KOMIKS: Rjósuke Takeuči, Takeši Obata: All You Need Is Kill

Článek od: Tereza Kadečková - 10.05.2016

Co kdybyste museli jeden den prožívat stále znovu? Keidži Kirija bojuje ve válce a zemře, aby se vždy probudil na začátku osudného dne. Je rozhodnutý se z časové smyčky dostat, i kdyby ho to mělo stát stovky smrtí. A taky bude.

Svět je uprostřed války s mimozemskými monstry Mimiky. Nikdo neví, kde se vzali a proč chtějí dobýt planetu, ale to není důležité. Důležité je, že vyhrávají a zatlačují už tak malou lidskou populaci na menší a menší území. Keidži se rozhodne časovou smyčku využít k tomu, aby se stal silnější a dokázal Mimiky porazit.

All You Need Is Kill nebo česky Stačí jen zabíjet se opravdu drží svého jména. Jsme ve válce a tak je jasné, že se to mrtvolami bude jen hemžit. A ten, kdo chce přežít, musí zabíjet. Keidži není výjimka – pokud se chce dostat z bludného kruhu, musí si probít cestu ven. Jenomže to není tak jednoduché. Je teprve nováček a nemá v boji žádnou zkušenost.

Proto se na Keidžiho zaměřuje větší půlka knihy. Sledujeme, jak z nováčka roste profík v zabíjení, jak strategicky plánuje, ale taky jak se z něj stává čím dál tím větší troska, která si neumí užívat okamžiku, protože ví, že za chvíli znovu přijde o život. Vývoj Keidžiho charakteru je kromě válečné vřavy asi to nejlepší, co může komiks nabídnout, a je to parádní podívaná.

V druhé půlce se na tempu trochu ubere, protože se komiks začne zaměřovat na další postavu. Rita Vrataski, nejlepší vojanda a zabíječka Mimiků. Nahlédneme do její minulosti, jak se ona stala vojákem a následně sledujeme, jak se seznamuje s Keidžim každý den znovu. Vážnost a akce už najednou není tak důležitá jako vztah obou hrdinů a děj už tolik neodsýpá. Přidá ale navíc trochu lidskosti, aby nebyl komiks jen jedna velká zabijačka.

Kresba může čtenáři připadat povědomá, jak by taky ne. Takeši Obatu známe třeba ze série Death Note a je vidět, že si All You Need Is Kill užívá. Mecha roboti, Mimici a epické válečné scény jsou vymazlené do posledního detailu. Důležitá je tu i dynamika, aby souboje vypadaly co nejreálněji, a i to zvládá Takeši Obata na jedničku.

All You Need Is Kill patří vedle Gunsmith Cats a Crying Freemana k těm lepším a dospělejším mangám, které u nás vyšly. Její jedinou chybou je to, že člověka chytne, nepustí a příliš brzo dojde. Na druhou stranu, původně dva díly u nás vyšly v jedné knize, a tak nemusíme čekat na pokračování. A kdo nám brání zkusit si časovou smyčku sami a po dočtení nalistovat zase první stránku?

Galerii si můžete prohlédnout zde 

All You Need Is Kill: Stačí jen zabíjet

Scénář: Rjósuke Takeuči

Předloha: Hiroši Sakurazaka

Kresba: Takeši Obata

Překlad: Anna Křivánková

Nakladatelství: Crew

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 145 x 215 mm

Počet stran: 428

Rok vydání: 2016

Cena: 549 Kč

Komentáře

Přidat komentář