ÚVODNÍK: Kterak Honza vyrazil do světa…

Článek od: David P. Stefanovič - 12.10.2010

Hloupý Honza s sebou vždycky dostal raneček buchet a ve světě si našel nějakou skvělou princeznu, která uměla vařit, uklízet a naštěstí toho moc nenamluvila. Sarden vyrazil do světa vyzbrojen pouze zápalem a chutí udělat něco nového a neokoukaného pro své čtenáře. A místo princezny si domů dovedl autory, o jejichž schopnostech vařit a uklízet se můžeme jenom dohadovat (neboť by bylo netaktní se jich na ně ptát), ale kteří toho namluví dost. A které je radost poslouchat.

Kolega Stručovský, šedá eminence a železná pěst v pozadí Sardenu, je vizionářský blázen. A to myslím jako pochvalu a vyjádření obdivu. Ovšem i když vím, že co si zamane, toho dosáhne, poté co přišel s nápadem oslovit Scotta Lynche a jménem s nadšením budovaného poloamatérského portálu jej požádat o rozhovor, poklepal jsem si na čelo. Nicméně nechal jsem se do toho podezřelého podniku umluvit, sestavil s Martinem otázky, přeložil je a poslal Scottovi. Že na sebe kladná odpověď nenechala dlouho čekat, je zřejmé z toho, že jste si rozhovor s tímto nadějným mladým autorem mohli již na Sardenu přečíst.

Pro mě osobně to byla skvělá zkušenost – možnost komunikovat s člověkem, který vám normálně přijde tak trochu jako z jiné planety, zjistit, že je to chlápek jako každý jiný, jen daleko příjemnější než většina lidí, procvičit si jazyk a být u něčeho, co přeci jen není tak úplně běžnou součástí periodik, které stojí jen na tom, kolik vlastního volného času jim redaktoři obětují.

Rozhovor s Joem Abercrombiem proběhl v podobně příjemném duchu a my – dobře naladěni – jsme rozhodili sítě do široka, připraveni přitáhnout domů co největší esa, co nejzajímavější lidi, co nejzajímavější rozhovory. Nyní mohu s potěšením prozradit, že další dva rozhovory nás zavedou do oblasti mého zvláště oblíbeného žánru, totiž New Weirdu. Dočkáte se jeho předního světového propagátora, autora a editora Jeffa VanderMeera a vizionářského umělce, který tento žánr spojil s renesancí klasického realistického stylu, Iana R. MacLeoda. Další autoři jsou v jednání a my doufáme, že se nám rýsuje nová úspěšná rubrika.

Milí čtenáři, nyní je na vás, abyste splnili svoji část nepsané dohody mezi redakcí a vámi. Jste-li zaujati, komentujte! Svobodná diskuze byla jedním z hlavních důvodů, proč jsme Sarden osamostatnili. A kde jinde by se mohly bohaté komentářové stromy rozvinout lépe než pod rozhovory s autory, kteří u nás nejsou zpovídáni kdovíjak často? Dokažte nám, že nás čtete. Že neděláme radost jen sami sobě, ale i vám. A jestli vám něco chybí, řekněte nám to, posloucháme. Navrhněte autory, které pro vás máme vyzpovídat. Napište, co byste se od nich rádi dozvěděli. A my uděláme, co bude v našich silách.

Sarden není nejmladší. Ale elánu má více než dost a chce pevně vykročit a ukazovat směr. Takže vyráží do světa a svět, jak už to v pohádkách bývá, čeká, až bude dobyt. Buďte u toho.

Komentáře

Díky za pěkný článek. A můj typ na rozhovor? Asi nic příliš objevného, ale co takhle polský bard Sapkowsi. Je mi jasné (zažila jsem ho na několika conech), že dělat s ním rozhovor asi není nic snadného, soudím, že on se chová podle zásady "Ptejte se mě na co chcete, já odpovím, co chci já", ale stejně - myslím, že udělal pro fantastiku to, co Chandler pro  detektivku - vrátil ji do ulic, do špíny, k uvěřitelnému hrdinovi - a navíc používá jazyk s takovou virtuozitou, že se většině jiných autorů o tom může leda zdát.

Přidat komentář