SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Tereza Kadečková - 12.03.2022

Určitě nejsem jediná, kdo tvrdí, že je Batman jejich oblíbený superhrdina. Musí na něm něco být, když má nejvíc filmů v různých podáních, existují stovky jeho verzí a děti ve škole se podle něj učí říkat netopýr (i když, tady buďme upřímní, spider jim jde mnohem lépe). V posledních pár letech jsem ale z Batmana přestala mít radost a nedokázala jsem vysvětlit proč. Dokud nevyšel The Batman s Robertem Pattisonem a já prozřela.
The Batman je totiž dokonalá ukázka toho, co mě na Batmanovi baví. Gotham je temný, ovládaný mafií a korupcí. Ve stínech se pohybují zločinecké živly, gangy vám namlátí jen tak pro zábavu, dobré činy jsou po zásluze potrestány. To všechno je obalené gotickou architekturou a příšernými životními podmínkami. Po ulici se prohání zosobněná pomsta, která se snaží tohle všechno zlepšit. Zní to protikladně? Taky, že jo. Batman sám nic nespraví, na to potřebuje Bruce Wayna, který… inu, v tomhle filmu se utápí v žalu, nevylézá do společnosti a nedělá nic pro její zlepšení. Kdybych měla vyzvednout Bruce Wayna, musím se vrátit k Nolanovi.

Film je detektivka, žádné velké akční scény a honičky. Odvíjí se pomalu, postavy přemýšlí, Batman za nikoho nemusí dělat jejich práci. Vyšetřují se vraždy a hádanky, sledujeme drsný noir s prvky akčního filmu. To mi v Batmanech poslední doby chybělo – zaměřovaly se na osobu Bruce Wayna (Dark Knight Rises), masakrování zločinců a prsení se na superhrdiny (Justice League) nebo aroganci (Lego Batman). The Batman mi vrátil tu lásku k temnému hrdinovi, temnému Gothamu, kde se může stát úplně cokoliv.
Samozřejmě nemiluju jen filmového Batmana, ale i toho komiksového. Potom mě těší každá scéna, která odkazuje na nějaký obrázkový příběh. Dlouhý Halloween byl jednou z hlavních inspirací tohohle filmu. Zápletka je úplně jiná, ale atmosféra a drobné detaily sedí.
A mám-li být upřímná, jsem unavená z Jokerů. Batman má obrovské množství zajímavých záporáků, stačí jen sáhnout. Klaunovi se dá úplně vyhnout, jenže všichni ví, že Joker prostě táhne. Vždyť už si vysloužil svůj vlastní biják! Takže když The Batman ohlásil jako antagonistu Riddlera, skákala jsem dva metry do vzduchu nadšením. A i když není antagonistou v pravém slova smyslu (tohle označení bych prostě nechala Gothamu), je výbornou postavou. Tahá za nitky, manipuluje a nemusí se u toho maniakálně smát a jednat nelogicky (Hádej, hádej, hadači: Popisuju teď Jokera, nebo Jima Carreyho?), aby byl zapamatovatelný.

Původně jsem vůbec nechtěla psát o Batmanovi. Mám jiné, hlubší srdcovky, ale o těch někdy jindy. Protože tenhle měsíc se ve mně znovuzrodila láska k Temnému rytíři a potřebuju to vykřičet do světa. Jděte! Jděte a dívejte se! Třeba si taky vzpomenete, co se vám na něm tak líbí.

Přidat komentář