KOMIKS: Z pekla – Eddie Campbell, Alan Moore

Článek od: frankie - 25.03.2022

Jack Rozparovač, Jack the Ripper, nevyřešené vraždy, temné tajemno vzbuzující děs. To napadne každého. Paradoxně se možná jedná o známější postavu, než jakou je královna Viktorie.

Nový úhel pohledu na tento druh zla nabízí Alan Moore ve svém monumentálním díle Z pekla. Autor je znám díky svým dalším dílům – fenomenálním Strážcům a V jako vendeta. Komiks Z pekla (From Hell) vycházel v letech 1989–1996, u nás poprvé vyšel v roce 2003, v reedici v roce 2015, přesto se ale i nyní jedná o zásadní novinku. Poprvé je totiž vydán v barvě. Děj čtenáře uchvátí od začátku do konce. Jedná se o hutné, informačně bohaté dílo, které doplněním o nastudované archivní materiály budí respekt a obsahovou důvěru.
Komiks využívá nejčastěji klasické devítipanelové ztvárnění. Prostitutky ukazuje v jejich viktoriánské kráse, tj. omšelé nuzné ženy pářící se za peníze, a přesto toužící po lásce a finanční volnosti. Občas se mihne komiksem odhalené ňadro či panel znázorňující soulož. Na jiných místech vládne brutální řezničina ospravedlnitelná dějem knihy.

Rozhodně se tato kniha nedá klasifikovat jako oddychová. Četba vyžaduje pozornost, průběžné čtení popisků vzadu uváděných posouvá knihu na vyšší level, neboť získává dojem literatury faktu. Kniha předvádí období viktoriánské Anglie jako polarizující střet dvou zcela rozdílných světů – konvencemi svázaný královský dvůr, avšak ve skutečnosti neštítící se ničeho. Ututlání skandálu v rodině stojí nad životy prostých lidí. Na druhé straně je vyskytující se špína jedné z nejhorších čtvrtí v Londýně, Whitechapelu, s atributy jako alkohol, bída, prostituce, beznaděj. Vyšetřovatel a vrah jsou postavy, které lze označit jako ústřední. Zcela kladný vztah nelze mít ani k vyšetřovateli. Samotným obětem je věnován prostor podle toho, jak dlouho se udrží naživu. K provázanosti děje je využíváno i svobodné zednářství, které však nic nevysvětluje, spíše naopak příběh ještě ztajemňuje.

Nakladatel nabízí komiks ve dvou provedeních. Barevně komiks nepůsobí pestrobarevně a vykřičeně, barvy jsou voleny jako jemné kolorující doplňky. V černobílé verzi se musí zákonitě projevovat snížená přehlednost postav, avšak temno je zde lépe vystiženo. Pro četbu je jednoznačně jednodušší verze barevná.
Z pekla je kniha, která donutí člověka přemýšlet nad zkažeností světa 19. století, ukazuje jednu z možností, jak to mohlo být s Jackem Rozparovačem doopravdy. Bohužel také utvrzuje v tom, že zlo bylo a ve světě bude přítomno neustále.
Jen lehce uklidňuje autorovo závěrečné poděkování čtenářům za trpělivost a přání nerušené dobré noci.

Z pekla
Eddie Campbell, Alan Moore

Nakladatelství: BBart
Překlad: Viktor Janiš
Rok vydání: 2021
Počet stran: 576
Vazba: Pevná
Cena: 999,- Kč

Přidat komentář