Gamebookové novinky 2022 - dokončení

Článek od: Kamba - 28.05.2022

Po první části článku o připravované nadílce nakladatelství Mytago následuje druhá část, věnovaná menším nakladatelstvím a českým autorům. Nebudu psát pouze o chystaných novinkách, ale i o osudu loňských novinek (k nalezení zde).

Vladimír Chvátil – O Norikovi

Začněme nějakou dobrou zprávu, a tou rozhodně je druhé vydání legendárního českého gamebooku O Norikovi. Vydavatelství Altar tímto činem zachránilo nejednu ledvinu vášnivých hráčů-sběratelů a ti na oplátku nakladatelství poděkovali udělením ocenění Gamebook roku 2021.

 

Michael Bronec – Ve službách krále Reginalda: Do hradu goblinů

Po úspěšném vydání O Norikovi přemýšlí Altar o dotisku dalšího ne úplně v současnosti jednoduše sehnatelného gamebooku Ve službách krále Reginalda. Jedná se o první český gamebook, který příští rok oslaví 30 let! Ve srovnání s moderními gamebooky bude určitě působit jako zjevení, na druhou stranu kdo by nechtěl mít takovýto unikát ve své sbírce. Nové vydání zatím není jisté, situace je ještě složitější než s Norikem. Tak držme palce.

 

J. H. Brennan – Hrad temnoty

A když už jsme u těch dotisků, nakladatelství Polaris přichází s novým vydáním 8dílné série GrailQuest. Jedná se o dost svéráznou fantasy sérii, která se vůbec nebere vážně, což je dost v kontrastu s ostatními sériemi Figting Fantasy nebo Lone Wolf. Hlavní postava Pip se vždy na začátku přenese do artušovské Anglie, kde se za pomoci svého mluvícího meče Excalibur Junior snaží království zachránit od různých hrozícíh katastrof. Knihy by měly projít lehkou jazykovou modernizací a modernizací obálky, jinak budou stejné, jak je známe. Osobně jsem na úspěch oživené série zvědavý, minimálně první díl (který vyšel 12. 5.) i druhý díl (který se připravuje) chybí ve sbírce mnoha sběratelů.

 

Václav Kroc – Smrtící hra

Nový gamebook série Negart group měl vyjít loni na podzim. Bohužel osud knihy byl krutě poznamenán covidovou dobou, realizační tým byl z velké části zasažen nemocí a všechny práce na knize se v podstatě zastavily. Nezbývá než doufat, že se tyto strázně podaří překonat a gamebook nakonec vyjde.

Zbyněk Dach – 16

Práce na šestnáctém díle série Negart group jsou s ohledem na osud patnáctky pozastaveny.

Moje první dobrodružství

Nakladatelství Tlama Games přichází se dvěmi interaktivními knihami pro děti vydané ve sbírce Moje první dobrodružství. V Dobrodružství na draka (Roméo Hennion, Arnaud Boutle) se vydáme ochočit draka, ve Výpravě do Okrového kraje (Mathilde Malburet, Roméo Hennion, Thibaut Kraeber) budeme pátrat po příčině velkého sucha, které trápí naši vesnici. Každá kniha má 56 celobarevných laminovaných stran, v rozích pak čtyři kolečka na zaznamenávání získaných předmětů. Příběhy jsou určeny pro čtenáře od čtyř let a vyjdou v říjnu.

Loup Garou

Avizovaný komiksový gamebook Loup Garou loni nevyšel a tak nějak se po něm slehla zem. Vyjde letos? Doufejme.

Charlie Higson – Brány smrti

Stejně jako v roce 2020, i loni nakladatelství Omega rozšířilo svět Fighting Fantasy novým gamebookem. Zvolilo si jeden z nejnovějších gamebooků série, který v originále vyšel v roce 2018. Příběh hráče zavede do světa Alansie, který je zasažen smrtící epidemií (jak aktuální) a pouze hlavní postava může zabránit hrozící katastrofě.

Eva "Ronne" Lassler – Dáma z Agor-Nhat

V dohledné době se chystá vydání historicky prvního gamebooku k RPG Dračí Hlídka. Odehrává se v původním herním světě, v Domovině, a vychází z pravidel Dračí Hlídky (hlavní postava je povoláním klerik), avšak v jistých ohledech je upravuje a zkracuje pro lepší a snazší využití ve hře. Gamebook, který chce vzdát čest Lone Wolfům a Fighting Fantasy, vyjde 6. června a časem by na něj měly navázat ještě dva další.

Eva "Ronne" Lassler – Ta druhá Země

Eva Lassler kromě série ze světa Dračí Hlídky nyní pracuje i na dobrodružném sci-fi gamebooku Ta druhá Země. Odehrává se v daleké budoucnosti: po zničení životního prostředí Prototerry (Země), se zbytky lidstva rozhodly, že je na čase osídlit jinou planetu. Rozdělily se na dvě skupiny a každá část osídlila jinou planetu, přičemž se prohlásily za jediné pravé potomky Země a od té doby se nesnášejí.

V knize budeme hrát za Samuela Lawrence Keny, chlapíka ve středních letech, kterého stíhá jedna životní facka za druhou a jediná šance, jak se ze své svízelné situace dostat, je vydat se na Prototerru, jít po stopách svého otce a pokusit se najít nejmocnější zbraň Phototerry, která by mohla konflikt jednou pro vždy vyřešit.

