KOMIKS: Kim Myung-Hee, Simon Sues 2: Klíčové setkání

Článek od: Tereza Kadečková - 29.03.2016

Čas se krátí, Simon může co nevidět přijít o duši. Pořád se ale snaží vyhnout svému osudu a u toho zachránit co nejvíc lidí.

Simon se ani na chvíli nezastaví. Řeší případy a stará se o to, aby se jeho sestra nedozvěděla víc, než musí. Navíc, jak už je jeho zvykem, dělá ze sebe obětního beránka pro démony, což se ani trochu nelíbí jeho parťákovi Izákovi. Tentokrát se spolu musí utkat s násilnickým démonem, s lidmi, kteří chtějí zpátky svazek klíčů, co Simon odkoupil, a taky s kolejí plnou dívek v kómatu.

Jestli se první díl dobře četl, ale nevymykal se z průměru, druhý díl vystřelil kvalitou nahoru. Nejenom, že se utužují vztahy mezi postavami, ale dostáváme se jim pod kůži a zjišťujeme, kde se bere motivace pro jejich chování a jaké jsou jejich dosavadní životní osudy. Není nouze o drsná témata, mezi něž patří domácí násilí nebo neurózy vrcholící v agresivitě.

Jednotlivé příběhy se vždycky nějak liší, takže čtenáře nenudí repetitivními zápletkami. Spis 85 je obyčejné zápasení s démonem, s jakými se člověk setkal už v Předvolání ďábla. Má v sobě ale přidanou hodnotu a tou je citlivé téma násilí, které nenechává Simona ani trochu chladným. Spis 86 se vymkne standardu, po Simonovi jde člověk a spustí prokletí ohrožující všechny kolem. Spis 87 se vrací do vyjetých kolejí s démony, ale tentokrát nahradíme vymítače, protože Simon nasadil krk a odnesl si to.

Klíčové setkání taky nabídne víc postav, rozšíří se tak reálnost světa a ukáže se, co Simon musel nechat za sebou ve chvíli, kdy se rozhodl čelit mocnostem pekelným. Ztráta a obavy z něj dělají sympatickou postavu a čtenář se přistihne, že mu začíná fandit a nechce, aby se mu něco přihodilo. Jeho parťák Izák je pořád stejný sobec, ale i jeho charakter se vyvíjí trochu pozitivnějším směrem. I z něj by se do budoucna mohl stát člověk, co nemyslí jen na sebe, našlápnuto k tomu má.

Kresba se nijak nezměnila, pořád je obyčejná a ničím nevyniká. Pokud se nepočítají démoni – u nich Kim Myung-Hee dokazuje, že má fantazie na rozdávání. Démoni v jejím podání umí být pořádně děsiví a ve spojení s příběhem někdy i dost nechutní. Naneštěstí i sebevětší fantazie nezabránila tomu, aby autorka zapomínala na detaily a občas nahodila i nějakou anatomickou nepřesnost (a teď nemluvím o špatné kresbě, místo toho ve Spisu 87 počítejte prsty).

Dalším plusem je úprava knih. Nakladatelství Zanir změnilo tiskárnu a je to znát. Papír není tak tvrdý, kniha se lépe otvírá a neláme se vazba. Čtení je najednou o moc příjemnější, když nemusíte knihu rozevírat násilím. Co se od posledně nezměnilo, jsou okraje stránek – stále chybí a občas tak části kreseb a bublin utíkají z dohledu. Díky snadnějšímu otvírání knihy je ale tenhle problém mnohem snesitelnější, než byl u prvního dílu.

Klíčové setkání dokázalo, že je Simon Sues četbou kvalitní a zajímavou. Podařilo se mu vyskočit z průměru a rozjet hru, u které se budete těšit na pokračování a zajímat se o osudy postav.

 

Hodnocení: 80%

Simon Sues 2: Klíčové setkání

Autorka: Kim Myung-Hee

Překlad: Jan Schejbal

Nakladatelství: Zanir

Počet stran: 272

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 110 x 175 mm

Rok vydání: 2016

Komentáře

Tak jsem přečetl a opravdu, i přes ty papírové problémy si to tu osmdesátku zaslouží. Je skvělé, že u nás někdo jde i do Manhwy a nejen do těch prověřených japonských věcí. I když i ty jsou většinou super :) Jen aby jim to vydrželo. Simon vypadá na sérii která bude skládat jeden velký příběh na pozadí menších, takže bych nerad aby to exlo před koncem. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář