Přihlášení

Please answer the question

Retrogeekovské pohádky na dobrou noc

Článek od: Petr Simcik - 15.11.2011

Asi si budete říkat co je Geekovského na předpotopní diafilmové promítačce. Podle mě hodně. Jde o technickou hračku u které se vyblbne celá rodina, je v ní trocha nostalgie a je to také jeden ze způsobů, jak nechat dětem zapomenout na všechny ty Spidermany. Ne, že bych zrovna proti Spideymu něco měl. - no ve zkutečnosti zrova tohohle pavoukovce nemám moc rád :) ale to sem nepatří.

Ani nevím jestli se mi to zdálo, nebo na mě zapůsobil nějaký podprahový vjem, každopádně asi tak měsíc zpět jsem si najednou vybavil vzpomínku z doby, kdy mi bylo asi jako teď dceři. Vzpomínku na promítání pohádek na zeď dědova pokoje, na krabicoidní promítačku a pohádky na diafilmech, stočené do klubíček. A přesně v tu chvíli jsem věděl, že dceři tu vzpomínku chci dopřát také.

Náklady

  • Promítačka a 10 pohádek – cca 1000kč
  • Úsporná žárovka – 200kč

První cesta vedla na internet, kde jsem ke svému údivu zjistil, že promítačky Diax 3 jsou poměrně častým zbožím na různých serverech. O co už je ale mnohem větší nouze, jsou pohádky. Resp. pohádky za rozumnou cenu. Diafilmy se totiž trhají, praskají, blednou, odírají a u nás už se nevyrábějí. Bodejť. Sice tu existuje komunita promítačů, ale je nás málo. Podle infa z komunity by diafilm vyšel na 250kč za kus, což se nevyplatí.

Co mě překvapilo, že na východ od nás to normálně vyrábějí a prodávají. Konkrétně Rusové vyrábějí projektory „Světluška“ s vlastními zásobníky na filmy, dálkovým ovládáním. Dokonce kreslí nové pohádky v Photoshopu a pak převádějí na diafilmy… zkrátka u nich diafilm stále žije. Důvod je jednoduchý – Nas Mnogo!

Ruský moderní diaprojektor pro děti

Ale to jsem odbočil. Nakonec se mi podařilo najít server http://www.pohadkyprodeti.cz/ a na něj navázaný obchod http://diacek.eu/. Není to sice ideální, ale v mezích našich českých možností prostě poklad. Tímto děkuji autorovi.

Asi po týdnu jsem mohl z TO DO listu odškrtnout obě položky. Promítačka i pohádky dorazily. Zbývalo rozebrat, očistit – Čočky jsou vždycky strašně špinavé, některé jsou skleněné, jiné plastové a i když jsou obě čočky u žárovky vypouklé, je dobré si dát pozor na pořadí. Plastová by se mohla blíže k žárovce tavit. U dražších promítaček tohle sice nehrozí, ale hlavní výhoda Diaxu 3 je, že tak primitivní, že bude fungovat i za sto let a i žárovku do něj seženete, či uzpůsobíte, což bude u jiných promítaček s vlastními lampami problém.

Na první promítání jsem se opravdu těšil a oprávněně, bavilo to všechny. Každopádně jsem ale zjistil jeden drobný detail, který mi vzpomínka nezprostředkovala. Diax 3 děsivě hřeje. Řešení bylo nasnadě –

Výměna žárovky za úsporku.

  • Problém 1 – úsporka nesvítí tolik, jako stará žárovka. Není to ale ani tak výkonem (stará 40W 400lm, nová 56w 650lm), ale tvarem. V tom to podle mě celé vězí. Nové úsporky nedokáží směřovat všechno světlo skrze čočky na zeď.
  • Problém 2 – studenější světlo.
  • Řešení – bohužel neznámé.

Každopádně i tak se na to dá koukat a hlavně, po půl hodině se promítačka nevypne kvůli přehřátí. Uprostřed pohádky to poměrně pokazí náladu. (uprostřed cca třetí pohádky – jedna pohádka zabere se čtením maximálně deset minut. Výjimkou jsou delší kusy, jakým je např. Verneovka – Do středu země.)

Další problém, který jsem před promítáním musel řešit, jsou texty. Ke každému diafilmu byla kdysi knížečka s textem k jednotlivým snímkům a bez ní… inu jde to z paměti ztuha. Navíc, většina pohádek má víc verzí a tedy i víc druhů textu. Občas docela lahůdka. V databázi Pohádek pro děti sice texty jsou, ale v nějakém mě neznámém nestáhnutelném formátu. Nakonec tedy nezbylo nic jiného než si o ně potupně napsat.

Jak jste asi pochopili, u prvního promítání nezůstalo a já pořád sháním, prolézám antikvariáty a weby a pídím se po nových pohádkách. Momentálně mám spadeno na jediného diafilmového Hurvínka. A, že ten se shání opravdu špatně.

A co je ještě nového? Na FB se objevil dotaz na převod pohádek do iPadu či pro Android. Už to není promítání, ale troufám si tvrdit, že alespoň část kouzla by zachována byla a na cesty by to byla zajímavá alternativa k DVD a hrám.

Také si tenhle upgrade pohádek na dobrou noc pamatujete? Nebo dokonce pořád provozujete?

Komentáře

Dobrý den,

máte prosím nějaký zdroj textů k pohádkám?

Děkuji předem za odpověď.

S pozdravem

Červinková

 

 

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay