SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Redakce - 30.07.2022

Faunův labyrint je mistrovské dílo, které nezestárlo ani o den. Jirka Sivok nám představí svou srdcovku, která se nad ostatními filmy tyčí jako morový sloup.

*

Pokud o něčem řeknete, že je to vaše srdcovka, mělo by to stát za to. Pokud jde o filmy, našel bych jich jistě desítky oblíbených, ale nad nimi všemi se jako morový sloup tyčí dílo, které ve mně zůstalo a zůstane.

Faunův labyrint je španělský film dnes již velice známého režiséra Guelma del Tora – ano, to je ten pán, co natočil původní dva Hellboye a pak nechal obří roboty mlátit nákladními loděmi ještě větší monstra v akční blbině Pacific Rim. Ještě před tím ovšem natočil pohádku. Vlastně válečné drama. Počkat, spíš horor – vlastně všechno dohromady.

Pocity, které člověk zažívá při sledování, jsou vlastně celou paletou. Mísí se údiv, děs, radost, bolest, nechuť, odpor a spousta dalších protichůdných barev pocitů.

Malé hlavní hrdince Ofélii nejde nefandit, je to neposkvrněná dětská duše, která si vás okouzlí už prvním okamžikem, kdy v pokroucené strašilce (nebo proboha, co to je) vidí snílkovskýma očima vílu, a ne odporný hmyz. Děj filmu se odehrává ve válečných dobách roku 1944 a Oféliina těhotná matka je povolána ke svému muži (frankistický důstojník), který se snaží rozdrtit malou baštu povstalců.

Již brzy vidíme, co je kapitán Vidal zač. Scéna s lovci králíků a lahví od vína určitě slabší povahy donutí opustit obývací pokoj. Jeho pedantické, fanatické i sadistické vlastnosti se s dějem filmu stále více prohlubují a vy ho budete nenávidět… ó, jak moc ho budete nenávidět… a to jste ještě neviděli konec…

Ofélie objeví podivnou stavbu, kde si ji vyčíhá prastaré mýtické stvoření s rohy. Faun jí prozradí, že je vyvolenou a znovuzrozenou princeznou z pohádky. Jako důkaz musí ovšem splnit tři úkoly, a že nebudou snadné, na to se spolehněte.

Sledujeme tři žánry, které mezi sebou prokluzují jako svázané klubko hadů – až tak skvěle to do sebe zapadá. V jeden okamžik se usmíváme, když Ofélie získává klíč poté, co poráží monumentální ropuchu sedící na kořenu posvátného stromu. Podruhé držíme palce povstalcům, kteří jsou v lese loveni (a popravováni) jako divocí psi. A ano, na ten horor taky dojde. Představte si vyhublého dvoumetrového humanoida s prověsy kůže. Obličej s tlamou plnou tesáků, avšak bez očí… Ty má totiž schované v dlaních s ostrými pařáty… Představte si ho u malé Ofélie a za ním fresky s jeho vyobrazením, jak pojídá a čtvrtí děti… Bojíte se? Já jo.

Faunův labyrint je mistrovské dílo, které nezestárlo ani o den. Masky a kostýmy vyhrávají nad CGI a vše je dokonale uvěřitelné. Toro by ve filmu dokonale mohl vyučovat termín „Čechovova puška“, ale o celém snímku se nedá hovořit jinak, než jako o dokonalé filmařině. Konec je bolestivě sladkobolný a interpretovat si ho můžete sami podle sebe a to dává filmu další rozměr…

Tak co? Viděli jste?

Komentáře

A nevím, jestli někdy najdu odvahu se podívat podruhé. Je to neobyčejný, sugestivní a neuvěřitelně hluboký příběh, který na konci místo odpovědí nabídne další otázky. Zapůsobil. Vyděsil. Přiměl mne k přemýšlení. Ale dobře mi z něj nebylo. Chci věřit, že něco podobného se nikdy nestalo - a nestane.

včera jsem si tenhle film pustila s dětmi a teda musím říct, že je to vážně skvělé. Neuvěřitelně krásně zpracované, že i mí prepubertální a pubertální výrostci ani nedutali a jen se zatajeným dechem držely palce Ofélii i Mercedes. Takovýchle rodinných filmů (rozuměj pro starší děti) je opravdu jako šafránu a já moc děkuju, že jsem díky Jirkovi na faunův labyrint narazila. bylo to napínavé, dojemné, poetické, akční, hrůzostrašné. Prostě pecka. takže díky, díky, díky!

Trošku nenormální milovnice písmenek, hororů (jak knižních tak i filmových), červeného vína a svých tří chlapů v chalupě.

Prostě Madla

Přidat komentář