FILM: Zastaralé filmové seriály 2/2

Článek od: Ivo Fencl - 11.03.2013

Předchozí část zde.

A další škatulky?

Jednu bych cvičně nazval Joričina groteskní mámidla – a vážně se jedná o tajuplnosti a kejkle z čertíkovy krabičky. A konkrétně je to Blakeova sedma (1978-81). Měla celých 52 dílů - a stejně jako Star Trek inspirovala zakládání fanklubů. O tom ovšem v našich končinách mnoho netušíme. A co se týká dalších knižních adaptací?

Nechci zapomenout na Pět dětí a To (1951). Tato série měla sice jen šest dílů, ale vznikla podle klasické knihy Edith Nesbitové vydané poprvé už roku 1902, a tedy jen dvě léta po Čaroději ze země Oz. Vlastním české vydání Pěti dětí z roku 1999 (Pět dětí a skřítek), ale jsem zvědavý, jestli mi některý čtenář Sardenu už vzápětí objasní, že toto české vydání není první. (Myslím, že je.)

A ještě k adaptacím – a nezapomeňme zmínit i Lva, čarodějnice a skříň z roku 1967, která měla 10 dílů. A z osvědčeného klasika H. G. Wellse zas vyšly seriály Neviditelný (1975) a Válka světů (1988-90). Série Duch a paní Muirová (1968-70) se pro změnu inspirovala povídkou Strašidlo cantervillské a Snový svět Waltera Mittyho (1969-70) je seriálem vycházejícím z díla humoristy Jamese Thurbera (1894-1961).

Mnohé další klasiky (ale klasiky sci-fi) vzal na paškál i seriál Noční galerie (1969-73) a - nepochybně – zaujaly i Velké duchařské příběhy (1960-61) a cyklus Thriller(1960-62), uváděný osobně Borisem Karloffem (už bohužel přestárlým).

Sérii Cesta mimo (1961) - o čtrnácti částech - zas osobně zahajovával Roald Dahl (http://www.youtube.com/watch?v=4mv3PFLPuyI). A spějme dál. Na ještě tenkrát mladičké herečce Sally Fieldové stály sitcomy Létající jeptiška (1967-68, 82 dílů!) a Dívka s čímsi extra (1973-75). Viděli jste? A Mstitele (1961-69)? Pověstný to seriál. To nelze neznat! A co Ztraceni ve vesmíru (1965-68)? Jakbysmet klasika. A pitoreskní Wild Wild West (1965-70)? Alias seriál s kovovým pavoukem? Netřeba jistě komentovat.

I tyto série známe z remaků pro kina, ale ne vždy se ty remaky dost povedly. A mimochodem, víte, že seriálového předchůdce mají i filmy o Robocopovi? Je to seriál Muž za šest milionů dolarů (1973).

Co se pak týká rekordů, nejdelším fantaskním seriálem se, jak známo, stal Doktor Who (1963-89) - a jak připomíná encyklopedie, výkřiky „exterminovat!“ robotů Daleků vydávala nejedna generace britských dětí (http://www.youtube.com/watch?v=mgZzCrpqT5E). V bývalém Československu bych to briskně srovnal se strojovým sloganem „Ně-mam v pro-gra-me“ (http://www.youtube.com/watch?v=IsgeW_8i0Y4), vydávaným jistou Majkou z Gurunu v Borovičkově seriálu Spadla z nebe, natočeném dle jeho vlastní knihy z roku 1967.

Další svébytnou kategorii seriálové fantastiky představovala pak Addamsova rodina (1964-66), která měla 64 dílů, a dodejme, že ve svém čase železnou oponou prorazila.

Ne, pravda, komplet. Podobný osud pak rozhodně nepotkal její plagiát Munsterovi (1964-66), jenž má dokonce 70 dílů, a bohužel nepotkal ani ne sérii Hromoví ptáci (1965-69). Zato tu ale bez prodlevy odvysílali fantaskního Robina Hooda (1984-86), ozvláštněného hudbou skupiny Clanned, v jehož titulní roli se vystřídali dva k nerozeznání podobní herci: Michael Praed a Jason Connery.

Mohl bych pokračovat ještě chvíli a osobně jsem vždy měl trochu nepochopitelnou slabost pro seriál Knight Rider, natáčený jižod roku 1983, zatímco třeba Červený trpaslík (vznikal od roku 1988) mě k mé škodě minul.

Po právu rozkolísané mi přijdou Úžasné příběhy Stevena Spielberga natáčené od roku 1985, ale nepochybně obsahují i zcela fascinující díly. Nejradši mám ten s Costnerem - o letci, který ve stresu dokreslí podvozek pod letadlo odsouzené k záhubě.

A sága o Indiana Jonesovi? Ano, správně, inspirovala seriál Lovci pokladů (od roku 1999), ale to jsem se už bezděky prokopal do časů digitálních efektů, které mě (a co se týká seriálů) poprvé překvapily v Herkulovi (1994-99). Ano, jenže...

Jenže co kulisová, papundeklově poetická poezie kašírovaných Flashů Gordonů? A kdy nám ji vrátí digitální triky?

Komentáře

na Spadla z oblakov a Majku jsem si zrovna nedávno vzpomněla. Jako malá jsem ten seriál milovala a docela by mě zajímalo, jestli by vůbec byl schopný zaujmout ty moje dnešní přetechnizované a zhýčkané ratolesti, ale za pokus by to možná stálo. Některé scény si dokážu vybavit do dneška. Zřejmě ve mě ten scifista byl zakuklený už tenkrát:-)

(Ne)pochopitelnou slabost pro Knight Ridera jsem měla též a strašně jsem si přála mít taky takovou káru...

Naopak spousta seriálů mě úplně minula, a když některé z těch slavnějších zkusím dohánět teď (díky internetu je fakt možné skoro všechno), tak se musím přiznat, že většina z nich prostě nefunguje... leda v situaci, kdy to člověk bere jako studijní materiál a s ohledem na dobu ve které vznikly. Zvláštní je, že ty filmy a seroše, které jsem viděla v té správné době (a možná i ve správném věku) si můžu i po letech pustit a mají kouzlo pořád a já se můžu přiblble a mostalgicky uculovat... a pak se přiřítí drahoušci a zkritizujou mi tu úúúúúplnou blbost: vždyť je to starý a co to tam maj a jak na to můžeš koukat a my si pustíme Disney Channel, teď tam běží něco... a nebo něco jiného... (rozuměj hrané seriály s Hanama Montanama a jinými příjemnými americkými "dětičkami")... uáááááá!!!!!

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

... ta pro mě zlatá devadesátá, Vega, Magion, hned jsem dostal chuť si připomenout Robina Hooda a Kitta (ten nový remakovaný, jehož pilot končí záběrem na Pražský hrad musel hned z disku).

Když už byl zmíněn seriál "Thunderbirds", určitě by se taky neměl opomenout britský seriál "UFO" (1970) - http://www.csfd.cz/film/211655-ufo/ A z americké produkce určitě není nezajímavý "Time Tunnel" z r. 1966 - http://www.csfd.cz/film/68865-time-tunnel-the/ Jó, bylo toho hodně, co skrz "oponu" neproniklo, ještě že se alespoň dala sledovat zahraniční TV, (třeba západoněmecká) - "Raumschiff Enterprise" (Star Trek), "Mondbasis Alpha" (Space: 1999) nebo "Mork vom Ork" (Mork & Mindy),,, co si tak vybavuju za největší pecky :) nanu nanu!

No, já jako malý úplně žral opičího krále. čínskou to výpravnou věc s drdsnými efekty - nepřesně vystříhlé postavy létají mezi mraky a různě se deformují :) hustý. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář