RECENZE: Michaela Burdová, Křišťály moci I. - Zrada temného elfa

Článek od: pagi - 06.11.2011

Isgraël, elf, který přešel na Temnou stranu, začal schraňovat Křišťály moci - a odstraňovat ty, komu patřily. Jenže Křišťály moci jsou chráněny mocným proroctvím...

Temní i Bílí elfové a také lidé se snaží dostat se tomuto proroctví na morek kosti. Každý má však o trochu jiný cíl, a tak dívka Neilin, který jediná může zmobilizovat moc Kamenů, ze všeho nejvíc připomíná štafetový kolík, který si soupeři vyrvávají z rukou a předávají dál. Protože ne každý Temný je úplně temný, ne každý Světlý je úplně světlý a lidé kopou okolo sebe kudy chodí, vzniká tak mela náramná, okořeněná bytostmi různého druhu i kvality.

V tomto díle autorka rozehrála řadu konfliktů, postavy nesou několik částečně se ovlivňujících dějových linií, majících charakter dobrodružného putování. Jednotlivé epizody jsou však vystavěny v konstantní struktuře, která svým opakováním stahuje úroveň celého příběhu dolů, mimo jiné se tu opakuje průchod uprchlíků přímo pod nosem hlídačů - Temných elfů. Ona i celková zápletka (boj Zla a Dobra o artefakty moci) je ve fantasy dost častá, a tak poučení čtenáři tu naleznou jen málo nového. Za tuto novinku bychom mohli považovat vztahové uspořádání moci a nenávisti v nejvyšších špičkách říše Temných elfů. Vyprávění je tak určeno mladším a nepříliš náročným konzumentům. Redakční úpravy po sobě zanechaly několik obratů vysloveně neobratných - šermíři používají chvaty, elfí uši zakrývaly vlasy, či po boji byl meč pouze zašpiněn, ne zakrvácen. Také obálka postrádá výtvarné kvality...

Křišťály moci jsou ve svém souhrnu nenáročné čtivo pro nedospělé čtenáře, kteří se teprve začínají orientovat ve fantasy literatuře.

Hodnocení: 40%.

Michaela Burdová: Křišťály moci I. - Zrada temného elfa
Fragment, 2010
296 stran, 279 Kč
ISBN 978-80-253-1113-4

(mírně zkrácené vyšlo v časopise Pevnost 10/2010)

Komentáře

Podle mě má je tu ta kniha velmi šatně hodnocená. Křišťály moci - Zrada temného elfa je krásná knížka. Podle mě vůbec nevadí žeje boj dobra a zla o artefakty moci častý. Knížka je velmi kraně psaná knížka s napaditým dějem. Nelze si nepovšimnout že vy v táhle rencenzi opomijíte napsat i něco co by se vám na knize líbylo.

sadJe to hrozná pitomost prosim vás nečtěte to. Fakt je to jedna z největších traparen co burdová vymyslela a navíc je to úplně to samý jako poselství jednorožců akorát se to jiný postavy a nehledej jednorožce ale  ty křišťály. Navíc je až moc vidět jak to ma nalajnovaný a nezaživný.

Teda já na tuhle "recenzi" klikla dost náhodou. A musím říct, že už to, jak nesrozumitelně je napasá nejen anotace, ale i ten pokus o nejaké zhodnocení o knize asi něco vypovídá. Je to opravdu škoda, že si to nepřečetl někdo zodpovědný a nezasáhl, než se tohle pustilo ven.

Tuhle knihu jsem si sama vypůjčila z knihovny a příjemně se četla. Nechápu vaše špatné recenze. Moje kamarádka i já jsme četly všechny díly Poselství jednorožů, a musím dodat, že kniha vůbec není ani v nejmenším stejná. Je to už rok, co jsem jí četla naposled, ale pořád si jí pamatuji. Poselství jednorožců je sice podobné stylem psaní, ale to je jen autorkou. Křišťály moci jsou a budou zajímavé, je to prostě tak, jak to je. To, že se vám kniha nelíbí, neznamená, že se nelíbí ostatním. Je to prostě fantasy kniha, pro lidi kolem 13 let - samozřejmě to není věkově omezeno - a dívky se mohou krásně vidět v roli hlavní hrdinky. Celá ta série měla příjemný spád děje, růžně se to tam motalo, a já se do toho tak začetla, že jsem si poté musela vypůjčit všechny knihy a přečíst si je ještě jednou. Nic tu nalinkované nebylo, bylo to prostě jen podle představy autorky. A velká poklona jí, jelikož to psala v jejích asi 15, já bych to třeba nikdy nedala.

To by bylo vše, a jestli uvažujete nad četbou, vřele doporučuji.

Přidat komentář