MEJLEM: Geeci sobě! aneb Pomoz fandomu do masmédií i Ty!

Článek od: Anonym - 11.06.2011

Někdy dostanete nabídku, která se neodmítá. Třeba první možnost napsat velké téma o geecích v masovém časopisu a přitom z toho zase nevyjít jako banda trotlů. Podej nám pomocnou ruku a modli se!

Už jsme to zkoušeli dřív. Pozvali jsme si média hezky do bytu, ona si nafotila ty „mediálně nejatraktivnější“ a byla z toho pohádka o nesvéprávném fanovi/fanynce, kterým jejich kostým Jar Jar Binkse ušila maminka. No, tak s tím je konec! A jestli to půjde zase do kopru, neprodáme svoje životy lacino!

A teď fakta. Měsíčník Men/Women Only se profiluje jako lifestylová zábava pro mladé městské lidi a ruku na srdce, tam patříme taky. A kde jinde zveřejnit několikastránkový materiál o nás, než ve společnosti záplavy komerce, ale taky docela geekovsky laděných textů a nápadů?

Téma zní prostě: Geeci jsou sexy!

Dobře dobře, bude to Šprti jsou sexy!, což je terminologicky ne zcela správné, ale jinak by tomu moderní městští lidé nerozuměli. Přitom jsou to právě oni, kdo sledují Big Bang Theory (jen tomu říkají Teorie velkého třesku), paří počítačové sci-fi střílečky a chodí na Avatara. Jednoduše, fantastika a dokonce i fandom se stali mainstreamem, aniž jsme si toho pořádně stihli všimnout.

Jednotlivá témata jsou sice již zhruba rozvrženy, ale neváhejte k nim do diskuse pod tímto článkem dodávat svoje nápady a připomínky a odpovídat na následující anketu:

Kdyby vás někdo nazval geekem, budete to brát jako… a) urážku b) kompliment c) bude vám to jedno. A k tomu přidejte, jakou práci byste opravdu chtěli dělat (je jedno, jak je to těžké, prostě, kdyby to šlo).

Taky je potřeba sestavit krátký test „Jsi geek?“, kde by bylo maximálně 10 otázek s odpověďmi a b c d, podle kterého by se poznalo, jak moc velký jste šílenec. Nezapomeňte ale že je určen hlavně lidem, co o fantastiku jen náhodně zakopávají, tak žádný takový jako jakou hlášku říká Jesse Custer v Preacherovi 4 (Křižáci) na straně 84 vpravo dole.

Slibuji, budu to všechno číst a kdybyste se moc styděli (nestyďte!), tak můžete napsat i na můj mail vojtacepelak@seznam.cz.

Jasně, spousta z toho, co napíšete, nebude použita, bude se krátit a bude se ubližovat, ale pokud nechcete, aby to pořád bylo o nás bez nás, ale chcete zlýmu světu ukázat, že máme zuby, tak… ukažte zuby!

PS: Jednotlivé navržené články:

Hlavní článek, kde se nastíní, proč a jak se geeci staly maistreamem a pěkně se to ukáže na filmech, hrách, seriálech atd. + box o generačních kultech jako 300, Kick-Ass a Scott Pilgrim a filmech o geecích jako Paul (toho fanům rozhodně doporučuju!).

A k tomu navrhněte, co byste si představovali na titulní ilustraci, která by toto vítězství geekovské kultury pěkně vizualizovala. Podmínka: Musí tam být Sheldon z Big Bang Theory!

IT Crowd, Big Bang Theory a seriály jako hlavní současný fenomén šíření geekovské kultury do mainstreamu + box „Kdo je na řadě“ o „okrajových“ mediích jako anime, comics, wargaming.

Twilight sága jako odraz a příčina změn v ženských partnerských preferencích a to rozhodně nikoliv jen u fanynek (tak tohle bude rvačka!!!).

Geek chic aneb oblékání geeků jako módní trend pro rozervané umělce, ale i lidi z ulice. Jak moc se to u nás rozmáhá a je vůbec nějaká skutečná fanouškovská protiváha?

Minirozhovor s českým fanem/fanynkou, kteří dělají geekovskou práci a dělají jí dobře a to právě proto, že jsou geeci. Optimálně někdo, kdo je vidět v mainstreamu a dělá pro něj. Navrhněte někoho.

