RECENZE: Lucie Bechynková, Ženy zločinu

Článek od: Petra Elen Mand... - 15.11.2023

Zločinožrouti pozor! Vychází nová kniha jedné z autorek podcastu Opravdové zločiny – Lucie Bechynkové. Ženy zločinu dávají hlas ženám pohybujícím se v prostředí trestných činů. Svůj prostor dostávají jak ty, které se vydaly po temné cestě: vražedkyně, tak i ty, které stojí na opačném konci spektra: ředitelka věznice, vyšetřovatelka a další.

Na první pohled člověka zarazí rozsah knihy. Necelých dvě stě listů se může zdát na literaturu faktu velmi málo. Při pohledu na obsah je až zarážející, kolik toho autorka vměstnala do tak skromného rozsahu. V kapitolách se střídají osudy vražedkyň s rozhovory reálných žen české kriminální scény. Mezi šesti trestankyněmi jsou příběhy žen z Anglie, USA, Venezuely, ale i Čech.

Z českého prostředí se seznámíme s Emilii Bučkovou, která se v polovině 19. století popasovala s tyranským manželem po svém. Další Češkou je Františka Volejníková. Ta se na začátku 20. století nebála vzít spravedlnost do svých rukou a udělat si větší prostor pro život. Každé ženě je věnována vlastní kapitola, kde hned v úvodu vidíte její tvář. Následuje biografie dané osoby strukturovaná od problematického dětství a dospívání až po konkrétní trestný čin, průběh vyšetřování a trest. Pokud měla žena štěstí, jsou zmíněny i její následující životní osudy.

U těchto medailonků narazíme na malý rozsah a snahu do něj dostat maximum. Nebylo by od věci ponořit se hlouběji do jednotlivých osudů, přidat více fotografií zmíněných osob i detailů ze soukromí či vyšetřování. Vítaným bonusem jsou fotografie reálných listin – záznamu výpovědi, přehledu majetku dané ženy, s čím přišla do věznice a další. Nečekejte ale kompletní spisy. Čtenáři poslouží jen pro představu jak v dané době dokumenty vypadaly. Velkým bonusem je, že ženy nejsou snadno dohledatelné na internetu, nejedná se o chronicky známé kauzy. Lze tedy předpokládat, že autorka musela strávit mnoho času v archivech a spisech. Tím spíš je škoda, že ze získaných informací nevložila do knihy větší množství a držela se přísně faktického až strohého stylu psaní. Lucie má čich na originální kauzy, ze kterých by jistě šlo vykřesat víc.

Pokud jste fanoušci podcastů autorky, možná vás zarazí již zmíněná strohost projevu. Nečekejte glosy a hlášky. Naopak Ženy zločinu jsou seriózním čtením. Což dokazují i rozhovory s ženami z českého postředí. První ženou je kriminalistka Helena Kahnová, která stála za rozbitím Berdychova gangu. Dalšími osobnostmi jsou: forenzní psycholožka a soudní znalkyně, pracovnice z Odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra, vězeňská dozorkyně a bývalá ředitelka ženské věznice ve Světlé nad Sázavou.

Rozhovory jsou strukturované obdobně. Dotazy na konkrétní činnost v rámci praxe, odraz na soukromý život i rozvinutí názorů na trestní právo v České republice a subjektivní vnímání dané problematiky. Podobné otázky více osobám umožňují, aby čtenář ocenil a porovla různé reakce různých žen. Sice se jedná jen o malý vzorek, ale i tak je patrné, jak každé povolání má své specifické požadavky na psychiku. Je zjevné, že je nemůže vykonávat kazždý. Vyžadují i specifické nastavení osobnosti a hlavně velké oběti.

Za nejvydařenější lze považovat poslední rozhovor s Gabrielou Slovákovou. Tato bývalá ředitelka ženské Věznice Světlá nad Sázavou má široký rozhled o dané problematice. Detailně a poutavě přibližuje život v českých věznicích, ale i vězně/vězeňkyně a přístup k nim v našich končinách. Autorka knihy tento potenciál využila naplno a vznikl tím originální a zajímavý rozhovor plný podnětných myšlenek a postřehů.

Nedostatkem v rozhovorových částech knihy je absence biografických medailonků a fotografií. Samozřejmě u osob, u nichž chce autorka zachovat anonymitu, je to pochopitelné. Většina ze zpovídaných žen má však status veřejně známé osoby. Byly s nimi již pořizovány rozhovory a jejich portréty lze dohledat na internetových portálech známých periodik. Tato drobnost by čtenářům zpovídané osoby více přiblížila. 

Grafická úprava knihy celkově působí decentně. Za bravurní a citlivě zvolenou můžeme považovat titulní stranu. Zakrvácená žena s nožem dává dospělému jasné poselství o obsahu – polostín a temné barvy dopomáhají k zachování intimity a neupoutají zraky dětí bloudících knihkupectvími. Samotný text má dobře čitelný font a větší odsazení a rozestup mezi slovy ocení především starší publikum. Díky chybějícímu humoru a striktně faktickému vyznění lze knihu bez obav doporučit každému zájemci o problematiku, kterého jistě nezklame. Krátký rozsah zajistí rychlé přečtení, dílo je tedy vhodné i pro velmi zaměstnané knihomoly.

Ženy zločinu
Lucie Bechynková

Vydavatelství: CPress
Rok vydání: 2023
Počet stran: 200
Doporučená prodejní cena: 449 Kč.

Přidat komentář