RECENZE: Martin D. Antonín, Zelená

Článek od: Martin Stručovský - 22.06.2010

Hned na začátek zklamu všechny ty, kteří očekávali v další knize Martina D. Antonína udatné trpasličí válečníky, kteří nejdou daleko pro ostrou hlášku.

Ne, jak už hovoří samotný název knihy, Martin si tentokrát vzal na paškál šílené gobliní inženýry, orčí válečníky a do hlavní role obsadil elfku.

Příběh začíná během nelítostné bitvy, ve které jsou elfové nuceni spojit své síly s orky proti invazi magronů. Nepřátelé jsou poraženi, avšak válečnou sekeru nikdy zcela nezakopete, takže z úst elfích vůdců vychází rozkaz k likvidaci orků.

Říkáte si: elfové porazili všechny své nepřátele, takže teď už to bude jenom o radovánkách. Ne! Právě v tento okamžik přichází na scénu šílený gobliní inženýr Hribnik posedlý vytvořením dokonalého bojového stroje pro svého náčelníka Ograhorga, čímž by si vysloužil post šéfinženýra.

Jako základ pro svůj bojový stroj vybere padlou elfku Ayinail, kterou společně se svými asistenty změní v obdobu elfího kyborga jménem Střelka. Vše probíhá podle plánu do doby, než se probudí Ayinalino vědomí té, která orky nenávidí…

Martin D. Antonín jako fantasy autor opět nezklamal. Opět ukazuje, že umí stavět na klasických klišé, která však bourá a přizpůsobuje svým příběhům. Zelená hýří skvělými nápady (např. řeč goblénů), je nabyta akcí, kupou humoru a zůstává skvělým dobrodružným čtivem, které rozhodně nezůstane ve stínu Křivého ostří.

Za skvělou cenu dostanete nejen báječné čtivo, ale i ilustrace, které knihu skvěle doplňují.

Na příští rok se připravuje Daemonica: Hovězí v žaludku, první část autorovy trilogie, ve které se můžeme těšit na démony a podobné laskominy. Rozhodně se máme na co těšit.

Hodnocení: 70 %.

Zelená
Antonín, Martin D.

Nakladatel: Straky na vrbě
Obálka: Michaela Hertlíková
Redakce: Michael Bronec, Jana Kopečková, Zuzana Kupková
Rok vydání: 2008
Počet stran: 288
Rozměr: 110 x 165
Provedení: paperback
Cena: 180.00 Kč

Přidat komentář