Projekty (s dětmi): Booknook ze světa Falloutu

Článek od: Petr Simcik - 29.01.2022

Fallout je fascinující svět, který mnozí hráči navštěvují už třetí desetiletí. Svět poválečné Ameriky plné protiatomových krytů, radioaktivní zvířeny a lidí, co se snaží v pustině prostě přežít. Přesně z takového světa bude dnešní booknook. 

Co budeme / můžeme potřebovat?

  • Karton – cca 1 až 2 krabice nebo pevný karton z papírnictví – vysoký cca 2mm 
  • Sirky, normální i krbové
  • Košík od jahod a plochá párátka – fakt se vyplatí zainvestovat a koupit 2 plátky balzy za cca 200 Kč – je s tím o 80 % míň práce 
  • Čtvrtky
  • Lepidlo herkules * (doporučuji červené Herkules Expert – Bauhaus kolem 150 korun)
  • Lepidlo vteřinové * (lepší je gelové)
  • Tavicí pistole + tavné lepicí tyčinky (hodně)
  • Topenářské konopí / koudel
  • Jedlou sodu
  • Řídký obvaz
  • Akrylové barvy (černá, bílá, červená, modrá, žlutá) (cca 250 Kč), černé a bílé opravdu hodně * ( Primo 300ml za 139 Kč)
  • Bižuterie - volitelně – existují různé zbraně, symboly radiace, lebky, škorpioni apod. 
  • Vánoční řetěz s malými led diodami (20–30 ks mají i s časovačem za 99 Kč na Alze i jinde)
  • Styrodur – polystyren bez bublinek
  • Řezačka na polystyren, stačí malá ruční
  • Modelářské posypy – tráva / hlína a tak (dá se nahradit čajem, pískem)
  • Šídlo / nůžky / nůž na koberce / štětce, tužku * (štětce jsou super Spoko, šedé syntetické – cca 49 Kč kus – vydrží dlouho a drží tvar)
  • Kůra z jehličnatých stromů, smrk / borovice sebraná v lese nebo koupená – nervat to ze stromu!
  • Velmi hrubý šmirgl papír
  • Resin na odlévání bižuterie – je dvousložkový a po ztuhnutí zcela průhledný, simuluje vodu
  • Kousek bužírky
  • Překližkovou / dřevěnou / pevnou desku na "krabici" / lze nahradit i stěnou z banánové krabice – trojvrstvý karton (ideální je být líný a nechat si stěny na krabici booknooku prostě nařezat na míru v Obi / Baumaxu nebo podobném obchodě)


Volitelně

  • pinzeta
  • mikrovrtačka
  • velmi jemný šmirgl papír
  • kousky Merkuru nebo něco jiného, co má industriální vzor – viz návod
  • vytisknuté cedulky – pozor radiace, Vault-tec apod. 
  • postavička – podle mě se hodí Black Widow, Punisher, Cable, ale i další z trafikové kolekce Marvel

Prvně je potřeba opět plánovat, co a kam dáme. Já jsem chtěl, aby můj booknook ze světa Fallout stoprocentně obsahoval Vault/protiatomový kryt, a tak většinu zadní stěny zabírají dveře do něj. Protože se dveře otevírají jak ven, tak dovnitř, nemusím řešit nějaký prostor kolem a dejme tomu, že můj Vault 77 disponoval tou vnitřní variantou. Inspirací ke krajince kolem mi byl Vault 34 poblíž New Vegas, který se nachází v údolíčku a po jeho uzavření se před vrata ať už havárií, nebo schválně dostala hromada radioaktivních barelů. Se společností Vault-tec člověk nikdy neví. Nevěřil bych jim ani pozdrav. Tady ale spíše schválně, protože nad Vaultem se nachází bouda úložiště a další barel. Možná si je tam chtěli uskladnit jen na chvíli a pak dodpadly bomby... Každopádně můj Vault 77 je očividně násilně otevřený, a tak se dveře válí kus stranou a je vidět kousek vstupní haly s vnitřními dveřmi, zábradlím a tak. Světla kupodivu ještě fungují, i když podle stavu Vaultu je to s podivem. Stěny booknooku pak tvoří skály, na nichž občas roste nějaká ta houba, která v noci svítí a odráží se na nich radiační jezírko před branou. Tolik tedy k plánování, pusťme se do toho. 

S krabičkou na Booknook a dalším plánováním jsem se zabýval ZDE v předchozím díle, takže teď už můžu jít přímo do akce. 

