Modely pro scifisty: 3D Tištěný "steampunk"

Článek od: Michael Pešťák - 01.06.2023

V poslední době se masivně rozšířil 3D tisk a s ním se objevily i neočekávané modely. Pro nás je zajímavá nabídka firmy VIZI models, protože vyrábí hned v několika měřítcích model, nazvaný „Ponorka z dob Julese Vernea“.  Model designově vychází z ponorky „Sword“ z filmu „Vynález zkázy“, ale provedení je kvůli autorským právům dost odlišné, takže se posouvá do kategorie „steampunk“.

Osobně jsem si pořídil střední velikost (1/48), v nabídce je ještě dvaasedmdesátina (moc malé) a pětatřicetina (kus nábytku). V krabičce s obrázkem ponorky kromě návodu najdeme hrst dílů ze dvou různých typů rezinu a pásek se zasklením reflektoru a průzorů. Poloviny trupu a věžička jsou z měkčího a místy chlupatého tmavošedého materiálu, zbytek dílů je ze světlého a tvrdého rezinu, navíc jsou menší díly včetně podpůrných konstrukcí. Vzhledem k tomu, že můj dodavatel na akci nakupoval přímo od výrobce, byl ke stavebnici přiložen ještě „prémiový“ potápěč a sada sudů.

Stavbu zahájíme přípravou dílů. Nejprve je třeba odchlupatit trup a věžičku – s jistou opatrností to jde nejlépe zapalovačem. Ostatní díly opatrně (materiál je křehký) odřízneme žiletkovou pilkou nebo odštípneme speciálními kleštěmi od podpůrných konstrukcí a začistíme stopy po nálitcích. Odzkoušíme, jak to do sebe pasuje (díly světlometu, osa šroubu, ploutve a příslušné otvory v protikusech) a případně dobrousíme tak, aby správně zapadly. Následně slepíme podle návodu hlavní díly trupu (horní s dolní půlka + koncovky) a všechny díly nabarvíme. Sudovitý trup barvou dřeva, kování a kovové díly odstíny železa (oceli) a mosazi či mědi, přičemž můžeme vyjít z návodu či obrázku na krabici. Mně se nepozdávala hladká věžička v kontrastu s bohatě šroubovanými díly na trupu, takže jsem ji poněkud vylepšil pásky modelářským nýtovadlem onýtované hliníkové fólie (lze použít kalíšky čajových svíček nebo silnější fólii kryjící špunty některých dovozových vín).

Natřené díly lepíme na trup podle návodu – nejprve věžičku s poklopem, pak okénka (do otvorů vložíme předsekané díly z průhledné fólie, přes které se zalepí kování), do špicí trupu se vlepí šroub s osou a sestava reflektoru a nakonec se do naznačených průchodek vlepí ploutve, pokud možno tak, aby jejich poloha dávala smysl, případně na ně šla ponorka opatrně postavit. Ve stavebnici jsou i dva díly tvořící stojánek, ale ten na trup nějak extra nepasuje. Stavbu dokončíme retušemi případných poškození nátěru a vhodnou patinou.

Pokud se časem rozhodnu spáchat i nějaké dioráma, dojde i na sudy a potápěče. Stavebnice má relativně málo dílů, barví se běžnými modelářskými barvami a lepí vteřiňákem. Stavba je rychlá, nejdéle trvá schnutí barev a výsledek je roztomilý a zajisté zaujme každého pozorovatele. Navíc má značný potenciál pro různá vylepšení.

Přidat komentář