Díky všem! 

Vojta Čepelák

Komentáře

Ano Jani, minimálně my moravští + pražstí geeci to jistě potvrzujeme jak jsem na vlastní oči viděl, ale otázka je jestli bude ten "mainstream" souhlasit a nebude jenom vypadat za blbce :D

Známkou dobrého štábu je, že se admirál o bitvě dozví až ve chvíli, kdy jí štáb vyhrál.

no nekoukej takhle na mě, já nemám ve vyznamenáních na jistém fóru, že jsem ultra mega sexy admin, či co jste si to tam naházeli s mou drahou polovičkou za hlody xD xD xD

Z mých zkušeností je to tak, že ať spolupracuješ s fantazáky jak chceš a necháš si články odsouhlasit od kolika chceš, vždycky tě někdo osočí že to je "o nás bez nás". Když jsem psala o Fenomén jménem fantasy a tu věc o S. Cooperovi taky pro lifestylovej mainstream časopis, zažila jsem docela zajímavý reakce jak od lidiček z fantasy, tak od těch, kteří skutečně AS či autistama jsou nebo s nima sdílí domácnost. :-))  Takže já jsem zvědavá, jak to lidi pojmou tady.

upřímně vzato, šlo by z toho vynechat Stmívání v kontextu "Twilight sága jako odraz a příčina změn v ženských partnerských preferencích"? Ne že by to nebylo po čertech zajímavé téma, ale geeků se to netýká.

A rozhodně bych Stmívání nebrala jako příčinu změn v ženských partnerských preferencí, spíš umělecké vyjádření (se) k určitému ideálu, který panuje v mainstreamové společnosti - které mluvilo spoustě holčiček z duše. :) Edward je prostě vykastrovaný Lermontovův Démon upravený do podoby, již může dobře vychovaná slečna představit staropannenské tetičce představit na čaji o páté. xD

Jasně, můžeme dlouho diskutovat o krizi klasických mužských a ženských rolí, která vede i k tomu, že se v literatuře objevují náměty podobných vztahů a tento typ charakterů. Ale to nesouvisí s geeky jako takovými, spíš tím, že ženy jaksi přestávají být ženy v rámci klasického vymezení (což některým vadí, některé to berou jako obrovskou úlevu) a muži tím pádem moc nemůžou být muži (což některým vadí a někteří to berou jako obrovskou úlevu). xD

 

Mimochodem, odpovědi na otázky:

Kdyby vás někdo nazval geekem, budete to brát jako… něco mezi b) kompliment a c) bude vám to jedno. Jinými slovy, jsem geek, mám geeka za partnera a část mých kamarádů jsou geekové. Že bych kvůli tomu měla problém s okolním světem, jsem si nevšimla, prostě je to o tom přepínat i na jiný mód a uvažovat, co může či nemůže to konkrétní okolí chápat. :)

(zaměstnání - zatím studuju ekonomku, nicméně ráda bych pracovala jako publicistka, redaktorka... nejlépe něco, co bude mít blízko k psaní, tvořivé práci a novinám)

ad. geekovský test - tohle považuji už z principu za hovadinu, protože nějaká univerzální kritéria "geekovitosti" narvatelná do a) b) c) d) vytvořit nejde. Vždycky to bude strašně zjednodušovat a pokud není cíl udělat z geeků jako takových svým způsobem blbce... lépe se obejít bez testu. :-)

ad. obrázek - Sheldon mezi hrdinkami Sexu ve městě  :D :D :D :D :D :D :D :D Ideálně an sedí u počítače, dvě mu koukají přes rameno z jedné strany, dvě z druhé, a na obrazovce před nimi rozehraný Mass Effect a holky nadšeně fandí. :D (jo, je to strašně dětinské, ale nemůžu si pomoct, lepší obraz vítězství nad mainstreamovým životním stylem mě nenapadá :D )

 

Označení za geeka beru jednoznačně jako kompliment. A celkem si nedovedu představit dlouhodobé soužití třeba s někým, kdo se vůbec nezajímá o fantastiku, nebo ji dokonce nesnáší, považuje cony za hloupou zábavu pro děcka, nebo se třeba chová ignorantsky vůči vědě a technice. Geekové jsou sexy - nejvíc pro jiné geeky.

