RECENZE: Drew Karpyshyn, Mass Effect - Odveta

Článek od: Štěpán Jura - 24.05.2011

Odveta nás vezme do galaxie tři roky po ději Mass Effect: Vzestup a několik měsíců po událostech Mass Effect 2. Velitel Shepard nedávno zničil Kolektorskou základnu. Vědkyně a hrdinka minulých knih Kahlee Sandersová stále pracuje na výzkumu pro projekt Vzestup. Při útěku před zabijáky Cerberu, který trvá již několik let, se jeho bývalý operativec Paul Grayson dostane až na Omegu, kde začně pracovat pro tamní pirátskou královnu Arii T'Loakovou. Záhadný, vůdce prolidské teroristické skupiny Cerberus, ale nehodlá nechat Graysona na Omeze dožít do důchodu. Vyšle proto svého nejlepšího zabijáka Kai Lenga, aby Graysona zajal. Má totiž se zrádcem dalekosáhlejší plány, než jen něco tak povrchního, jako je pomsta. Cerberus ví, že pro boj se Smrťáky, starodávnou syntetickou rasou, bude lidstvo potřebovat všechny výhody. Pokud musí výhody získat díky pokusům se smrťáckou technologií na lidech, je Záhadný tuto oběť ochotný podstoupit. Dokonce tuto poctu na sebeobětování pro vyšší dobro lidstva přenechá pro svého bývalého operativce. Ani Záhadný ovšem nemá dostatečnou moc, aby dokázal spoutat smrťáky, a tak je díky němu do galaxie v těle Graysona vypuštěno monstrum. Záhadný rychle zaplétá síť intrik, aby zničil to, co zbylo z Graysona dříve, než se může stát pro galaxii hrozbou. Kahlee Sandersová se ale s pomocí admirála Andersona nehodlá vzdát naděje, že je tu ještě možnost Graysona zachránit...

Jak jste si již jistě všimli, Drew Karpyshyn zakomponoval do příběhu jak staré známé postavy z knih jako Kahlee či Graysona (kteří mají stále v knize roli hlavních postav), tak i postavy ze hry jako Ariu či Andersona. Mnohem více prostoru dostala i postava Záhadného. Oproti pár stránkám z prologu a epilogu Vzestupu jich tu má hned několik desítek, ve kterých ho poznáme nejen v roli neomylného vůdce celogalaktické teroristické organizace, ale i jako obyčejného člověka, který se strachuje o svůj život. Kromě osvědčených postav nám Karpyshyn představí i několik nových. Ariina pravá ruka, batariánský žoldák Sanak, je například postava, která hraje v knize relativně velkou roli. Ale hlavním nováčkem je zmíněný zabiják Kai Leng. Nejen, že je jednou z hlavních postav knihy, ale dokonce to dotáhl až do Mass Effectu 3, kde bude jedním z hlavních záporáků, snažících se zabít Sheparda...

Důvodem, proč budete Odvetu hltat, však nebudou postavy. Nebude to ani rozvíjení herního světa. Bude to rychlý spád knihy, který od začátku nasadí tempo a nepoleví až do konce. Nemusíme se bát žádných rozvleklých pasáží jako ve Vzestupu. Věrna spíše prvnímu dílu, Odveta nemá žádná vyloženě hluchá místa. Samozřejmě, že tu jsou úseky, ve kterých se "nic akčního neděje", ale nejsou tak nudná a plynule přechází v akčnější pasáže, v nichž to srší biotikou, naštvanými krogany a občas se na scéně mihne nelidsky rychlý nůž Kai Lenga.

Jen na akčních scénách však Karpyshyn dobrý příběh vystavět nemohl. Proto tu máme příběh boje Kahlee a Andersona proti Záhadnému a jeho zabijákovi, proložený zoufalým bojem Graysona o vlastní tělo, které si díky hrůznému experimentu Cerberu nárokují smrťáci. Přeměna Graysona vyvolává i nové etické otázky okolo Cerberu. Pokusy na bioticky nadaných dětech ve Vzestupu byly jistě špatné. Má však život Paula Graysona, bývalého zabijáka Cerberu, opravdu větší cenu, než životy milionů lidí, kteří by díky výsledku experimentu mohli být zachráněni?

Karpyshynovi se jeho rozloučení s knižními Mass Effecty povedlo a dovolím si tvrdit, že Odveta v mnohém předčí i Zjevení. Knihá je nabitá akcí, zvraty, zajímavým dějem a i když všem bude od půlky knížky jasné, jak to celé dopadne, nějaké malé překvápko na konci i tak číhá. O osud další knížky bez Drewa se ale bát nemusíme, je již skoro napsaná zkušeným military sci-fistou Williamem C. Dietzsem, který má na svém kontě již několik desítek knih. Jeho Mass Effect: Deception (Podvod) bude jistě kvalitním pokračováním, jež universu Mass Effectu ostudu neudělá.

Mass Effect: Odveta /Mass Effect: Retribution/
Karpyshyn, Drew
Série: Mass Effect 3
Nakladatel: Fantom Print
Překlad: Jakub Mařík
Redakce: Libor Marchlík, Jiří Popiolek
Rok vydání: 2011
Počet stran: 288
Rozměr: 110 x 170
Provedení: paperback
ISBN: 978-80-7398-123-5
Běžná cena: 199 Kč

Přidat komentář