RECENZE: Arkadij & Boris Strugačtí, Les

Článek od: Jan Žlebek - 28.03.2011

Varování: Pokud je tohle váš první kontakt s bratry Strugackými a nepatříte mezi lidi, kteří si vychutnávají pocit vlastní mentální nedostatečnosti, tak Les ani neotvírejte. Snadno se vám může stát, že si neproklestíte cestu jeho houštinami a někde v půli knihu s prokletím obou ruských klasiků na rtech zahodíte do křáčí. Vy ostatní čtěte dál, avšak neříkejte, že jsem vás nevaroval. Protože kdo se bojí, nesmí do Lesa.

RECENZE: Arkadij a Boris Strugačtí, Stalker

Článek od: Jan Žlebek - 23.03.2011

Lidi potom říkali, že když přišli Hosté, zahřmělo tak strašlivě, až oslepli. Hodně místních zařvalo ještě předtím, než OSN nechala uzavřít okolí Harmondu. Tohle mi nemuseli vykládat, viděl jsem Pásmo na vlastní oči. A mluvil jsem s těmi, kteří o něm vědí nejvíc. Samozřejmě nemyslím vědce nebo jiné knihomoly. Jde mi o stalkery. Ne, netvrďte mi, že je neznáte - já nejsem policejní provokatér! Co třeba takový Roderick Shoehardt? Že s tím seknul? Nesmysl! Rod je jeden z posledních starých stalkerů, takoví jako on nevěší živnost na hřebík.

RECENZE: Arkadij a Boris Strugačtí, Les

Článek od: Slayer - 14.03.2011

Dříve bylo chození do lesa běžné, teď se sem dostanete pouze na propustku či jako dělník na veřejně prospěšně práce. Smutné, jak se časy změnily. Sám nevím, kdy došlo k tak razantní změně. Jeden den je vše jak má být a ten druhý není kámen na kameni. Lidé přes noc náhle zmizí, občas z hlubin lesa přijdou mrtváci ukrást naše ženy a nakonec zemřete vyčerpáním v práci. Kdy už tohle utrpení skončí.

UKÁZKA: Arkadij Strugackij a Boris Strugackij, Les

Článek od: Anonym - 28.01.2011

Na jedné straně existuje Les, kde je všechno jinak - nábytek, oděvy a věci denní potřeby tu vyrůstají ze země, hlína chutná a je výživná jako sýr, houba zaroste celé vesnice - je to tajuplný, nepochopitelný prostor, kde se pohybují mrtváci a kam se pozemšťan sám neodváží. Na druhé straně si lidé sami vytvářejí stejně absurdní svět nesmyslných, protiřečících si byrokratických předpisů, zákazů a příkazů, které je nutí chovat se stejně nepochopitelně.

Přihlásit se k odběru RSS - Les