Jiří Mikulík – Pevnost démonů

Je málo věcí v českých končinách tak jistých, jako to, že před Vánoci vyjde nový gamebook série Gabriel Knox z pera Jiřího Mikulíka. A letos tomu nebude jinak, autor dopsal svůj již sedmý díl a nyní prochází testováním. Tyto dvě věty jsem přepoužil z loňského článku, čímž chci ještě více ilustrovat stabilitu série.

Příběh graduje k velkému finále, civilizace lidí je ve válce s Prvorozenými, čelí hrozbě eliminace a šance rozhodně nejsou na straně lidí. Gabriel se vydává na nebezpečnou výpravu do pevnosti Omont přesvědčit Pána démonů Dhoorgala, aby se do války proti lidem nepřidával. Podaří se mu to?

Pozn. Na obrázku k této knize můžete vidět Gabriela Knoxe, patrona tohoto článku.

Jiří Zahradníček – Havarrské kobky

Jako blesk z čistého nebe zapůsobilo vydání prvotiny Jiřího Zahradníčka – fantasy gamebooku Havarrské kobky. Ačkoli příběh nezní úplně originálně (schopný zloděj musí sebe a svého bratra vykoupit na svobodu tím, že se vydá na nebezpečnou výpravu), gamebook je čtivý, velmi dobře provedený a od čtenářů dostal dobrá ocenění.

Jiří Zahradníček – Lovec artefaktů

U českých čtenářů gamebooků fantasy boduje, a tak není divu, že Jiří Zahradníček chystá další fantasy gamebook. Hlavní postava získá magický ingot z tajemného kovu a snaží se zjistit, k čemu slouží. Samozřejmě věci nejsou, jak se zdají, a schyluje se k něčemu většímu. Práce na gamebooku jsou teprve na začátku a vypadá to, že vyjde spíše příští rok.

Jakub Krásný

Protože osobitý styl Jakuba Krásného nedokážu jednoduše reprodukovat, vložím sem rovnou celou jeho odpověď na dotaz ohledně osudu druhého gamebooku:

"Do Černobylu! se v novém gamebooku navazujícím na předchozí Junktown atomžel nepodíváme. Nepodíváme se zřejmě totiž ani do ukrajinské Zóny, která při třídenním pobytu před lety autora tolik uchvátila, a proto plánoval další děj hrací knihy zasadit právě tam. Misto psaní dalšího fantasmagoricky humorného gamebooku nevěřícně pročítám zprávy o zmanipulovaných ruských negramotech, kteří přímo v radioaktivním Rudém lese nevědomky páchají sebevraždu vykopáváním zákopů. Takže stručně, upřímně a apokalypticky, milí fanoušci: je mi z toho všeho naprosto blivno a chuť pokračovat v přípravách knihy byla aktuálně pohřbena společně s důvěrou v přežití lidské rasy někde hluboko pod východní půdou. Rád bych alespoň využil příležitosti poděkovat všem, kteří si nadále kupují mou autorskou prvotinu. Snad vám pomůže ukrátit dlouhé chvíle vysedávání ve vašem nejbližším civilním krytu. Atom s námi a zlý pryč..."

Lenka Moravcová

Dva rozpracované gamebooky z loňského roku jsou stále rozpracované, dračí gamebook je v půlce, zato práce na princeznovském gamebooku finišují. A navíc autorka připravuje ještě jedno překvapení, nicméně zatím je příliš brzo na detaily.

Slovenskou sbírku gamebooků na počet pět kusů rozšířil titul V dúhovej guli/Morský svet, ke kompletaci sbírky chybí poslední.

X, Y, Z

Možná víte, možná ne, ale v současné době píšou (nebo alespoň uvažují, že by psali) gamebooky další 3 lidé zdejší gamebookové komunity. Na detaily je ještě brzy, ale osobně jsem hodně zvědavý, jestli se podaří, a nemohl jsem se alespoň lehce o jejich existenci nezmínit.

 

Jana Hanzlíčková Špačková – Zachraň nás

Na závěr si dejme něco netradičního (i když se nejedná zrovna o letošní novinku): gamebook bojovku se středověkou tématikou Zachraň nás, ve které se hráči místo listování v knize pohybují po hracím území a hledají jednotlivá stanoviště s daným číslem podle svých příběhových rozhodnutí. Každý hráč si tedy trasu udělá jinou.

Jana Hanzlíčková Špačková – Věštba

Středověkem inspirovaná Věštba již opouští svět gamebooků nadobro, jedná se o (týdenní) hru, která probíhá v rámci 5 etap. Každá etapa trvá cca 2 hodiny, v závislosti na počtu hráčů. Věštba kombinuje klasické hry, deskové a RPG hry. Na rozdíl od jiných týdenních her, kde je potřeba větší skupinka dětí, lze hrát hru i jen v rámci rodiny, pokud se zapojí celá. Každý v týmu si vylosuje svoji roli (postavu) a za tu hraje. Jednotlivé etapy krom her a úkolů zpestřují i karty osudu.

 

Přidat komentář