Twilight bych taky možná vypustila - nebo to dala jako protiklad ke geekovství, případně jeho podivnou transformaci do mainstreamové popkultury... Někoho, kdo bere vážně Twilight (jako zábavu na líné odpoledne to beru), bych označila za fana nebo fantazáka, ale ne geeka - geek je pro mě někdo víc zažraný do SF, techniky a vědy (hlavně hard oborů). Není to třeba někdo, kdo jen kouká na TBBT, ale nijak se osobně nezapojuje do "geekovské kultury".

Co se týče módy pro geeky, nemohly by obchody jako Geekshirt nebo Geekshop poskytnout nějaká data? Nebo by se přímo na jejich webech dala zveřejnit anketa na věk, pohlaví, typ zaměstnání... To už je ale potřeba domluvit s nimi.

Toť asi konec mé prokrastinace od složení různých typů šupin.

Díky všem za reakce:-) Z tohohle tématu ještě bude rvačka, ale to lze čekat:-) Názory uvnitř fandomu jsou stejně rozdílné, jako mimo něj:-)

Tím testem jsem myslel otázky jako, jaké je pravé jméno Galactuse z Marvelovského univerza:-) To je ale dost těžké, tak třeba pravé jméno Spider-Mana? To je zase už možná moc lehké. Tak něco mezi?:-)

to Elinor: Díky za přesné popsání fenoménu Twilight. Ale o tom toto téma je - o tom, že fantastika je dnes mainstream a komerce a tak odráží zájmy a tužby a je zábavou lidí z mainstreamu. A když budeme mít štěstí, tak tam protlačíme i něco o tom, že být geekem je skutečně cool:-) Uvidíme:-)

to Julianne: Díky za typ na Geekshirt a Geekshop.

 

... no, já jsem to slovo slyšel a teď si ho tedy i "vygůglil" na http://en.wikipedia.org/wiki/Geek a nezdá se mi, že by geek mělo pro většinovou společnost jiný význam, než pejorativního nádechu. Což ovšem neznamená, že geeci nejsou sexy ;-) Takže odpověděl bych za a) urazilo by mě to. Teď po sebevzdělání bych se cítil uražen podle kontextu ;-) Možná by stálo za to si zkusit vymyslet hezké slovíčko.

Jinak si nejsem jistý, jestli by se průzkum měl dělat mezi geeky, protože to ostatní utvrdí v tom, že jsou odlišní. Asi by stálo za to vyzpovídat normální občany staršího věku a nechat odpovídat a vyvracet to právě geeky, resp. Vojtou ;-)

A geek test je zde: http://www.innergeek.us/geek-test.html

Geek JE hezké slovíčko... xD xD xD

Ale normální občané staršího věku nebudou vědět, co to znamená. xD

Ne, Pechy. Geek není pejorativní. Pejorativní bylo označení nerd. Geek se vnímá spíš pozitivně, opravdu ve smyslu "nové vlny" podle které (slovy TBBT) "Smart is sexy" (sakra, to je taková pravda. :) ). Geeci prostě přišli do módy, a to je fajn, díky tomu mnohem lépe snáším komercializaci fantastiky.  

Zuzana "Lament" Kocurková

Hi, hi. Označení "občané staršího věku" je značně zavádějící a vždy záleží na tom, kdo je tázán. Cca 2Oletému  pravověrnému Geekovi budu já, ve svých 38 připadat jako bába nad hrobem... do nedávna jsem neměla ani tušení, co ten výraz znamená, ale intenzivním studiem (internetu) jsem došla k závěru, že jsem vlastně Geek a taky trochu Nerd, to záleží na tom, co si z toho člověk všechno vztáhne na sebe, ale na Con v kostýmu bych se asi nehrnula...no ale na druhou stranu, někdy na věku nezáleží, protože zápal je důležitější... znáte babičku z Carcoolky?

