RECENZE: Stephen King, Prokletí Salemu

Článek od: Slayer - 24.08.2010

Obrovský žhnoucí kotouč světla dávno zapadl za nedaleký kopec a přenechal své místo rozpínající se temnotě. Lidé ze strachu pečlivě zamykali své domovy a doufali, že jejich dům bude pro dnešní večer ušetřen. Jak hluboce se mýlili. Seděl jsem sám v nezajištěném domě s puškou v ruce. Nemít strach bylo jednoduché, ale bojovat o vlastní život bylo těžší. Ani na minutu jsem nepřestal pochybovat o existenci nadpřirozena a teď se mi dostává důkazu. Neděsily mě nezamčené dveře mého domu ani potenciální vloupání zlodějem, ale Oni! Jejich rudé oči se probudí a lačná chuť po horké krvi je vyžene z úkrytů.

Přesně takové pocity se mohly honit hlavou nejednomu obyvateli města Jerusalem´s Lot. Dříve než nahlédnete do tajů děsivého města, upoutá vás nápis na zadním obalu. Na město Jerusalem´s Lot nezapomenete! Nemáte tušení, jak je takové prohlášení pravdivé.
 
Hlavní postava Ben Mears je úspěšný spisovatel užívající si mládeneckého života. Pro dokončení své nové knihy a nasbírání inspirace se vrací na místo svého dětství. Lot ho přijme s otevřenou náručí, a dokonce mu nabídne možnost zamilovat se. Kdyby tak tušil, že se město, které měl tak rád, během několika dní změní v noční můru, nejspíš by si svou výpravu rozmyslel. Souběžně s jeho příjezdem do města dorazí cizinec, jehož tajemství je daleko nebezpečnější než smrt. 

Základem každého dobrého příběhu jsou postavy. Zde je postav příliš mnoho, až je občas těžké se v nich vyznat. Jelikož Stephen má své čtenáře rád, nenechá vás v téhle šlamastice a dovede z takové situace brilatně slovně vybruslit, aniž by udělal jediný přehmat. Každičká postava je originální se svým vlastním životním příběhem nebo tajemstvím. Během čtení si nejednoho hrdinu oblíbíte, ba dokonce zamilujete.

Samotná základní dějová linie se větví do několika dalších doplňujících příběhů. Už od prologu je vidět jasně dané tempo, které s přibývajícími stránkami graduje a nabírá na napětí takovou rychlostí, že nestačíte popadnout dech. Pečlivý výběr slov a trefně napsané dialogy vtáhnou čtenáře do svého světa a nepustí do poslední stránky. Velkolepé finále je poté třešničkou na již tak dokonalém dortu.

King moc dobře věděl, že úpravami v upírské mytologii vstupuje na tenký led. Proto ponechal zažité mýty a pouze je přizpůsobil součastnosti. Úspěšně rozšířil mytologii takovým způsobem, že jsem měl z upírů opravdu strach. To se v dnešní době příliš nevidí. Bystřejší zde mohou spatřit spoustu odkazů na legendárního Draculu od Brama Stokera, jemuž tímto vzdává hold.

V pořadí teprve druhá Kingova kniha je mistrovským kouskem, který nesmí chybět v knihovničce žádnému "fandovi" hororu ani čtenářům, kteří hledají kvalitní děsivé čtivo. V Jerusalem´s Lotu bych rozhodně nechtěl nikdy skončit, ač se ke knize v budoucnu ještě rád vrátím. Prokletí Salemu není pouhým příběhem o smrti a děsu, ale především o lidech, kteří v takových podmínkách bojovali do posledního dechu. Brilantní práce!

Prokletí Salemu /Salem's Lot/
King, Stephen
Vydala: Beta-Dobrovský (ukázka z knihy)
Přeložila: Linda Bartošková
Obálka: Michal Kuba
Redakce: Helena Šebestová
Rok vydání: 2008 (třetí vydání)
Počet stran: 464
Rozměr: 115 x 185
Provedení: paperback
Cena: 229 Kč

Přidat komentář