KOMIKS: Ondřej Neff, MIchal Suchánek, Děsivé radosti

Článek od: Daniel Palička - 11.08.2023

Ondřej Neff je považován za legendu české sci-fi. Spisovatel, který má na kontě tituly jako Tma o světě bez elektřiny, Jádro pudla nebo Čtvrtý den až navěky, se také proslavil jako autor komiksů. Společně s výtvarníkem Kájou Saudkem stvořil ikonické příběhy, které vyšly v publikaci Arnal a dva dračí zuby & jiné příběhy. Po Saudkovi se ovšem neobjevila další komiksová hvězda, která by se s panem Neffem podílela na tvorbě nových komiksů. Nicméně jako blesk z čistého nebe se zjevil Michal Suchánek. Ne, nemyslím pana Suchánka z Partičky, ale šikovného scenáristu a kreslíře, který se rozhodl převést tři Neffovy povídky do komiksové podoby. Vznikl tak projekt Děsivé radosti. Mohl bych jej doporučit věrným sci-fi fanouškům, nebo by se mu měli vyhnout obloukem?

Přiznám se, že na komiks jsem byl zvědavý, protože Michala Suchánka považuji za talentovaného chlapíka, jehož výrazný, detailní vizuál se mi skutečně zamlouvá. Obzvlášť mě zajímalo, jak se Suchánek popere se scénářem. Kresba je sice vymazlená, ovšem to, že jste skvělý výtvarník, z vás ještě nedělá schopného vypravěče. Ostatně mnoho současných tváří v zahraničním komiksovém mainstreamu jsou toho pravým důkazem. Po dočtení naštěstí mohu ohlásit, že výsledek se vydařil a scénáře mají šmrnc. Ale zbytečně nepředbíhejme!

Děsivé radosti jsou sbírkou komiksových příběhů inspirovaných třemi povídkami Ondřeje Neffa: “Jitro pro strašnou radost”, “Nápad za všechny prachy” a “Konec dobrý, všechno dobré”. Ze všeho nejdříve musím ocenit fakt, že na konci každé z povídek najdete krátký Neffův komentář, jenž poodhaluje zajímavé informace a detaily ze zákulisí (co Neffa původně inspirovalo při psaní povídek, jaké sci-fi filmy jej ovlivnily, které komiksy četl jako malý kluk apod.). Jde o úžasné bonusy, které doporučuji nepřeskakovat. Podle mého názoru jsou texty obohacující a informačně hodnotné. A co víc, Ondřej Neff opět dokázal, že má rozhled a nebojí se otevřeně vyjádřit k různým tématům (např. vliv politické korektnosti na kulturu, přátelství s Michalem Suchánkem aj.).

Co se týče trojice komiksových povídek, nejsou vůbec špatné. Sbírku otevírá úvodní “Jitro pro strašnou radost”, v němž vystupuje milostný pár, který se zaplete do poněkud neobvyklé příhody. Vyjde najevo, že za všechno může žena, ale ne tak, jak si možná myslíte. Otvírák celé knihy se opravdu povedl. Solidní, erotikou nasáklý příběh si udržuje svižné tempo. Ačkoliv není zápletka kdovíjak světoborná a závěr nijak neoslní, vizuální stránka funguje na jedničku, a to zejména při erotických scénách. Bude to možná znít divně, ale nádherné ženy a nahé postavy, ať už lidské či mimozemské, Suchánek zvládá bez větších problémů. Prostě radost pohledět!

Druhý příběh, “Nápad za všechny prachy”, se odehrává na palubě vesmírného plavidla. Sledujeme tři členy posádky, mezi nimiž dojde k menší potyčce, která má poměrně nečekané vyústění. Scénář se drží docela při zemi a čtenářům servíruje ucházející podívanou, která neurazí ani nenadchne.

To nejlepší se však nachází až na úplném konci.  “Konec dobrý, všechno dobré” je originální, atmosférická, skvěle ukočírovaná povídka, která čtenáře ohromí jednak pěknou prací s napětím, jednak nepříjemným, leč překvapivým závěrečným zvratem. Finále Děsivých radostí jsem si užil na maximum a mohu je s klidným srdcem označit za kvalitativní vrchol celého komiksu.

Scénáře Michala Suchánka jsou zdařilé. Interakce mezi jednotlivými postavami působí uvěřitelně, postupné směřování zápletky vždycky dává smysl a závěrečné pointy dovedou čtenáře překvapit, někoho možná až šokovat. Nakolik jsou adaptace věrné původní předloze bohužel nemohu posoudit. Nicméně s jejich kvalitou jsem nadmíru spokojen. Pokud je řeč o kresbě, k ní nemám jakékoliv výhrady. Výrazný coloring, tvořený převážně tmavými barvami, výborně fungoval a styl panelování byl solidní. Suchánek zkrátka válí na plné čáře a dle mého názoru se jeho styl může snadno rovnat některým profíkům ze zahraničí. A mimochodem, kdybyste se náhodou ptali, designy ženských postav, které podle ohlasů čtenářů vypadají na jedno brdo, mi kupodivu nevadily, naopak se mi velice zamlouvaly.

 

Ondřej Neff, Děsivé radosti

Žánr: Komiksy, Literatura česká
Vydáno: 2015, Crew
Počet stran: 124
Jazyk vydání: český
Edice: Světové komiksy česky
Ilustrace/foto: Michal Suchánek
Autor obálky: Michal Suchánek
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-7449-354-6

Děsivé radosti jsou povedenou sbírkou komiksových sci-fi povídek, které zaujmou svižnou, a přitom funkční výpravou, pěknými nápady a úchvatným vizuálem. Pokud na komiks úplnou náhodou narazíte, určitě jej vyzkoušejte. Podle mě totiž stojí za vyzkoušení. Ale varuji vás, duchovního nástupce Káji Saudka rozhodně nečekejte, Suchánek si totiž jede svůj vlastní styl! 

Přidat komentář