RECENZE: Frank Miller, Město hříchů 4 - Ten žlutej parchant

Článek od: Martin Stručovský - 19.08.2010

Čestný polda na špatném místě

John Hartigan je čestný polda. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby nežil a nepracoval v Sin City, kde se takovému typu lidí nedaří už od počátku věků. Aby toho nebylo málo, chybí mu už jen pár hodin do důchodu. Pár pomyslných hodin, kdy odevzdá odznak, pistoli a vypraví se domů, kde mu manželka připravuje dobře propečený steak. Jenže ve městě řádí chlápek, co si rád užívá s malými děvčaty a do jeho tenat padla další oběť. A jak už jsem řekl, Hartigan je čestný polda a od rozdělané práce neodchází.

Záchrana proběhne celkem v klidu, jenže místo zaslouženého důchodu jej čeká pobyt v chládku a obvinění ze všech těch oplzlostí. Proč? Ptáte se. Protože pachatelem je starostův jediný syn a Hartigan mu poněkud upravil fasádu, za což mu papínek rozhodně není vděčný.

Dívka, co se zamilovala do svého zachránce

Hartigan trčí v base. Je opuštěný. Zlomený. Nesmí říct pravdu, aby neudělali nic jeho ženě (která se s ním po tom všem rozvedla) ani Nancy, které tenkrát zachránil život. Právě ona ho drží při životě svými dopisy, které mu píše pod pseudonymem Kordelie. Jeden dopis každý týden se pro něj stává něčím jako drogou. Takovou malou porcí štěstí ve vězeňském pekle.

Jenže pak jednou dopis nedorazí. Místo papíru je v obálce uříznutý dívčí prst. Bývalý policista dostane strach a neustále si klade jednu a tu samou otázku: „Nenašli ji?“ Neví a to ho štve. Musí se dostat ven a zjistit, co s ní je. Ve své situaci udělá jedinou věc, která mu může pomoct na svobodu. Ne, neuteče. Tady nejsme v Prison Breaku nebo v Uprchlíkovi, takže brzděte. Podepíše přiznání a omluví se starostovi za to, co provedl jeho synovi. Pak si jde po svých. Respektive najít Nancy. Což se mu povede rychle, vyslechne si, co k němu cítí a… pak už si musí krýt záda, protože starostův potomek chce dokončit to, co kdysi začal.

Další šálek americké drsné školy

Stejně jako u předchozího dílu, i zde je vidět Millerova tvůrčí vyzrálost. Kresba je opět lepší, stejně jako scénář. Komiks potěší i čtenářky, protože tady ženy nejsou žádnými uplakanými kráskami v nouzi, ale když je potřeba, dokáží vystřelit ze zbraně a v kritických situacích zachovají chladnou hlavu.

Ani tentokrát Miller neupustil od prvků drsné školy, takže jeho svět je opět tvrdý a nelítostný jako džungle. I atmosféra filmů noir je zachována. Ovšem s tím rozdílem, že kresba není tentokrát pouze černobílá, ale poprvé se v ní objevuje první barva - konkrétně žlutá, využitá pro vyobrazení hlavního padoucha. Což vůbec neublíží a ti, kteří nesnáší krev se tak opět nemusí bát červených skvrn. 

Na druhé straně však Ten žlutej parchant trpí stejnými neduhy jako Velká tučná zabijačka. Jednak je to zachráncovský komplex - když trochu zapátráte v paměti, zjistíte, že i minule šlo o záchranu ženy respektive žen. A tím se dostáváme k hlavní postavě – Hartigan je sice sympatičtější než Dwight, ale ani on prostě nedosahuje Marvovy síly osobnosti. Obávám se, že Miller v Drsným sbohem nasadil prvním a nejslavnějším drsňákem příliš vysokou laťku, kterou už asi žádný z jeho hrdinů nepřekoná. Ale kdoví. Frank Miller je scenárista plný překvapení a určitě si pro své čtenáře nejedno eso ještě přichystal.

Závěr

Ten žlutej parchant je komiks prioritně určený čtenářům předchozích dílů Sin City, ale sáhnout po něm mohou i ti, kteří cyklus neznají. Přečíst by si ho ale měli i ti, kteří fandí čestným poldům, na něž společnost naházela hromadu špíny a v ní je snaží ze všech sil utopit. 

Sin City - Město hříchů 4: Ten žlutej parchant / Sin City 4: That Yellow Bastard/
Miller, Frank

Vydal: Comics Centrum
Přeložil: Richard Klíčník
Obálka: Frank Miller
Redakce: Václav Dort, Kamil Bernášek, Milena Vojtková
Rok vydání: 2009
Počet stran: 240
Rozměr: 155 x 235
Provedení: hardback (499 Kč) / paperback (249 Kč)
Stav: nové vydání

Přidat komentář