RECENZE: Maggie Stiefvaterová, Mrazení

Článek od: Renata Heitelová - 22.04.2010

Byla studená zima a v promrzlé krajině Minnesoty se už dlouho nic nepohnulo. Hlad vlků byl neukojitelný a stáhnout malou Grace z houpačky bylo tak snadné. Trhali z ní šaty a nemohli se dočkat, kdo se zakousne do kořisti jako první. Až to Sam - vlk se žlutýma očima - zarazil. Každou zimu pak chodil na kraj lesa a dívka ho z dálky pozorovala.

O šest let později dojde znovu k napadení. Obětí vlků je student z bohaté rodiny a muži v městečku berou pušky do rukou a vyrážejí do lesa.

Sam se mění ve vlka každou zimu od svých sedmi let, kdy ho pokousali. Na léto se znovu stává člověkem, ale ta doba se stále zkracuje. Ví, že letos je to naposled, možná by se vůbec neproměnil, kdyby ho muži v lese nepostřelili. Zraněný se doplazí do domu Grace. Oba cítí, že se znají už roky, ale teď jim zbývá zoufale málo času. Sam je křehký jako podzimní motýl, kterého zahubí první mrazík, je jako poslední lísteček zoufale se držící zmrzlé větvičky.

Linie příběhu je jednoduše přímočará, kolem ústřední dvojice je jen pár vedlejších postav, ale román by fungoval i bez nich. Je to vše jen o krutém odtikávání času nebo spíše teploty. Jenže tady by nepomohl ani přesun na slunnou Floridu. Sam a Grace se zuby nehty drží na tenkém vlákně, o kterém jistě vědí, že jednou praskne a nebude to trvat dlouho. Proto si užívají každý den, jako by byl pro ně ten poslední. Je to trošku zvláštní, protože žádný z nich neumírá, ale oni to tak cítí. On už nebude nikdy člověk a ona se kvůli své v dětství získané imunitě nepromění ve vlka. Mají nějakou naději? Dá se zoufalý pokus považovat za naději? Je lepší riskovat smrt než žít odloučeně?

Autorka rozvíjí příběh plný vnitřních monologů a emocí a vypráví ho střídavě z pohledu obou hlavních protagonistů, umožňuje tak čtenáři nahlédnout do jejich rozjitřených myslí. Ve vztahu dvou osudem prokletých mladých milenců je dívka kupodivu tou racionálnější polovinou a chlapec tou emotivnější. Není to Stmívání bez upírů, Grace není sebelítostivá Bella, je rozechvělému Samovi silnou oporou. Očekáváte-li další variaci na příběh Romea a Julie, nebudete zklamáni, dostáváte variaci velmi jemně utkanou, kouzelnou a naléhavou, kde se konec nezadržitelně blíží bez ohledu na počet stránek.

Mrazení je teprve třetí knihou mladé americké autorky Maggie Stiefvaterové, přesto máte pocit, že poeticky mrazivá podzimní romance byla napsána pečlivou rukou zkušeného romanopisce, který musel zažít pár životních traumat, aby napsal něco tak oduševněle krásného a přitom jednoduchého, ale někomu to asi jde jen tak. Stejně jako předchozí dvě knihy i tato byla napsána pro mladé čtenáře.

Modro-šedo-bílá kombinace obálky a barvy písma nádherně ladí s celkovým vyzněním příběhu. Tohle totiž není sladce růžové ani červené, jak by se od romance čekalo. Jméno románu je výstižné, po zádech vám bude přebíhat Mrazení.

Mrazení
/Shiver/
Stiefvater, Maggie

Nakladatel: Argo
Překladatel: Dominika Křesťanová
Obálka: Christopher Stengel
Redakce: Alena Pokorná, Alexandra Švolíková
Rok vydání: 2010
Počet stran: 344
Rozměr: 150 x 205
Provedení: hardback
Cena: 298 Kč

Přidat komentář