RECENZE: Astronaut, Samuel Isaacson

Článek od: Kamba - 26.04.2024

Abych si něčím přerušil dlouhou šňůru fantasy dobrodružství, zařadil jsem do harmonogramu sci-fi gamebook Astronaut. Jedná se o v pořadí třetí knihu a zároveň druhý gamebook nakladatelství Veles.

Astronaut je standardní velikosti, totožný třeba s původní ságou Lone Wolf. Při koupi přímo od nakladatelství přijde v hezké krabičce, s kostkami ve váčku a hlavně letáčkem. Letáčkem, který je zároveň herní rekvizitou, kterou lze při čtení získat, takové splynutí hry a reality se mi hodně líbilo. Nedostali jste ho? Nevadí, můžete jej stáhnout pod jedním z QR kódů přímo v knize.

Pravidla jsou jednoduchá: tři vlastnosti (fyzická zdatnost, inteligence a emocionální schopnosti) doplněné výdrží, k tomu dvě kostky pro řešení testů a systém hesel, které představují změny světa na základě různých událostí. Soubojový systém je taky jednoduchý, postava hodí dvěma kostkami, přičte svou sílu, odečte soupeřovu, a tolik zranění udělí. Asi nic překvapivého, dokud jsem si to nedal do kontextu s celkovou výdrží postavy, která je zatraceně nízká. To vedlo k tomu, že jsem se u každého souboje modlil, ať nepřítele porazím první ranou. Více nepřátel, kterým se podaří přežít prvotní útok a je vymalováno. A na kouzelnou větu, která někdy v gameboocích bývá („lze dohrát s jakýmikoli počátečními hodnotami“), tady rovnou zapomeňte. Na druhou stranu, souboje alespoň byly rychlé a dalo se věnovat příběhu.

Kniha vypráví o astronautovi ve výcviku. Seznamujete se s ostatními studenty, pomalu budujete tým a připravujete se na svou první velkou misi. A více raději neřeknu, objevování příběhu je hlavní devízou díla. A že to objevování bude složitější. Jednotlivé události zápletky jsou na sebe někdy nalepeny tak nějak uměle a nepůsobí uvěřitelným dojmem: třeba jako úplně náhodný člověk nemám problém si jen tak domluvit schůzku s premiérem nebo zajít na ministerstvo obrany. Jak to, že mě tam pustí? A proč tam vlastně chci jít? Odpovědi určitě existují, jen si je autor nechává pro sebe a dává prostor čtenářově fantazii. Někdy to pak vedlo k tomu, že mi nezbývalo číst si odkaz neustále dokola v marné snaze pochopit, co že se to jako stalo. 

Menším mínusem je pak určitě nepodstatnost některých herních rozhodnutí: i když jsem třikrát po sobě zvolil jednu možnost, stejně jsem byl doveden do té, které jsem se vyhýbal, protože proto. Něco takového bych v moderním gamebooku nečekal.

Styl vyprávění autora mi nesedl, není pro mě dostatečně záživný. Dá se to ilustrovat například na práci s ostatními kosmonauty. Tam, kde Lovec artefaktů nabízí živé a nápomocné společníky, servíruje Astronaut nezajímavé a neužitečné postavy, které mi chvílemi vadily, až překážely.

Moje dojmy byly často negativní a je to dost škoda. Autor má spoustu neotřelých nápadů, které mě překvapily. A některé až tak, že jsem si říkal: Jak je možné, že jsem toto v žádném sci-fi gamebooku ještě nečetl, vždyť to do žánru neodmyslitelně patří! Odvaha mu při psaní opravdu nechyběla. Škoda jen toho provedení. Možná to je tím, že je kniha jeho prvotina a pokračování trilogie bude lepší. Možná.

Na závěr ještě dodám, že se při překladu z knihy vytratila jedna důležitá věta, proto je potřeba během hraní použít erratu, viz stránky nakladatelství.

Gamebook hodnotím jako průměrný, spousta věcí tam je nedotažených. Na druhou stranu sci-fi prostě mnoho není, navíc takto odvážných, a přes všechny výtky jsem jej hrál několikrát, abych se dozvěděl, jak to celé dopadne.

 

Astronaut
Samuel Isaacson

Nakladatelství: Veles
Rok vydání: 
Obálka: Vladimír Rimbala
Cena: 549 Kč
 

Přidat komentář