PR+AKCE: Japonský den 2011: Příliš mnoho mistrů na jednom místě!

Článek od: Anonym - 26.08.2011

Legendy tradičních japonských umění, kam se podíváš. Hordy mistrů a mistryň, které Imrik ukecal k návštěvě letošnímu ročníku Japonského dne a pár let je zase neuvidíme. Zní to jako PR žvásty? Samozřejmě. Jenže zároveň je to shodou náhod i pravda. Banzai!

Japonský den - Kaizen čeká třetí ročník, tentokrát 15. října 2011 v Praze. Akce si dlouhodobě klade za cíl propagaci Japonska a japonské kultury bez pozlátek a předsudků, v co nejkomplexnější podobě a to jak pro běžné smrtelníky, tak vousatou odbornou veřejnost. Díky spolupráci České republiky i Japonska budou letošní ročník formou vystoupení, přednášek a workshopů prezentovat držitelé vysokých mistrovských stupňů a přední experti v rámci tradičních japonských umění.

Mistrovství „tasení a rychlého seku“ (battójutsu) představí držitel 8. danu Nakagawa Kinji-sensei, který u nás už párkrát byl. Ovšem zbytek jsou novinky par excellence; například mistr kaligrafie Matsuno Kunisaku-sensei vám ukáže, jak to umí se štětcem velikosti lidské postavy. Dále přijedou například mistryně čajového obřadu paní Hisanaga Kumiko, expertky tradičního japonského tance Nihon buyó Tabata Ayano a Tabata Riino a hlavně hráčka na japonskou flétnu shakuhachi Yorita Mamino. Té je teprve 19 let, ale už studuje přímo u světoznámého hráče pana Yokoyama Katsuyi a také „živoucího národního pokladu“ ve hře na shakuhachi pana Aoki Reibóa. Oběma byla opakovaně označena za výjimečně nadanou a geniální hráčku a to už něco znamená.

Japonský den zároveň spolupracuje s Kenjinjuku, obřím komplexem dójó v Kumamotu na ostrově Kjúšú, jehož Raison d´Etre je vyučovat tradiční japonské kultuře, bojovým uměním a také ctnostnému životu. Za Kenjinjuku dorazí i jeho představený Tabata Toshihisa-sensei.

Celý festival se řídí principem Kaizen, který prochází všemi aspekty japonské kultury a mysli. Znamená „dobrou změnu“, neustálou, postupnou snahu o sebezdokonalování – v práci, v osobním životě, v bojových uměních, ve způsobu nazírání na svět.

 Na akci je možné si i odpočinout v japonském stylu; je přichystáno občerstvení, obchody, čajovna Bílý jeřáb, Maido kavárna či knihkupectví. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet i kaligrafii, Go, Origami (součástí je například skládání Mistra Yody z Hvězdných válek v životní velikosti), DDR, využít služby manga knihovny a shlédnout proslulé Malé divadlo kjógenu i vystoupení celé řady oddílů bojových umění. K tomu manga soutěž s uzávěrkou 31. 9. - mrkněte zde.

A samozřejmě Imrik myslel na naší manga komunitu i jinak, takže maskota Japonského dne Suenaga Mirai si přivezl přímo od skutečné japonské mangaka - http://japonskyden.eu/?page_id=511.

Více informací a aktuální program naleznete na:www.japonskyden.eu.

A hlavně si nás nezapomeňte přidat na Facebooku, nebo se Imrik rozzlobí a bude zlý!

Přidat komentář