SERIÁL: Stranger Things

Článek od: Martin Stručovský - 09.09.2016

Dlouho vyhlížená a očekávaná letní filmová sezóna, až na pár výjimek, zklamala. Přesto se však našel jeden projekt, který se stoprocentně zapsal do diváckých srdcí. Tím projektem je seriál Stranger Things.

Na rozdíl od velkých letních filmů, na které lákaly bombastické trailery, plul seriál bratří Dufferů pod radarem. Ostatně první trailery se objevily až těsně před prázdninami. Nevím, jak vy, ale já jsem nestačil valit bulvy. Připomínalo to E. T. mimozemšťana a další klasiky osmdesátých let. O knihách Stephena Kinga nemluvě. Ovšem výsledek zdaleka předčil moje očekávání.

Stranger Things možná nemají velká herecká jména (pokud nepočítáme Winonu Rider nebo Davida Harboura) ani ohromující triky. Popravdě řečeno je ani nepotřebují. Sází na ty nejprostší věci. Srozumitelný příběh (o čemž si třeba Batman V Superman může nechat jenom zdát), kde nechybí napětí, tajemno, humor, romantika, první láska a klukovské kamarádství až za hrob. Další důležitou ingrediencí jsou sympatické postavy, které měly kliku na skvělý casting. Ano, herci jsou sice neokoukání, ale zamilujete si je všechny. No a k tomu si připočtěte atmosféru amerického města v osmdesátých letech. Při sledování Stranger Things máte pocitu návratu v čase do doby, kdy chytré telefony a notebooky byly vidinou budoucnosti, ale strach z případného konfliktu mezi východem a západem byl pořád ještě zatraceně silný. Ale taky je to doba, kdy se scházely party kluků ve sklepě, aby hrály Dračí doupě, jehož prostřednictvím se přenášely do světů plného fantazie.

Právě kolem jedné takové party se točí i příběh Stranger Things. Všechno začne, když zmizí Will – jeden z jejich členů - za velice záhadných okolností. Což je pro tak malé město, kterým je Hawkins, velice znepokojivá událost. Rozjíždí se rozsáhlé pátrání, jemuž šéfuje velitel místní policie Jim Hooper. Kromě dospěláků se do něj zapojují právě i Willovi nejlepší přátelé Mike, Dustin a Lucas. A aby toho nebylo málo, na scénu přichází i tajemná dívka Eleven, přezdívaná El.

V kontextu celé první řady se první epizoda může jevit trochu jako zívačka. Je možné, že vás úplně nevtáhne. Rozhodně by byla škoda ale po prvních cca padesáti minutách házet flintu do obilí. Věřte mi, že seriál od druhého dílu nabere na takových obrátkách, že si závislost vypěstujete opravdu rychle. I přes všechno tajemno a postupně odhalovaná tajemství totiž Stranger Things ani na okamžik nepotlačí svoje zásadní atributy, které vytasí na začátku – přátelství, chemii mezi jednotlivými postavami a dobovou atmosféru, kterou podtrhují všemožné detaily, mezi něž patří i filmové plakáty na stěnách.

Stranger Things jsou naprosto okouzlující záležitostí, která si vás okamžitě omotá kolem prstu. Pokud vaše dětství utvářely filmy jako E. T. mimozemšťan, Záhrobní komando, Rošťáci, stýská se vám po osmdesátkách (Stranger Things jim nevzdávají hold, oni jimi jsou) a knížky Stephena Kinga se vám povalují na nočním stolku, je pro vás tenhle seriál prostě nutností. Ovšem povinností je pro každého, kdo chce zase vidět jednou poctivou žánrovku s dobrým příběhem. Protože právě tím Stranger Things jsou. Mimochodem, zmínil jsem ten úžasný soundtrack?

Hodnocení: 100%

Stranger Things
Režie: Mark Duffer, Ross Duffer, Shawn Levy
Scénář: Mark Duffer, Ross Duffer
Hrají: Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Natalia Dyer, Charlie Heaton 
Kamera: Tim Ives
Hudba: Kyle Dixon, Michael Stein 

Komentáře

Na strankách mi vadí prvky "Logo" - přetéká přes hlavičku, "Přihlášení", ""Zvětšení textu" - snižuje čitelnost textu."

Všechny tyto prvky mi znepříjemují čtení článků, protože překrývají text.

V mobilní verzi (Chrome) je vše podstatně čitelnější.

 

 

Musíte mít nějaké hodně minoritní rozlišení, protože na běžných zakrývají ty prvky minimální prostor a pokud máte třeba 1100x800 je ještě stále dost prostoru pro čtení textu, byť jsou ta tlačítka na boku dost nalepená.

Na mobilu pravda vadí tlačítka pro velikost textu, ale to mám v TODO na vyřešení, možná tedy zkusím zapřemýšlet co by se s tím dalo dělat i v rozmezí tablet, malý monitor. 

Zvětšení textu" - snižuje čitelnost textu - nechápu pokud jde o ta tlačítka - viz výše. a pokud jde o funkci samotnou - nemusíte ji používat. Primárně je pro některé naše slabozraké přítele a těm to očividně vyhovuje protože si nikdo nestěžoval. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Pardon. Nevěděl jsem kam komentař tykající se stránek postnout.

Přidat komentář