RECENZE: Trudi Canavan, Společenství čarodějů (Trilogie o černém mágovi 1)

Článek od: Lament - 11.09.2010

Protože se celkem programově vyhýbám masové fantasy (aniž bych cokoliv měla proti jejím čtenářům), trošku mě vyděsilo, když jsem zjistila, že Společenství čarodějů je trilogií. A x-logie, jak je známo, bývá primárním průvodním znakem této sekce fantastiky.

A po pravdě řečeno, i uvnitř jsem našla všechny sekundární znaky. Jednoduchý jazyk, poněkud obšírně líčené situace, očekávaný děj… Ale pak jsem se pročetla někam do poloviny svazku a přistihla se při tom, že už text vnímám úplně jinak. Náhle jsem opravdu chtěla vědět, jak to bude dál s dívenkou Soneou, jejím kamarádem Cerym a některými ze Společenství mágů. Další děj už nebyl tak průhledný, hrdinové začali dostávat pevnější obrysy a sevřenější formu. Na konci prvního dílu jsem skutečně zvědavá, kterým směrem se příběh vydá dál.

Ačkoliv tedy Společenství čarodějů opravdu není kniha ničím převratná a k masové fantasy určitě patří, mohu jí tuto kategorii s klidným srdcem přiřknout spíše v té pozitivní části spektra, kde se hromadí adjektiva jako: příjemné, odpočinkové, nenáročné. Toto hodnocení se ovšem týká starších a zkušenějších čtenářů (tzv. starých pák). Pokud je Vám něco mezi 12-16, může Vás Společenství čarodějů nadchnout a nebude Vám dělat moc velké potíže, ztotožnit se se samorostlou a samostatnou Soneou. I my, staré páky, jsme kdysi byli takoví.

Zbývá se už jen zamyslet nad tím, jestli nakladatelství Zoner Press udělalo dobře, když si za svůj první počin na poli fantastické beletrie zvolilo tuto trilogii. Ačkoliv nejlepším začátkem by nejspíše bylo objevit pro Českou republiku nějaký hvězdný bestseller, který by byl zároveň na úrovni i po stránce umělecké, je třeba si přiznat, že se to snadno řekne, ovšem hůře provede. A tak je možná „sázka na jistotu“ (žádný umělecký trhák, ale zábavné a solidně prodejné) rozumnějším tahem. Zvláště když přihlédneme k další produkci Zoner Pressu (mám na mysli jimi vydávané mangy), je jasné, že se zaměřují spíše na pubertální čtenáře. Mám dojem, že na pulce, ze kterých nám vyrostou pořádné fantazácké žáby, se dosud soustavně nezaměřilo žádné nakladatelství. Je dobře, že se o to Zoner Press pokouší a uvidíme, jak si povede v budoucnu.

Společenství čarodějů /The Magicians' Guild/
Canavan, Trudi

Nakladatel: Zoner Press
Překladatel: Iveta Chadimová
Obálka: Silentium
Redakce: Pavel Kristián, Jana Tučníková
Rok vydání: 2008
Počet stran: 480
Rozměr: 105 x 175
Provedení: paperback
Cena: 279 Kč

Přidat komentář