Jako první část opravdové stavby jsem si naměřil dveře tak, aby se našikmo vešly do booknooku a zbyl ještě okraj futer. Ty dveře sice budou ležet bokem, ale je dobré, když je celý otvor použitelný a vypadá to, že tam reálně byly. Dveře jsem si nakreslil na tvrdý karton a vystřihl. Když jsem s nimi byl spokojen, kresbu jsem přenesl na styrodur a pomocí řezačky udělal to samé i v něm. Asi to jako já budete muset udělat dvakrát, protože budete potřebovat futra, která budou použitelná a taktéž dveře bez různých zářezů a nepřesností. Futra díky vstupu a výstupu řezacího drátu stejně skončí na dva kusy. Důležité je, aby to pak do sebe následně plus mínus pasovalo. Dveře sice ve futrech nakonec neskončí, ale mohly by. Samotné dveře jsem proto řezal z tenčího materiálu. Když jsem vyzkoušel, zda to do sebe pasuje, futra jsem slepil, ořezal ze stran, aby přiléhala na obě strany booknooku a nepronikalo světlo. To by dojem kazilo. A následně jsem nahrubo připravil skalní převis, co to celé zakreje. Všimněte si, že nakonec jsou samotná futra našikmo jak vodorovně, tak svisle a funkčně by to nevadilo.

Vrata vaultu jsou ta nejikoničtější část. Kus dveří z kartonu jsem vykrojil zevnitř, čímž mi vznikl ozubený prstenec, abych mohl udělat propadlou vnitřní část a vypouklý střed. Ten tvoří další kartonový a styrodurový kruh. Karton trochu přečnívá, aby se na něj daly lepit příčky. Když jsem tyto díly slepil a vše zatuhlo, protáhl jsem pod příčkami bužírku, kterou jsem stáhl z drátu a přidal malý válec ze styroduru jako vzduchový filtr a další drobné "ozdoby". Zřetelněji jsou jednotlivé části vidět na obrázku vybarvených vrat. Vrata si koneckonců můžete vybarvit jako první taky. Nezapomeňte nejen na předek, ale i zadní stranu – minimálně ji hodit do černé, aby neodrážela světlo. Ty naše vrata jsou i tenčí než ta skutečná, abych ušetřil místo, ale to nevadí. Typů vrat i jejich barvení se ve Falloutu objevilo několik, takže stačí snaha o industriální vzhled a nějaká ta rez a bude to vždycky vypadat dobře. Nezapomeňte na číslo vašeho vaultu. 

Teď přjde na řadu zem a vnitřek krytu a taky základ skal, ale ten až nakonec. Opřel jsem si připravený díl zárubně a převisu tak, jak bude reálně umístěn a naznačil si na podlahu booknooku – vnitřní a vnější díl, který budu muset vyříznout a taktéž výšku vnitřního dílu. Ten bude muset nějak pasovat a ideálně podpírat převis ze strany od zad booknooku.

Vyřízl jsem si pro vnější díl podklad z kartonu a následně i ze styroduru / podhledu. Přiložil jsem je na sebe a naznačil si tužkou kaluži, kterou jsem poté vyřízl a zkosil okraje – je to koneckonců louže. V téhle fázi tyhle dvě části klidně můžeme slepit, ale pamatujte, že "kaluže" musí udržet tekutinu, takže minimálně v té oblasti nesmíte nechat ani škvírku. Resin – pryskyříce je sice viskózní kapalina, ale pořád kapalina a za 12–24 hodin tvrdnutí dokáže protéct i malou škvírou. Zem pak můžete ozdobit dalšími nerovnostmi, jako jsou vyřezané kameny, kusy kůry apod. U vrat krytu jsem položil desky z Merkuru pro industriálnější dojem. 

Vnitřní díl nebude úplně celý vidět, ale pro nějakou tu realističnost je fajn si s ním trochu pohrát. Zavrhl jsem červené poplašné světlo, protože venku bude světlo zelené a nevím, zda by to působilo dobře, i když by se to nabízelo. Z podhledů jsem vystřihl rám dveří a podlepil ho kartonem. Z kartonu a kousků destiček z Merkuru jsem pak dveře polepil pruhy a výstupky tak, jak vnitřní dveře vaultu vypadají. Poblíž jsem pak ještě ze styroduru a papíru připravil interkom a lékárnu. Zábradlí a schod nakonec skoro nejsou vidět, ale pokud se někdo podívá zeshora či ze strany, jsem rád, že tam jsou. Okraje jsem opět ozdobil kusy Merkuru a celý objekt slepil dohromady. Zatím jsem ho ale nelepil přímo k booknooku, až na tu lékárnu.

Vnitřek i vnějšek jsem nakonec natřel černou podkladovou barvou, aby uschla, a následně nabarvil. Vnitřek louže jsem nabarvil svítivě zelenožlutou barvou radioaktivního odpadu. Až ji nakonec zalejeme pryskyřicí, bude se v ní hezky šířit světlo. Stejnou barvou pak v další fázi nabarvíme vnitřky sudů. Pozor, ten ležatý jen tam, kde bude hladina, ale to předbíhám.  

