Rozhovor se Zuzanou Janovskou

Článek od: Marta Novotná - 09.03.2014

Zuzana Janovská (*1991)  pochází z malého města v Pardubickém kraji. S literaturou se setkávala již ve svém raném věku, kdy chodila spolu s přáteli do knihovny a objevovala svět fantazie. S psaním začala na střední škole díky velké podpoře profesora literatury, který věřil, že je vše možné. Nyní studuje na Vysoké škole ekonomické v Praze a díky přátelům a rodině se věnuje focení a psaní.

Můžeš našim čtenářům prozradit, jak ses dostala ke čtení fantastiky? Které knihy nebo kteří autoři tě nejvíce ovlivnili?

Popravdě, mám velmi ráda Marvel-filmy. Patří k mým nejoblíbenějším, a když vím, že jsou od Marvelu, už ta představa mě žene do kina, aniž bych věděla, o čem film je. K filmům ale většinou patřila i knižní předloha. Tak se rozrůstala má osobní sbírka fantasy knih, ke kterým patří Harry Potter, Pán prstenů, Čarodějky z East Endu, Nástroje smrti, samozřejmě celá sága Stmívání a Hostitel, Andělé a další.

Autor, který mě inspiroval nejvíce, je Stephen King. Jeho hororové knihy jsou podle mě ty nejlepší tohoto žánru. Jako malá jsem viděla zfilmovanou Bouři století a poté se pustila i do jeho knih. Od tohoto autora je mou nejoblíbenější Prokletí Salemu, kde King popisuje proměnu normálního města v město nemrtvých, upírů.

Pamatuješ si ten okamžik, kdy sis řekla: tak a teď zkusím taky napsat něco sama?

Když mi bylo čtrnáct, viděla jsem první seriály s touto tématikou, ba trochu drsnější. Dívala jsem se v noci na hororové seriály a říkala si, proč jsou vždycky jen chlapi ti kurážní a nebojácní. V noci jsem se budila a čekala na strašidla z televize, ale dokázala jsem je vždycky „zahnat“. Na střední škole mě podporoval profesor literatury. A tak se zrodila Angela a město Mira. Přeci jen není nad to, vše dát na papír a věnovat život i té nejmenší myšlence.

Nedávno ti vyšla první kniha Probuzení. Můžeš ji čtenářům stručně představit? Proč by ji měli přečíst?

Je to příběh o mladé dívce, která je jiná než všechny její vrstevnice. Má totiž velmi specifické vlastnosti. Po staletí její rodina loví zlo a ona je jako prvorozená nucena bojovat na život a na smrt. Po smrti rodičů se jí ale naskytne příležitost žít normální život se svými sestrami v malém městečku v Minnesotě, Miře. Postupem času sama zjišťuje, že to, co ze srdce nenávidí, ji možná jednou zachrání. Nadpřirozeno se tak stává nejen jejím přítelem, ale i společníkem a partnerem v boji o vlastní život.

Proč si knihu přečíst? Dobrá otázka. Pamatuju si, jak mi rodiče říkali, co mám dělat a co nemám a co si tak obvykle vybereme? Uděláme přesný opak toho, co nám radí. Nechceme, aby nám někdo říkal, co se svým životem máme udělat, jakou cestou se vydat. Jednou ale můžeme zjistit, že vše není tak, jak vypadá a i ta nejlepší cesta nás nemusí zavést přesně tam, kam jsme chtěli. V ten moment nám dojde, že není jen černá a bílá, že neexistuje přesná definice dobra a zla a že vztahy, které nám určují geny, nejsou tak automatické a nemusejí vůbec nic znamenat, pokud si nevytvoříme vlastní cestu. Ale je tu vždy naděje, která nás provází.

Jak dlouho jsi text psala? Existuje nějaký recept, jak napsat román?

Od úplně prvních napsaných slov do vydání knihy uplynuly děsivě dlouhé tři roky. Recept, jak napsat román, natož pak úspěšný, asi nikde nenajdete.  Co doporučím já, je přečíst si autorský zákon a nikdy se nevzdávat. A jak mi říkaly kamarádky, chce to mít dobrý nápad a trochu smysl pro tvůrčí psaní. Jestli mám oboje, budete muset posoudit sami.

Co teď píšeš?

Momentálně se soustředím na psaní bakalářské práce, i když je to někdy velmi těžké. Angela je teď tou největší slabinou, protože k psaní druhé knihy, pokračování, velmi ráda utíkám. Učím se dokonce latinsky, abych s ní udržela krok a aby se lov stal něčím víc než jen střílením.

Máš nějakou osobní metu, které bys chtěla v psaní dosáhnout?

Ráda bych dopsala sérii Anděl smrti a dovedla tak Ann na pulty předních knihkupců.

Jednou bych chtěla vejít do Neoluxoru a uvidět obálku své vlastní knihy v novinkách v prvním patře, hned u vstupu. Nebo v metru zahlédnout, jak se do knihy někdo opravdu začte tak moc, až přejede svou výstupní stanici.

 

 

 

 

Komentáře

Po přečtení rozhovoru se mi vnucuje jedna otázka a vcelku je jedno, jestli mi na ní odpoví sama autorka knihy nebo autorka rozhovoru:-)

Kdo tu zmiňovanou knihu vydal? Ačkoliv jsem se snažila to zjistit, nepovedlo se mi to. Znamená to tedy, že Probuzení vyšlo samonákladem, nebo jak se té situaci, kdy si autor vydá knihu sám, vlastně říká? A pokud ano, tak si myslím, že je škoda, že to není v rozhovoru nikde zmíněno, protože to samo o sobě už vyžaduje značnou kuráž a zaslouží si to potom tím spíš propagaci:-)

A pokud ano, tak v jakém nákladu?

A jak to potom bylo komplikované pro začínající a mladou autorku, která rozhodně nemůže být ostříleným ranařem na knižním trhu?

Pomáhal Zuzce někdo z branže, nebo si na to celé troufla sama a dokázala to dotáhnout do úspěšného konce?

No nakonec to není jedna otázka,ale hned čtyři a odpovědi na ně by určitě zajímaly některé čtenáře... mě tedy rozhodně:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Kniha byla vydána na vlastní náklady. Je to dlouhá cesta, která není lehká asi pro nikoho, kdo nemá v knihovnách a v nakladatelstvích přátele a známé, řekla bych.

Když se mluví o vydávání vlastním nákladem, jde o to, zařídit se podle toho, co vyhovuje přímo Vám. Mě knihu tiskne knihovnička.cz nebo tribun.eu, kde není důležitý náklad. Nemusím zadat, že se kniha vytiskne v 100 000ks, ale kdykoli mohu zažádat o dotisk a knihy mi pošlou. 

Ke komplikacím...

Zařídit všechno od prvotních korektur až ke konečné podobě celé knihy není procházka sadem. Všechno je velmi nákladné a nikdo vám neporadí kde a za kolik by to šlo udělat nejlépe. Když mi vyčíslili náklady na korektury, zanášení oprav, sazbu textu, návrh obálky, přidělení ISBN, (daně) a další admin. poplatky, rozhodla jsem se, že stejně bude nejlepší knihu udělat podle svého a tak prošla asi 10 rukama a korekturama, sazba a návrh obálky je má práce a má kamarádka jej dotáhla do takové podoby, v které je dnes k dostání.

O mé knize se všichni přátelé a rodina dozvěděli až, když jsem měla první výtisk - nátisk - v rukou. Nechtěla jsem, aby mě někdo odrazoval.

Pokud jde o úspěšný konec... Nejtěžší je dostat knihu na pulty knihkupců, když je vydána vlastním nákladem. O to se teď ze všech sil snažím a místa, kde je momentálně k prodeji jsou internetové adresy www.andelsmrti.cz nebo tribun.eu.

Zuzka

Zuzko, díky za odpověď:-)

Smekám a přeju knize jen to nej, protože to potřebovalo notnou dávku odvahy, vydat se do vlčího vydavatelského světa bez jakékoliv podory:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Děkuji,

ale na cokoliv, čeho chceme dosáhnout, stačí jiskřička naděje. Podporují mě přátelé a za to jsem jim ze srdce vděčná. Nakonec. Není lepší pocit, než držet v ruce něco vlastního. :)

 

Z-J

rovnaka? vskutku ne :) a i kdyby - tak je nutné si uvědomit v jakých podmínkách celá kniha vznikala a je zázrak, že vůbec vyšla. Takže jestli tě zaujala hlavně "neoriginalita" obálky, tak jsi na tom docela špatně.

Pravda, obálka je skutečně podobná, ale pochybuji, že by autorka obálky obkreslovala:-) Někdy se to prostě stane. Důležité je, jestli obálka koresponduje s obsahem a žánrem, což si myslím podle anotace a ukázky, že tady je splněno. A těžko říct, jestli je nápaditá, či nikoliv, řekla bych že zcela zapadá mezi obálky knih tohoto žánru... pak bychom to mohli tvrdit o všech těch čarodějkách, oživovatelkách, nekromantkách, poloupírkách, celoupírkách, vlkodlačicích a vůbec o všech těch divných ženštinách, že jsou si podobné jako vejce vejci včetně obálek, nebo ne?

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

V dnešní době je opravdu velmi těžké se nečemu nepodobat.

Stejně tak by šlo namítnout, že tématika té a oné knihy je podobná s tím a tamtím seríálem, filmem nebo jinou knihou. Pokud vím, knihy se nepíšou a nevydávají kvůli obálkám, ale kvůli textu v nich obsažených. Navíc, jde o přebal a jestli neladí k vaší knihovně, lze jej sundat.

Pokud se kniha nebude líbit textem a hlavní myšlenkou, budu brát na vědomí. Každopádně děkuji za veškeré připomínky, které posunou mé tvůrčí psaní někam dále.

Zuzka

Ahoj, vím, že jsem asi hodně opožděný čtenář, ale zrovna jsem dočetla fantastickou knihu mladé autorky Zuzany Janovské, Andělé smrti 1. Skončilo to tak, že by mělo být pokračování, ale ještě jsem ani na internetu nezaznamenala o tom žádnou informaci. 

Budu se jen modlit, že to nějak zjistím, jelikož by mne zajímalo, kdo je ten nejarogantnější muž, kterého za svůj život Angela poznala. Už tak napínavý konec přece musí mít pokračování!

 

PS: Musím se přiznat, že nenávídím a zároveň obdivuji otevřené konce. Vyvolávají tolik napětí a v člověku to udělá směsicí pocitů, kdy jste naštvaní a příjemně překvapeni s očekáváním jak to bude dál. 

 

 

Přidat komentář