RECENZE: Trudi Canavan, Sonea - Vyslancova mise (Trilogie Zrádkyň 1)

Článek od: Lament - 24.10.2011

Zoner Press prorazil s vavříny ověnčenou Trudi Canavan a její Trilogií o černém mágovi, která byla příjemnou směsí známých fantasy atributů a umírněnějšího a realističtějšího přístupu k žánru, i u nás. Není divu, že se nakladatelství opakovaně nevrací jen ke svému úspěšnému tahounovi, ale rovnou i k protagonistce prvních knih.

Se Soneou se opět setkáváme v době, kdy je její a Akkarinův syn Lorkin dospělý.  Dostane se mu cti dělat asistenta Dannylovi, novému velvyslanci Společenství čarodějů v Sachace.  V zemi černých mágů však na něho může číhat nebezpečí, neboť to byli právě Lorkinovi rodiče, již porazili sachanskou armádu, která kdysi napadla jejich zemi.

Sonea nemá prostředky, aby zasáhla a syna od cesty odradila, krátí si tedy nepříjemné čekání pátráním po zabijákovi zlodějů. Zdá se totiž, že ten samozvanec ovládá magii.

Knihy Trudi Canavan jsou zacílené zcela jasně a přesně na milovníky nekonečných fantasy ság. Nemáte-li pro ně pochopení, ani se nenamáhejte číst dále. Ačkoliv…

Australanka Trudi Canavan je natolik talentovaná (a dnes již i vypsaná) autorka, aby se jí dařilo vyhýbat přesně těm nešvarům, které vesměs na fantasy ságách nenávidíme. Putují-li hrdinové, je to čistě účelová cesta ze země do země, nehledají ani nezískávají žádné artefakty. Nedochází k žádnému kompletování družiny, ani k nálezům ultimátních zbraní a v nitrech postav se nepitváme víc, než je pro čtenáře atraktivní, a co je potřeba k posunování děje kupředu. Romantika, najdete-li vůbec nějakou, vás rozhodně nezaplaví až po krk. A tak bychom mohli pokračovat dlouho.

Takže už víme, co fantasy od Trudi Canavan není. A co tedy je? Jde o střízlivé líčení mocenských bojů na poměrně velké geografické ploše, ke kterým se, zcela dle diktátu naší reality, přidávají drobnější lapálie na domácím území. Kromě systému funkční magie nemají světy této autorky nic tak odlišného od toho našeho. Když jsem s trochou nadsázky označila úvodní trilogii o Sonee, která je primárně určená mládeži, Harrym Potterem pro děvčata, můžu s klidným svědomím říct, že Trilogie zrádkyň bude patrně něco jako light Duna pro čtenáře, kteří dávají přednost přehledným mocenským intrikám, ke kterým není třeba dělat si průběžné poznámky.

Trudi Canavan si zachovává svůj poměrně jednoduchý, leč velmi čtivý styl, a jména jejích postav vám sice patrně neutkví v hlavě až nadosmrti, ale během čtení vám budou sympatické a budete se o jejich osudy živě zajímat.

Rozhodnutí, zda taková sága stojí za to, je na každém z vás, já mohu říct, že je to velmi příjemné čtení na pomezí vyšší literatury a odpočinku, které vás nepopudí ani hloupostí, ani kýčovitostí, byť to tak možná na první pohled úplně nevypadá.

Sonea - Vyslancova mise /The Ambassador's Mission (The Traitor Spy Trilogy 1)/ - Ukázka
Canavan, Trudi
Nakladatelství: Zoner Press
Překlad: Eva Chmurová
Rozměry: 147x210
Datum vydání: 2011
Počet stran: 368
Typ vazby: pevná
ISBN: 978-80-7413-115-8
Cena: 314 Kč

Přidat komentář