Rozhodně souhlasím s tím, že diskuze bude značně bouřlivá. Už tady na fóru je, a to se jedná o velmi úzký okruh lidí vcelku zasvěcených. Obávám se, že žádný obecný recept a výsledek z toho ani být nemůže. Cítím to stejně jako idle, když je někdo Geek, "měl by" se vymykat tomu středu. Jakmile střed přijme "geekovství" za své a začne se "opičit, budou podivíni, kteří se potřebují odlišovat (ať už vědomě či nevědomě) hledat nějaký jiný způsob vyjádření, protože, to co dělají všichni je nuda...

Jo a ještě odpověď na otázku: zdali by mě to urazilo, to záleží na tom, KDO by mě tak označil. Pokud by to byl někdo "zevnitř", cítila bych se spíše polichocena:-D

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Trošku OT ale musím to říct...

Kruci Slívo, na 38 vypadáš pořád ksakru dobře, typl bych ti minimálně o pět let mín!

Ad Anketa: odpoběd c) bude vám to jedno

Když mi někdo řekne Geek, je mi to jedno. Když mi to řekne někdo "mimo" tak je mi to jedno, protože já to vím i bez něj :D Když mi to řekne "jinej geek" tak to je normální označení a je mi to taky jedno...

A dovolím si citovat jedno super tričko: "Im not geek Im viceadmiral of Mantichorian navy!"

Známkou dobrého štábu je, že se admirál o bitvě dozví až ve chvíli, kdy jí štáb vyhrál.

spíš si počkej, až budu mít náladu se pustit do kostýmování ballingtonské uniformy, ve tři ráno jsem znova dočetla pokračování diplomacie a ocitlo se to na seznamu "chci spáchat, jak budu mít víc času a patřičnou náladu" :D :D :D

Pechy, musíš vstoupit do dalšího stádia uvědomění si svého geekovství!:-) Když tak učiníš, tak i označení geek on někoho, kdo to nebude myslet pozitivně, tě naplní hrdostí, protože jako správný geek odvozuješ svou hodnotu od sebe a ne od troubů okolo:-) - takže budeš hrdý na to, že jsi geek, bez ohledu na cokoliv:-) Doufám, že tohle nebude bráno jako návod k hlasování:-)))

No, a centrem toho článku bude, že mainstream převzal vnější znaky geekovství, ale zůstal mainstreamem - takže skuteční geeci pořád odlišnými zůstanou:-)

...wait for it... jo ;-) Ale jo, když mi to tu tak hezky vysvětlujete. A co nějaký hezký český výraz pro "gýka"?

Vojto,  v mailu jsem samozřejmě zapomněla ohledně testu na komiksové postavy, provařené i u nás (ale skoro se bojím, že je to jen už zmiňovaný Spider-man). A mohlo by jít taky trošku obecně i o čtení. Něco jako čtete v tramvaji. Pochopitelně, čtení není in, nicméně myslím, že spousta geeků tuhle MHD akrobacii provozuje. Anebo taky trefný dotaz zrovna v ČR: Už máte čtečku e-booků? Protože mezi jejich majiteli teď ještě bude asi hodně geeků a míň "normálů". Twilight je tak trošku oříšek - taky si myslím, že je spíš opakem ke geekovství, nicméně nesmíme zapomínat na dirty pleasures, a taky na to, že ten test by měl být tak malinko "zmanipulovaný" tak, aby se v něm našli i trošku normálnější lidi. Ono jim to zalichotí, a o to v takových testech jde, že? Samozřejmě zbytek materiálu by se příliš podbízet neměl, ten by měl být autentický.  

A co se módy týče - vzpomněla jsem si na Budjiho vynikající přednášku, co je geek a co je trendy. :) Možná by stálo za to ho oslovit. Já sama si od minulého roku uvědomuju roztomilý módní paradox - jak u mainstreamáků, tak ve fandomu jsou módní Konversky, ale z úplně jiných důvodů. U mainstreamu asi protože je to značka (to fakt nevím), ve fandomu, protože je nosí 10. Doktor (Dr. Who). Možná by se i tohle dalo použít jako zajímavost.

Zuzana "Lament" Kocurková

S návrhy do testu jen souhlasím:-) To vypadá dobře. A Conversky jsou dobrý postřeh:-)

... a já si říkal, co to je za boty a ony to jsou obyčejný "číny", ve kterých se mi ničila začátkem 90. let noha na těláku a každý kamínek byl cítit. Tomu říkám můj objev roku ;-) Takže po prestižích už vím, co jsou conversky. A každá z těchto specifických botek má svoji určitou skupinku nositelů (u prestižek to byly, no, teď bych řekl - jsou nerdi...

Já jen k těm botám, absolutně souhlasím s tím, že lidi mimo fandom je nosí jen, že to je in a prodávaj je ve všech značkových shopech, ostatní ptž je nosí Doktor, ale nejen on, Leonard (TBBT),  Mr. Shue (Glee), mamdojem, že i hlavní hrdina Rubicon a spousta dalších(dál jsem si na nikoho nemohl vzpomenout) :)

Sakra, tak já mám taky pěkný mezery ve vzdělání... jsem si lámala hlavu, co že to ty conversky jsou a teď už to vím. Díky, Pechy, aspoň nemusím nikde pátrat. Už jsem asi fakt stará a některý věci mi prostě unikaj...

BTW taková úplně debilní otázka, ale možná vhodná do testu.. co se skrývá pod samotným slovem "GEEK", zajímalo by mě kolik z těch "pravých" na to bude umět odpovědět, já to teda nevim, ale mám na to nárok jako starucha:-) Je to původně zkratka (něco jako BTW, SMS, nebo SPAM), nebo vymyšlené slovo? A z čeho potom vzniklo? (vygůglovat před pár lety taky nikdo nic nemohl, nejen proto že to nešlo, ale proto že samotné slovo prostě neexistovalo). Všichni, no dobře, skoro všichni vědí, co to znamená, nebo co by to mělo znamenat, když se řekne... ale přece to nespadlo z nebe... nebo počkat, možná že to někdo omylem vyhodil z nějakého meziplanetárního válečného křižníku a je to střeženo jako jedno z nejdůležitějších scientologických tajemství na planetě Zemi...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

to je popsáno docela obšírně. Za níže uvedený hodně volný překlad mě nebijte ;-):

Toto slovo pochází z anglického dialektu geek, geck: blázen, šílenec. z dolnoněmeckého (historická oblast v nížinných oblastech dnešního pobřeží Baltu a Severního moře) geck, se základy v jazyce starých Saxů (Lingua franca). Základ slova geck stále přežívá v holandštině a akrikánském gek: praštěný, stejně jako v některých německých dialektech. V Alsasku se při karnevalech používá slovo Gickeleshut pro geekův klobouk (bláznův?).

"This word comes from English dialect geek, geck: fool, freak; from Low German geck, from Middle Low German. The root geck still survives in Dutch and Afrikaans gek: crazy, as well as some German dialects, and in the Alsatian word Gickeleshut: geek's hat, used in carnivals.[2]"

No vida, to by člověk neřekl. Díky :-) Ale vlastně je to docela trefný a s tím se zžiju... že jsem praštěná, mi stejně všichni říkaj odjakživat, tak to mám teď i oborově-odborně...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Uznávám, že hrozba potomků superhrdina - špion proti tomu vypadá jako věc zcela normální xD

No tak to já jsem na tom podstatně "hůř" a potomky už mám. Dva. A co vzniklo z kombinace čarodějka-robot, to ani nechtějte vědět. Možná proto jsou ty moje děti tak šílený:-D Dcera je "nemrtvá" a kluk zase "cestovatel" , ale ty geny se na nich rozhodně podepisují...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

No já i dcera jsme Lovec pokladů :) takže v poho a máme mamku kouzelici což ona teda je zvlášť když jde o dorty ( na druhou stranu není Geek takže teď nevím ) :)

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Jsem agentka - to mě výtečně vystihuje, i když já jsem schopná ztotožnit se téměř s čímkoliv. Můhehé. Tím pádem jsem vlastně výtečná agentka! Takový chameleon - mohu být kýmkoliv. Jep.

„Za zkušenosti musíme v životě platit. Máme-li štěstí, dostaneme slevu.“ Oskar Kokoschka.

Už třista let o sobě tvrdím, že jsem čarodějnice a většina moderních, současných a civilizovaných lidí mi to zkrátka nevěří...a hádejte, jaké jsem znamení...no čaroděj...to člověka (tedy pardon nečlověka, když už to teď víte) pobaví a zahřeje...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář