RECENZE: Philip K. Dick, Minority Report a jiné povídky

Článek od: Martin Kochlica - 20.08.2012

Možno sa čudujete, čo tu robí recenzia na knihu, ktorá vyšla pred desiatimi rokmi. Okrem toho, že patrí k mojím obľúbeným je dôvodom aj to, že táto zbierka obsahuje poviedku Zapamätáme si to za vás zo zľavou. Ako vám to nič nehovorí, to preto, že u nás je známejšia pod názvom Total Recall.

SLOUPEK: Dobehli sme budúcnosť?

Článek od: Martin Kochlica - 05.02.2012

Nedávno som dočítal knihu Malý bratr od Coryho Doctorowa (len pripomeniem, že značná časť redakcie Sardenu ju považuje za najlepšiu knihu minulého roku). Citát na obálke hovoril o „znepokojivej vzbure počítačovej generácie“. O pár dní nato som zapol správy a vidím, že v uliciach je množstvo mladých ľudí a hádžu banány a vajíčka na Úrad vlády Slovenskej republiky i Prezidentský palác...

LIDÉ: Philip Kindred Dick

Článek od: Jan Žlebek - 13.10.2010

Philip K. Dick započal svou cestu životem 16. prosince 1928 v Chicagu, zesnul krátce po padesátce 2. března 1982 v kalifornském Orange. Podobně jako mnoho géniů hudby či malířského umění se i tento americký autor dočkal největší slávy až po smrti. Jeho životní dráha byla poznamenána bojem se schizofrenií a experimentováním s drogami. Právě tyto zážitky byly možná tou cenou, již autor zaplatil za svou spisovatelskou jedinečnost. Zážitky s pozměněným stavem vědomí silně ovlivnily Dickovu tvorbu, v níž lze najít autobiografické obrazy skepse ohledně povahy reality, vážné otázky (ne)normality myšlení či věrné popisy halucinatorních stavů. Na jaře roku 1974 prožil mystický zážitek spojení s paprskem růžového světla, jež považoval za osobní setkání s Bohem a jenž ovlivnil jeho tvorbu i jeho samého až do smrti. Ačkoliv první román napsal již ve čtrnácti letech, ocenění kritikou i čtenáři přišlo až mnohem později.

Přihlásit se k odběru RSS - Minority Report