RECENZE: Kočas 2011 - Sborník Fantasy a Sci-fi povídek

Článek od: Štěpán Jura - 03.10.2011

Kočas už dávno není KOlejní ČASopis. Poslední tři roky do něj Jiřina Vorlová vybírá kvalitní povídky z Ceny Karla Čapka, které se nedostaly do Mloka a byla by škoda, kdyby nespatřily světlo světa.

Letošní první povídkou sborníku je zajímavý kraťas Věř si, čemu chceš Petra Plačka. Bohužel má jeden veliký nedostatek – autor nezná reálie doby, o které píše, aneb prozkoumávání Afriky o dvě stě let dříve. Povídka nás vezme do Anglie na začátku 17. století, kde dojde v jednom gentlemanském klubu k podivné sázce, jež nám ukáže, že si nemáme zahrávat s věcmi, kterým nerozumíme, protože to může špatně skončit.

Nikoho asi nepřekvapí, že povídka Program Ovidius od Julie Novákové je kvalitní počtení. Přeci jen, když máte vydány tři knížky a dvacet povídek, psát už asi umíte. Povídka nám ukáže velice netradiční využití umělé inteligence, byť závěrečná pointa je lehce předvídatelná.

Dvoustránková mikropovídka Bestiální adopce je poněkud ujetá, ale právě díky této odlišnosti zaujme. Sice by jí slušel trošku delší rozsah, ale mezi kraťasy patří ve sborníku k tomu lepšímu.

Při čtení Rosovských zvonů může některým čtenářům chvíli trvat, než si zvyknou na autorčin styl psaní. Ta námaha ale stojí za to – odměnou je propracovaná povídka na pomezí žánrů s překvapivým průběhem a nečekaným vyvrcholením, díky němuž budete na zvony nahlížet poněkud jinak než dřív.

Rodinná hádka využije v dnešní době ždímané téma úplně jinak. Tak moc, že poznáme příslušnost povídky k žánru až někde v půlce. Její jedinou vadou na kráse je konec, který nejen že zruinuje povedenou atmosféru, ale svojí naivností i celou povídku.

Případ ze Zlaté brány je takové malé překvapení. Na čtení příjemná detektivka, která hezky odsýpá a má v sobě pár neotřelých nápadů. Sice práce kriminálky mi přišla poněkud hodně zjednodušená i na poměry všemožných televizních kriminálek a potencionální pachatelé se dali vyvodit v půlce případu – přesto se jedná o lepší práci ve sborníku.

Mikroslaďáček Noční lekníny je dvoustránková... nuda. Možná si najde své čtenáře (přeci jen, kdyby neoslovil Jiřinu Vorlovou, tak se v Kočasu neobjevil), avšak mě osobně naprosto nenadchl.

Pak, že to nejde Pavla Červenky má zajímavý nápad o cestování mezi dimenzemi, ale poněkud nedotažený a navíc velice nevěrohodný. A škoda mluvit o závěrečné pointě či stylu psaní, který mi připomínal slohovku od školáčka.

Pod termínem Vzteklina se neukrývá pouze akutní virové onemocnění centrálního nervového systému přenášené slinami, ale i něco horšího. Co může potkat každého z nás, nám Daniel Tučka ukáže v nejlepší povídce sborníku. Má svižný spád, zajímavé prostředí a i na tak malém prostoru prokreslené charaktery.            

Ve sborníku druhá povídka od Petra Plačka Obchodníci s deštěm je mnohem lepší, než ta první. Ani ta nebyla špatná, ale tahle je výborná. Byť má své mouchy (motivace postav, plně nezodpovězené otázky, které čtenáře napadnou, a hlavně nedořešený konec), má hlavně mnoho kladů – spád, zápletku a atraktivní prostředí.

Předposlední povídkou je Město za duhou od Jakuba Gumana. Jedná se o velice dojemný příběh, na kterém je na první pohled vidět, že si s ním autor vyhrál do nejmenších detailů. Opravdu pěkně popsaná odysea malého chlapce za štěstím, kterého můžeme dosáhnout úplně všichni.  

Poslední povídka Nebýt jako ostatní loni obsadila v CKČ druhé místo ve své kategorii. Nutno říci, že oprávněně – tahle filozofická sonda do hlubin lidské duše si ho zaslouží.

Letošní Kočas se povedl – za těch pár kaček dostanete dvanáct vesměs nadprůměrných povídek a kdo ví - za deset let z něj bude třeba raritní knížečka, v níž se objevila jedna z prvních povídek budoucí přední star české fantastiky.

Povídky:

  • Petr Plaček: Věř si, čemu chceš
  • Julie Nováková: Program Ovidius
  • Tomáš Berka: Bestiální adopce
  • Dana Rusková: Rosovské zvony
  • Alena Dufková: Rodinná hádka
  • Darth Zira: Případ ze Zlaté brány
  • Eva Jeníčková: Noční lekníny
  • Pavel Červenka: Pak, že to nejde
  • Daniel Tučka: Vzteklina
  • Petr Plaček: Obchodníci s deštěm
  • Jakub Guman: Město za duhou
  • Petra Pecharová: Nebýt jako ostatní

Kočas 2011
Vorlová, Jiřina (ed.)    

Nakladatel: Straky na vrbě
Obálka: Janina Strnadová
Redakce: Jiřina Vorlová, Michael Bronec
Rok vydání: 2011
Počet stran: 336
Rozměr: 105 x 165
Provedení: paperback
Cena: 225 Kč

Přidat komentář