LITERATURA: Redakce vybírá zářijové pecky - Pechy

Článek od: Jan Pechanec - 09.09.2011

V září moji pozornost upoutalo několik knih z několika různých důvodů:

Nakladatelství Laser-books brzy vydá sbírku Vítězové jednoho z velmistrů žánru sci-fi Poula Williama Andersona, od jehož smrti uplynulo poslední srpnový den přesně 10 let. Vydání beru jako promyšlenou poctu Laseru mistrovi jednoho z nejstarších čistě žánrových nakladatelství. Navíc sborník doprovází do konce září slevová akce na knihu Bruce Sterlinga. A na co se můžeme těšit?

Poul Anderson: Vítězové
Vyjde jako třetí kniha z řady Autorské profily.
brožovaná, překlad kolektiv, obálka John Picacio, 320 stran, cena 269 Kč

Poul Anderson patřil k největším postavám science fiction dvacátého století. Za svou téměř padesátiletou kariéru napsal bezpočet románů i kratších prací, které si po celou dobu uchovaly bezpříkladně stabilní vysokou kvalitu. V roce 1998 získal po zásluze titul Velmistra žánru, nejvyšší žánrové ocenění. Během své kariéry se mu rovněž podařilo sedmkrát získat cenu Hugo a třikrát cenu Nebula. A ne náhodou vždy v kategoriích kratších prací. Všechny oceněné povídky shrnuje námi vydávaný soubor. Většina z nich je českému čtenáři známa, ovšem zde vůbec poprvé vycházejí pohromadě. Těšit se tedy můžete na sedm oceněných prací - Nejdelší plavba, Není smíru s vládci, Sdílení těla, Královna vzduchu a temnot, Bláznova píseň, Lovcův měsíc a Saturnská hra. Nenechte si ujít jedinečný soubor shrnující jedny z nejlepších SF povídek dvacátého století!

Konec září obohatí knižní počin Malý bratr Cory Doctorowa v režii Tritonu. Na Sardenu jste si již mohli přečíst Majklovu nadšenou recenzi a výtečně vybranou ukázku z knihy. Za zmínku kniha stojí nejenom kvůli dvojsmyslnému a až ironizujícímu názvu, který odkazuje na klasiku 1984 G. Orwella, ale i způsob, kterým ji autor propagoval. Kniha byla nabídnuta čtenářům zadarmo a k dispozici je také ve zvukové podobě jako audiokniha.

Majkl pak na dotaz v komentářích, komu je kniha určena, odpověděl: "Povedal by som, že pre deti v puberte a vyššie (dajme tomu 15-99) :)) Súdim tak podľa detského hrdinu, trable s láskou, prvé sex. skúsenosti a pod., ale zároveň je tu napínavý a dospelý dej. A to X si vykladám ako symbol zákazu."

Poslední pozornost si z mého úhlu pohledu zaslouží mnohem více knih, ale osobně ji upřu na román Mrtví muži netančí Míly Lince. Jedná se o pokračování románu Stín Černého hvozdu, který před 2 lety Sirius hodnotil následovně: "Stín Černého hvozdu je výsledkem dlouholeté a ukázkou skvělé řemeslné práce. Míla Linc je pro mnohé čtenáře zatím neznámým autorem. Já doufám, že se to jednoho dne změní a stane se z něj hvězda první velikosti. Talentu na to má rozhodně dost. Za sebe rozhodně doporučuji tuto knihu vyhledat, protože takhle vydařená románová prvotina tu dlouho nebyla a pozornost si právem zaslouží."

Za pozornost tato kniha stojí nejenom kvůli slibnému autorovi a kritiky skvěle přijaté prvotině, ale zejména kvůli komplexní propagaci a zaštítění, kterého se jí Michaelem Broncem, jeho nakladatelstvím Straky na vrbě a samotným autorem dostalo. Posuďte sami: vlastní web, skvostná obálka Jany Šouflové a ilustrace Ondřeje Janovského, křest na CONiáši 24. září, knižní trailer, atp...

Komentáře

Přidat komentář