Jedním tweetem – březen 2021

Článek od: Jan Křeček - 01.03.2022

Karel Poláček by neměl radost: nebylo nás pět, byli jsme tři. Tereza Kadečková, Jan Křeček a Petr Šimčík se zúčastnili experimentu s krycím názvem „Jedním tweetem“. Celý rok jsme si v této „svaté trojici“ rozdělili a každý den jeden z nás napsal jeden tweet. Mohl být o čemkoliv: co nás trápí, co čteme, co se děje ve společnosti, jaký byl náš den, nějaké moudro, nějaká banalita… Na rok se z nás stala trojjediná twitterová bytost, jejíž tři hlavy jsou dnes jen těžko rozeznatelné. Ale pokud chcete, určitě to zvládnete. Liší se naše stylistika, naše témata… a kromě Terky, která byla přesná jak hodinky, i naše schopnost nezapomenout napsat tweet ve správný den. Petr to měl komplikované i tím, že pobývá v USA, kde je o několik hodin méně.

Nutno podotknout, že tento nápad jsme poctivě ukradli Revolver Revue (podobně nápad na Knihu roku Sardenu vzešel od Lidových novin). Tam to mají trochu jinak: osloví vybranou osobnost, která pak celý rok píše každý den jednu větu. Po roce je tento takřka deníkový záznam vydán v tištěné podobě. Možná jste před pár lety zaznamenali kauzu básníka Petra Hrušky, který zapomněl jakési své spisy ve vlaku. Ano, byl to právě rukopis Jedné věty. Už ho nenašel, musel to tedy celé sepsat znovu (povídání o tom najdete třeba zde). Je to vždy fascinující čtení, doporučuji minimálně k prolistování, pokud na libovolnou Jednu větu narazíte. Ale teď už zpět k Twitteru.

O našem březnu roku 2021, si níže přečtěte sami. A můžete zavzpomínat, co jste před rokem dělali. Když dnes člověk vidí, jak se změnil svět… Třeba to někdy v lepších časech zopakujeme. Jen připomínáme, že jde o experiment, který nemá literární či historické ambice. Příspěvky si na Twitteru můžete najít a zkontrolovat, pro tento článek byly pouze zkontrolovány a upraveny, aby odpovídaly pravopisným a typografickým pravidlům.

 

Jedním tweetem, březen 2021

1.3.2021
Dnes začíná mnohé: březen, přísnější lockdown, ale také sardenský experiment Jedním tweetem. Abychom se za rok mohli divit, co jsme touhle dobou žili.

2.3.2021
Žijeme v „zajímavých časech“. Naše vláda je plná badguyů jak z Bonda (nebo jeho parodie), prezidentovi jen dát do ruky bílou kočku s temným pohledem. Takže nezbývá doufat, že tam na pozadí někde běhá nějaký ten Bond. No nic, vyrážím ven v cosplayi Sub-Zera...

3.3.2021
Letos bude americký Comic-Con pouze virtuální. I naše festivaly se kvůli koroně obrací tímhle směrem. Bohužel to ale nikdy nebude jako pravý festival – kde si koupíte lístek a pak stejně trávíte většinu času v hospodě se známými.

4.3.2021
Boris Hokr se už tři dny neozval, asi proto, že jsme od něj chtěli fotku k právě vydanému rozhovoru. Venku je něco na způsob jara a já za posledních pár dní zkoukl všechny Nolanovy Batmany…

5.3.2021
Měl bych dopsat dvě recenze, ale zatím jsem jenom zjistil, že můj počítač nezvládá GTA 5, John Oliver už není vtipný, jak býval, a Superman&Lois je hodně divný seriál. Třeba to chce čas, nevím, tahle doba prostě soustředění nepřeje, alespoň u mě...

6.3.2021
Podporujte svoje oblíbené nakladatele. To je všechno. Víc k tomu není potřeba říkat. Tenhle týden jsem dočetla druhou Legii a Cizince a byla by škoda, další takové knihy nemít.

7.3.2021
Včera vyhlášení Českých lvů a biatlon, mezitím výživná facebooková debata ve skupině Co čteme na téma „ve sci-fi/fantasy je nějak moc LGBT postav“. Není třeba se zapojovat, i čtení je výživné.

8.3.2021
Měl bych dokončit zpracování ankety Kniha roku Sardenu. Letos mi to nějak trvá…

9.3.2021
Přemýšlel jsem: co mi v téhle době chybí nejvic? Cestování? Španělsko, Německo, Švýcarsko, Itálie? Asi taky, ale nejvíc mi chybí Cafedu. Kavárna a studovna uprostřed Prahy se svým kafem, sendviči a nezaměnitelnou atmosférou – ideální pro nerušenou práci.

10.3.2021
Jarní prázdniny mi konečně dovolily sednout si zpátky k puzzle. Po pár hodinách jsem našla jen pár správných dílků, nikam jsem se neposunula. Potřebuju delší prázdniny.

