc. Skoro nikdo nebyl v kostýmu! Nepočítáme-li nás Phantomáky v našich fešných námořnických uniformách z Honorverse, tak jsem viděl maximálně dvě-tři slečny ve středověkým a dva Nathany Drake z Uncharted. Fani, nebuďte líní a když máte kostým, nestyďte se a choďte v něm mezi lidi :)

Kdybych měl vybrat nejzajímavější přednášku čtvrtka, mám jasno. Bude to Star Wars a jejich dopad na kulturu od Prof. PhDr. Petra A. Bílka, CSc. Když jsem na ní šel, měl jsem trošku obavu, jak bude vypadat conová přednáška od člověka s takovými tituly. A nakonec dopadla velice dobře. Pan Bílek dokázal člověka zaujmout a bylo vidět, že opravdu ví, o čem mluví. Jediná škoda je, že nám nemohl ukázat svůj připravený audiovizuální materiál, protože si ho nahrál na internet a nějak nepočítal s tím, že v KCčku není wi-fi. Ale jak sám řekl: „Tak to nevadí. Hádám, že to asi všichni znáte.“

Ve čtvrtek se na Fancity natáčel herní pořad Primy Cool Re-Play a v herně dokonce natočil největšího fešáka festivalu, jak hraje Grand Turismo (Link - dejte si 4:59). Ono kromě aut s volantem tu byla ještě spousta dalších her. Ať Wiička, na kterých se kromě tancování dalo i střílet z luku a dokonce šermovat, Xboxy a PS3 se vším možným. Hlavním lákadlem Xbeden pak byly čtyři konzole s ukázkou třetího Mass Effectu. Byť se jednalo o docela zklamání – nabízená část měla cca 5-10 minut a prakticky nic neukázala. Jenom to, že gamepad Xboxu stojí za pendrek. Celkově však největším tahounem her byl Battlefield 3 – plná lokalizovaná česká verze. Akorát dostat se k němu byl poněkud nadlidský úkol... Obecně většina konzolí byla pořád obsazená (povětšinou malými dětmi) a pořádně si zahrát se dalo až někdy pozdě večer, kolem desáté, jedenácté hodiny (děti musely jít domů spát).


Za Císaře vy plastoví šmejdi! (Foto by M. Blažanin)

V pátek dostal program kopačky ve prospěch hraní si v herně s miniaturami. Con je jedno z mála míst, kde si můžete ve sci-fi uniformě hrát s plastovýma vojáčkama a nikdo na vás nekouká jako na hňupa. Navíc nikde jinde se vám nepodaří, aby si k vám přisedl někdo v kostýmu jedné z figurek :) Přesto jsem si udělal čas na pár teoretických přednášek o překládání a kradení her od Marka Tvrdého.

Hlavním hřebem večera byla tentokrát lite verze Cosplay soutěže. Ta se nakonec málem ani nekonala pro nedostatek účastníků, naštěstí se v pátek dohlásil dostatek soutěžících – zúčastnilo se dvanáct jednotlivců a jedna skupina námořníků Mantichorského námořnictva (i se mnou). Třetí místo dostal účastník v masce Krytona z Červeného trpaslíka (který vyhrál cenu diváků), druhé Silvara s kostýmem Deliah Blue ze Star Wars Legacy a vítězem se stal Margh v masce tuskena-jediho Sharad Hetta ze Star Wars Outlander. Dalšími zajímavými kostýmy byl třeba komisař z W40k, pilot z Battlestar Galacticy a mandaloriánský válečník také ze Star Wars. Naše skupinka se na bednu nedostala, ale vyhrála speciální cenu poroty za skoro splnění nemožného úkolu – rozesmát Xyll, jednu z porotkyň.


Všichni umístění účastníci Cosplay soutěže. (Foto by Jarda Houdek)

Krásnou tečkou za pátečním večerem byla noční přednáška Marka Tvrdého o Zaklínači, doplněná o soutěž o zajímavé ceny, včetně slavných plakátů Triss. Nejen, že přednáška byla zábavná a zapojila do programu i diváky, ale člověk si z ní i něco odnesl (jak v hlavě, tak v batohu). Obzvláště se mi líbila historka o tom, jak se Sapkowski na conu tak opil, že zapomněl na takový malý detail jako že má křtít knížku :) Není divu, že nikomu ani nevadilo, když přednáška přetáhla svůj čas bezmála o hodinu a člověk tak, tak stíhal poslední metro.

Na sobotu jsem se kvůli Zaklínači pěkně vyspinkal a skoro jsem se ani nestihl vzbudit na odpolední přednášku Jak nepsat úplně blbě jako JWP, která byla ve dvě odpoledne! Trestem mi bylo, že jsem neměl místo k sezení a musel se spokojit se stojícím (potažmo ležícím) místem. Pořád jsem na tom byl ale líp, než spousta lidí, kteří se na přednášku nevešli ani na stojáka. O dvě hodiny později se (nejen) JWP opět objevil se Světy JFK, noví autoři a křest JFK 18. Název byl všeříkající – mluvilo se o JFK, představili se noví autoři (a byla představena zbrusu nová autorka Julie Nováková)  a pokřtil se dlouho očekávaný JFK 18 (podruhé). Kromě toho se ještě i stihlo scénické čtení z nového Procházkova JFK 27 a dokonce byl Procházkou zveřejněn můj skromný názor na tuto knihu z betareadingu. Na FFku mě cituje Johnak, na Fancity JWP. Fakt se stávám slavným :D

Hlavní sál v osmou hodinu večerní tentokrát připadl Večeru fantazie. Ten měl opravu pestrý program. Od „ceremoniálních věcí“ jako křest dvou knih či slavnostní předání ceny Aeronautilus Františku Novotnému či tombolu přes hru na hang (hudební nástroj, který vypadá jako létající talíř!), sličnou břišní tanečnici, kombinaci posledních dvou jmenovaných, šikovné amatérské mimky, až po výstupy Petra Vydry z pořadu HBO Na stojáka. K překvapení všech v sále byly jeho výstupy z celého večera to nejhorší. Ze začátku sklízel smích, pak úsměvy a nakonec musel odcházet za trapného ticha...


Část posádky HMS Phantom a neznámý pobuda (Tajné archívy Mantichorského královského námořnictva)

Vrcholem dne pak pro mě bylo focení posádky HMS Phantom „u komandéra Sheparda“. Taková ta chvíle, která ukazuje, že ty opravu super chvíle na conu nedělá X linií programu, ale jen a pouze skvělí lidé. No a na jejich nedostatek si náš honorverse fanklub nemůže stěžovat (Join US! We got cakes). 

Kolují zvěsti, že sobotní večer byl narušován jistým ožralým a pidlovokým (ovšem v nitru dobrosrdečným) bezdomovcem, který občas jednou za pár let napíše i nějakou tu žánrovou knížku. Ten se údajně v pozdních hodinách potloukal po conu a dělal bordel. Inu, pokud vás zajímá, co je na této legendě pravdy, musíte začít jezdit na cony ;)

Přidat komentář