Seriál: Arcane (2021)

Článek od: Tomáš Kouřil - 11.05.2022

Seriál Arcane: League of Legends, který vyšel v listopadu 2021 na Netflixu, sklidil mimořádně nadšené ohlasy od fanoušků i kritiků. Spektakulární animovaná série adaptující populární počítačovou hru oslovuje osobitým vizuálem, přívalem emocí i akce.

Úspěch seriálu je dán i tím, že se hrou League of Legends, k níž tvoří prequel, inspiruje jen volně. Hráče potěší přítomnost známých postav a spousta easter eggů, Arcane si ale užijete naplno, i když jste o předloze nikdy neslyšeli. (League of Legends je celosvětově populární online PC hra inspirovaná módem DotA z Warcraftu 3.)

Děj se odehrává ve fiktivním dvoj-městě Piltover a Zaun, které osloví každého fanouška steampunku. Pokud toužíte vidět místo připomínající třeba Nový Krobuzon, oblíbíte si Arcane už jen pro lokace, v nichž se odehrává. Ať už půjde o Piltover, nablýštěnou pokladnicí s výstavními bulváry a paláci čnějícími do oblak, nebo chudinský Zaun krčící se v podzemí.

Příběh dvou sester

Dvě ústřední postavy, osiřelé sestry Vi a Powder (později si začne říkat Jinx) vyrůstají v nevlídném prostředí Zaunu. Obyvatele v něm sužuje toxické ovzduší, všudypřítomné gangy a také časté razie piltoverských Strážců, jakési městské policie, která místním dává najevo jen pohrdání. Otcovskou figuru částečně představuje Vander, barman z Poslední kapky, který skupince výrostků poskytuje útočiště, jinak jsou ale Vi a Powder odkázané hlavně samy na sebe a svou partu. S tou se jednoho dne vydají do Piltoveru na loupežnou výpravu, při níž nechtěně způsobí menší katastrofu. Explozi laboratoře studenta místní univerzity Jayceho, který se snaží objevit tajemství magitechniky, speciální magie kombinující kouzla a technologii, dalšího prvku seriálu pomrkávajícího na steampunkové fanoušky.

Jayce je z univerzity vyloučen, svůj výzkum ale nevzdává a spolu s kolegou Viktorem se pouští do dalšího bádání. Mezitím vstupuje na scénu i záporák Silco snažící se ovládnout město. Pomáhá mu v tom tajemná fialová tekutina proměňující jeho nohsledy v nezastavitelná monstra. Rozjíždí se spirála děje, kde na jedné straně sledujeme paralelní příběhy Vi a Jinx, a na straně druhé Jayceho a jeho kolegy Viktora.

Unikátní animace

Nejpřitažlivější na Arcane je tempo vyprávění a samozřejmě animace. Ta mezi podobnými seriály těžko hledá sobě rovného. Výtečná Castlevania, na Netflixu rovněž dostupná adaptace stejnojmenné japonské herní série, vypadá vedle Arcane jako chudý příbuzný. Při sledování pocítíte mnohokrát nutkání zastavit přehrávání a daný výjev si uložit jako wallpaper. A nejde jen o scenérie z exteriérů, ale i způsob, jakým jsou vytvořené postavy. Ať už jde o modrovlasou Jinx a nebo Silca s jeho mechanickým skleněným okem, vždy fascinuje každy pohyb, byť jde jen o naznačení emoce ve tváři.

Za vším stojí francouzské studio Fortiche, které Arcane tvořilo pod producentským dohledem Riot Games vlastnícím League of Legends. Vedoucím týmu Fortiche, Alexis Wanneroy, v minulosti pracoval na úspěšných filmech jako Kung-Fu Panda nebo Rise of the Guardians. A jeho zkušenosti jsou na seriálu vidět. Samotné Fortiche má za sebou třeba krátkou sérii Rocket & Groot režírovanou Arnauldem Delordem, který je i jedním z režiśerů Arcane. Až v věm ale studio doopravdy dokázalo, co umí. Funguje tu unikátní spojení ruční kresby a počítačové 2D a 3D animace, které vytváří živý a plastický svět. Vizuálně nejatraktivněji působí brutální souboje, seriál nás ale nechá  vychutnávát i spoustu malých detailů - otáčení mince v ruce, kapky deště stékající po okraji střechy, štětec malující na plátno a podobně.

Co se nepovedlo

Pokud má Arcane nějakou slabinu, je jim občas trochu chaotický posun mezi jednotlivými scénami. Například v druhé půli pátého dílu nečekaně zazní skladba Enemy tvořící i seriálovou znělku. Zatímco hraje, sledujeme Vi procházející Uličkami, scéna pak najednou končí konfliktem, a hudba je pryč stejně jako rychle jako se objevila. Z hlediska vyprávění to nedává žádný smysl, a když se navíc v půlce písně ještě objeví prostřih na jednu z postav umírající v posteli, je ze všeho najednou trochu mišmaš.

Arcane nás ale neustále napíná dějem a v rámci animovaného seriálu i uvěřitelnými lidskými příběhy a emocemi, pro které nedostatky rádi odpustíme. 

Není tu nouze o nečekané dějové zvraty a hlavně seriál neustále zrychluje tempo. Zatímco první dva díly plynou spíše poklidně a zejména představují postavy, na konci třetího dojde k zásadní události, která výrazně zamíchá s osudy postav. Na závěr se dočkáme jak jinak než velkolepého finále, nu, nebudu prozrazovat.

Bude pokračování? 

Těšit se můžeme na druhou sérii, o níž bylo ale zatím pouze oznámeno, že se připravuje, konkrétní datum zatím nepadl. Uvidíme také, zda nastoupí s takovou parádou, jako série první. Ta si odbyla velkolepé uvedení i v Praze - nejdřív se nedaleko O2 Arény objevil obří mural s Jinx a Vi, následně ve třech po sobě jdoucích dnech postupně fialově vzplálo celkem sedm pražských věží, které měla ničit Jinx na útěku před piltoverskými Strážci.

Arcane se už týden po vydání stal globálně nejsledovanějším seriálem Netflixu a z trůnu sesadil i populární Squid Game. Na první místo žebříčků dosáhl v celkem 52 (!) zemích po celém světě. Na serveru Rotten Tomatoes si přitom stále drží 100% hodnocení recenzentů a 96 % od fanoušků. Zcela zaslouženě.

Arcane: League of Legends
Netflix seriál 2021
Tvůrci: Christian Linke, Alex Yee
Režie: Pascal Charrue, Arnaud Delord, Ash Brannon
Scénář: Christian Linke, Alex Yee, Conor Sheehy, Ash BrannonKamera: Jess Hall
Hudba: Christophe Beck
Hlasy postav: Hailee Steinfeld, Ella Purnell, Kevin Alejandro, Katie Leung, Jason Spisak, Harry Lloyd, Toks Olagundoye, JB Blanc, Reed Shannon, Mick Wingert

Oficiální trailer: https://youtu.be/4Ps6nV4wiCE

 

Přidat komentář