Retro KOMIKS: Neil Gaiman, Alice Cooper: Poslední pokušení

Článek od: Daniel Palička - 25.08.2023

Alice Coopera asi nemusím sáhodlouze představovat. Ikona, která se v hudebním světě pohybuje už více než padesát let, má na kontě hitovky jako Poison, Hey Stoopid, School's Out nebo Be My Lover, které se právoplatně zapsaly do rockové historie. Zpěvák během své bohaté tvůrčí kariéry vydal více než dvacet desek. S kapelou nahrál v rozmezí let 1969 až 1973 sedm nahrávek (Pretties for You až Muscle of Love), načež plynule navázal neméně úspěšnou sólovou kariérou. Po monotematickém, osobně laděném příběhu Welcome to My Nightmare (1975) následovaly kvalitní desky, jež vsázely na Cooperův specifický hlasový projev a kvalitní rockový sound. Troufám si tvrdit, že Cooperova popularita ještě nevyhasla. Důkazem budiž fakt, že po zdařilých Detroit Stories (2021) jsme se letos dočkali ryze koncepční nahrávky Road. O koncertní šňůře separátního projektu Hollywood Vampires a chystaném turné s Robem Zombie raději ani nemluvě.

Vraťme se ovšem zpátky do 90. let. Psal se rok 1994. Světlo světa spatřila monotematická rocková nahrávka The Last Temptation, která se dočkala pozitivního přijetí. Příběh o mladíkovi Stevenovi, tajemném principálovi a mysteriózním Divadle skutečna (v originále The Theater of the Real) si získal své věrné příznivce, a tak není divu, že později vznikla plnohodnotná komiksová adaptace. Scénáře se chopil mistr svého řemesla, britský spisovatel a komiksový revolucionář Neil Gaiman, který svou legendární sérií Sandman ukázal, že komiks může být seriózní médium, v němž je možné odvyprávět originální, ryze autorské a do detailu promyšlené příběhy. Gaiman se spojil s kreslířem Mikem Zullim a společnými silami vytvořili uzavřenou třídílnou minisérii, která česky vyšla pod názvem Alice Cooper: Poslední pokušení.

Recenzovaný grafický román se v žádném případě nedá srovnávat s Gaimanovými vrcholnými příběhy. Bohužel tam, kde jiné Gaimanovy knihy a grafické romány vsázejí na promyšlený svět, charakterově propracované hrdiny a tvůrčí nespoutanost, kdy jeden šílený nápad střídá další, Poslední pokušení silně zaostává a působí jako chudší bratránek od vedle. Nečekejte zápletku, ve které se snům a fantazii meze nekladou, nýbrž přízemní, lehce ponuré vyprávění, které na vás občas dýchne tajuplnou atmosférou.

Postavy jsou bohužel dost archetypální a hlavní hrdina, klučina jménem Steve, sice dokáže čtenáře oslovit, k dokonalosti má však daleko. Nicméně musím konstatovat, že zápletka není vůbec špatná. Příběh rozdělený do třech dějství má slušné tempo a svižně odsýpá. Práce s napětím funguje na jedničku. Hororové momenty se vám přímo zaryjí pod kůži. Jak pasáže z divadla, tak scény ze školního prostředí jsou napsané bravurně, přičemž některé scény vám určitě utkví v paměti. A pokud je řeč o děsivém principálovi, který má ztělesňovat samotného Alice Coopera, ten si krade prostor pro sebe.

Kresba Mika Zulliho je vynikající. Ponurý černobílý styl, jenž vsází na detailní stínování, dokonalou práci s prostředím a skvělé rozvržení panelů, dodává komiksu specifickou ponurou atmosféru, která některé momenty posunuje na úplně jinou úroveň. Zulli si vyhrál s každou stránkou, což se na výsledku maximálně projevilo. Výtvarnému zpracování nemám co vytknout a pokud vám nesedne příběh, věřte mi, že Zulliho kresba rozhodně stojí za to!

Alice Cooper: Poslední pokušení je příjemná jednohubka, kterou táhne nahoru úchvatný ponurý vizuál a sympatický protagonista, jemuž fandíte od začátku až do konce. Scénář rozhodně není špatný, ovšem žádný převrat nečekejte. Gaiman čtenářům naservíroval temný, svižně odsýpající, dějově funkční příběh, který má silné momenty, jako celek však působí obyčejně. Patříte-li mezi fanoušky Alice Coopera a hledáte nenáročný komiks, který slupnete jako malinu, může být Poslední pokušení určeno přímo pro vás.

 

Alice Cooper: Poslední pokušení
Neil Gaiman, Michael Zulli

Žánr: Literatura světová, Komiksy
Vydáno: 2003, Comics Centrum
Originální název: Alice Cooper: The Last Temptation, 1995
Překlad: Dana Krejčová
Počet stran: 100
Jazyk vydání: český
Vazba knihy: pevná / vázaná
ISBN: 80-903213-0-5
Cena. 395 Kč

Přidat komentář