11.3.2021
Právě jsem zjistil, že je čtvrtek a že jsem málem zasklil Jedním tweetem. Ale jsou důležitější věci. Třeba když se před budovou Ministerstva zdravotnictví zastřelí člověk…

12.3.2021
HO mám rád. Sice ho rád trávím v kavárně, což nejde, ale ten klid… jenže teď mám u sebe školáka, co je furt na discordu, a druhého, prvňáka, jenž má výuku přes můj počítač, a když na něm není, učím ho psát a číst… zkrátka je toho fakt moc a člověk by rád přežil i ten kancl.

13.3.2021
Soboty jsou fajn na setkání s rodinou a dohnání toho, co se za poslední rok zameškalo... Samozřejmě, když se za nimi může.

14.3.2021
„Kdo je řádným vlkodlakem, neplete si vlk s protlakem.“ Nedokončený kalendář Eberhardta Hauptbahnhofa, básníka českého, nikdy nezklame!

15.3.2021
S Janou Jůzlovou bádáme, jak je na tom Mycelium. Dáme si výroční bádání v březnu 2022, nebo bude dobádáno?

16.3.2021
Na Sardenu se pod rozhovorem s Borisem Hokrem spustil solidní shitstorm, na kterém je zajímavé vlastně jen to, že ač si o sobě myslím, že mám solidní slovní zásobu, tady se ztrácím jak ve významu slov, tak celých vět. Ale možná je to jen únava.

17.3.2021
Je středa. To už je jen krůček do čtvrtka. No po čtvrtku je pátek a to už je téměř víkend. Hned je mi příjemněji, když je dneska vlastně víkend.

18.3.2021
…jsem prostá duše, / práce je všechno, co mám, / a když mi to vezmeš, / budu úplně sám. Křesťanův překlad písně Toma Pettyho mi celý den hraje v hlavě. A je děsivé, jak to sedí. Na mnoho věcí.

19.3.2021
-

20.3.2021
Justice League Snyder's Cut je opravdu lepší než původní JL. Kdo by to byl řekl, se dvěma hodinama děje navíc.

21.3.2021
Tento způsob jara zdá se mi poněkud… sněhovým.

22.3.2021
Z dnešních titulků na Novinkách: Z hrobu Karla Gotta se ztratila soška slavíka; EU za porušování lidských práv Ujgurů schválila sankce vůči Číně; Pražský Tančící dům devátou nejhezčí stavbou světa; Půlrok od katastrofy na Bečvě; Jaro o sobě dá vědět, bude až 17 stupňů. A tak.

23.3.2021
Tak jsem zkoukl Snyderovu Justice League – za mě sebeparodická onanie, kdy se autor snaží do scén narvat na sílu maximum patosu a dramatičnosti filtrovaných přes cool černé brýle s hudbou, u které mnohé asi vážné scény působí jako vtip. Ale jo, část s Cyborgem je fajn…

24.3.2021
Dneska je v hlavě prázdno. To bude tím počasím.

25.3.2021
„Rozbrojův Rozmar je věž nepravidelné šíře, u paty potřísněná tlejícími lišejníky a trsy kopřiv.“ (A. Rennie: Chmurný válečník, překlad: R. Tilcer; první věta)

26.3.2021
Otázka covidem zavřených škol vyřešena. 10 dětí před naší večerkou a jedno povídá druhému: Kup dvoulitrovku Coly a dva Crazy wolfy, smícháme to a napijem se všichni....

27.3.2021
Včera vyšel trailer na novou Suicide Squad. Pořád víc holduju té animované, ale myslím, že to bude zase dobrá ptákovina.

28.3.2021
Než se člověk rozkouká, je o hodinu jinak – a zjistíte, že málem zapomenete na něco, co jste si sami vymysleli! Dnešní Jedním tweetem tedy spočívá hlavně v tom, že včera bych to stíhal, zatímco teď už je hodinu dnešek, tedy pozdě! :)

29.3.2021
Většina médií píše něco jako „zemřel Petr Kellner, nejbohatší Čech“. Přemýšlím nad tím, jak moc jsme zvyklí myslet v přízviscích: nejbohatší Čech, Otec vlasti, Učitel národů… Za tím vznešeným pojmem je vždycky především člověk.

30.3.2021
Měl jsem příležitost vyzkoušet službu NVIDIA GeForce NOW, a i když mám rád retro hry, možnost zahrát si nové pecky na starém počítači jen pomocí rychlého internetu je pro mě další sci-fi, co se stala realitou.

31.3.2021
Nechala jsem se dětma ukecat na hraní počítačových her o Velikonocích. Vždycky jsem říkala, že si nebudu tahat práci do volného času, ale všechno je jednou poprvé.

Přidat komentář