RECENZE: Naomi Oresková & Erik M. Conway, Kolaps západní civilizace

Článek od: veronikamah - 13.03.2017

Píše se rok 2393. Společnost slaví tři sta let od Velkého kolapsu. Období, kdy svět, jak jej známe, úplně přestal existovat. Nadměrné využívání fosilních paliv spojené s neustále se zvyšujícím objemem CO2 v atmosféře a neochotě řešit problém kolabujícího ekosystému planety politickými a ekonomickými lídry vedlo k naprostému rozpadu světových poměrů, ať již kulturních, nebo politických.

Píše se rok 2393 a nejmenovaný historik Druhé Čínské lidové republiky ve své eseji nazvané Kolaps západní civilizace sepisuje sled událostí a špatných rozhodnutí tehdejších vlád. Rozhodnutí, která na náš moderní kapitalistický západní svět přivedla čtyři jezdce apokalypsy.

Kolaps západní civilizace nechodí kolem horké kaše. Na základě stávajících vědeckých poznatků a historických událostí rozvíjí stručnou a údernou analýzu globálního oteplování. Nezastavuje se však v bezpečných a probádaných vodách aktuální doby, ale sleduje politický, společenský i kulturní vývoj světa daleko do budoucnosti, pokud příčiny globálního oteplování nebudeme řešit. Zároveň přináší náhled na to, jak snadno dokáží média zmanipulovat společenský názor a vědecky podloženou pravdu přetvořit na snůšku keců.

Naomi Oresková a Erik M. Conway nejsou autory populární literatury. Jsou to historikové a esejisté. Přesto se jim podařilo na relativně pár stránkách vystavět strhující příběh o téměř zničení naší Země a zároveň zachovat jeho čistě vědeckou a historickou stránku. Kolaps západní civilizace je sci-fi filozofická esej, s důrazem na esej, ale to nic neubírá na její čtivosti. Právě naopak. Doslova ji zfouknete jedním dechem. Mapy zobrazující rozdíly hladin moří v některých částech světa v letech 2000 a 2300 pak pomáhají si rozsah celé katastrofy uvědomit.

Rozhovor s autory na posledních stránkách je už jen pověstnou třešničkou na dortu. V něm vysvětlují nejen, co je k napsání knihy vedlo, ale i třeba proč je vypravěč právě z Číny. 

Kolaps západní civilizace je tak trochu jiné postapo. Po Zemi neběhají zombíci ani naše planeta nebyla spálena na prach radioaktivní přestřelkou mezi světovými velmocemi. Je jen až příliš reálnou vizí toho, jak by mohla vypadat naše budoucnost, pokud nezačneme lépe pracovat s využíváním fosilních paliv.   

Kolaps západní civilizace, Naomi Oresková & Erik M. Conway

Nakladatelství: Práh
Překlad: Karina Matějů
Rok vydání: 2016
Počet stran: 128
Cena: 269 Kč

Komentáře

Proč je vypravěč z Číny samozřejmě není žádný tajemstvím. Pokud dojde ke kolapsu západní civilizace tak pouze díky tomu, že všehoschopní populisti a zelení fanatici bez vědeckého vzdělání vládnoucí západním zemím budou bojovat s větrnými mlýny (rozuměj oxidem uhličitým), rušit jaderné elektrárny, horovat pro návrat k přírodě a dotovat vše ztrátové a neživotaschopné zatímco v Číně dělají a buodu dělat přesný opak. Takže na rozdíl od západu nezkrachují.  :-) 

Jako realistický popis budoucí dystopické západní společnosti doporučuji Flashback od Simmonse.

Přidat komentář