Uvnitř vaultu je na vás, jak moc ho chcete zachovalý. Některé vaulty jsou pokryté rzí, jinde prosvítají i barvy označení dveří, lékárna či různé barevné dráty. Vaulty vyprávějí i smutné příhody v podobě krvavých fleků na zdi, otisků rukou nebo poházených kostí a v nejdrsnějším případě i zašlých hraček, plyšových medvídků, kostek či autíčka... Jiné jsou zase obsazeny všelijakým hmyzem. Každopádně už můžete malovat, protože díl bude znovu potřeba až při kompletaci. 

Pokud si chcete práci ušetřit, ani zavřený Vault nakonec ostudu neudělá, ale proč si to zbytečně zjednodušovat, že :).
 

 

Sudy jsou další ikonickou součástí Falloutu – svět před válkou totiž šel cestou bezohledného používání jádra, a tak jsou totálně všude. Najdete je v lesích, roklích, jako je tato, ale narazíte na ně i v tunelech Washingtonského metra, kam se propady z tajných úložišť pod obytnými domy a kancelářemi – řeknu vám, docela hardcore. Naše sudy musíme udělat plné i prázdné. Chtěl jsem, aby ze dvou z nich svítila radiace, a tak jsem dva udělal z uřízlé role od potravinové fólie a druhé dva vyřezal ze Styroduru. Když nad tím tak přemýšlím, teoreticky by z té role mohly být všechny. Jeden z nich je uřízlý a leží našikmo v louži, čímž ji dělá hlubší, resp. bahnitější, než je. Sudy jsem oblepil pruhy ze čtvrtky ve dvou vrstvách, a vznikly tak klasické obruče. Jednomu z nich jsem pak z kartonu ještě vystřihl víko. Sudy můžete nabarvit klidně ihned, protože se budou na krajinku lepit hotové. Klasická falloutovská barva je žlutá s bílým pruhem, ale pomocí techniky dry brush (zadejte do youtube, vyjede vám spousta příkladů) můžete dodělat rez, špínu a vůbec sudy ostařit. Malým štětečkem je dobré pak dodělat i tekoucí rez a samozřejmě znamení radiace. Ano, ty sudy tam leží už 100–200 let, takže předpokládám, že by vypadaly ještě o dost hůř, ale je to prostě hra. 

Neodmyslitelnou součástí mého dioramatu je kůlna na sudy, nářadí a další drobnosti, které potřebuje každé pouštní úložiště jaderného odpadu a každé staveniště vaultu. Ne, nepotřebuje, ale my ano, protože do kůlny se schovají baterie k osvětlení celého booknooku. Z toho důvodu jsem si nejdřiv přeměřil, jak je velká krabička na baterie a kůlnu udělal velikostně zhruba podle ní. Aby nemusela být tak vysoká, vyřízl jsem odpovídající otvor i do převisu, na kterém kůlna stojí, takže krabička půjde ještě jeden a půl centimetru "pod zem". Díky tomuto otvoru taky můžu nenápadně vyvést světelný řetěz a začít ho pomalu umisťovat na místo, ale s lepením ještě počkám, až udělám stěmu se skálou. Kůlnu jsem slepil z prken vyřezaných z balzy, ale jde použít i odřezky z jahodového košíku nebo další zdroje dostatečně placatého dřeva. Dokonce by to šlo i ze styroduru, ale působilo by to uměle, a proto jsem zůstal u dřeva. Jelikož se v tomhle případě jedná o stavební boudu, kterou se po dokončení vaultu nikomu nechtělo bourat, vytiskl jsem si ceduli Vault-tec a umístil ji na jednu ze stěn. Taktéž původní je asi rezavý plot. Ten ale můžeme umístit až úplně naposled. Ve chvíli, kdy je slepeno z prken a přiděláno k převisu (přiložením do booknooku vyzkoušejte, jak to vše pasuje), můžeme barvit komplet převis i kůlnu. Tady jsem vrstvil jemnou hnědou a drybrush šedé, bílé, žluté, abych udělal skálu co nejpřesvědčivější. Beton pod ní má ale nepřírodní šedý odstín. 

Mezitím jsem si na tři sirky (které jsem zakulatil a nechal čouhat zakrojené špičky pro zápich) nalepil kus obvazu jako pletivo a přetřel ho hnědou, žlutou a pak jejich kombinací. Tím vznikl právě onen rezavý plot. Po jeho zaschnutí jsem ho zapíchnul do převisu a dokreslil tekoucí rez. Barel může klidně ležet za plotem navolno. Ničemu to nevadí. 

Celý vršek jsem dokončil trsy z topenářského konopí, cedulí ze sirky a balzy a také střechou z vlnitého papíru. Ten se dá buď koupit, nebo vyrobit ze čtvrtky. Protože máme skoro hotovo, je čas na skalnaté okolí. Jen je potřeba vnímat obrys vaultu i boudy nad ním, aby nám tam následně pasoval. 

Celé okolí vaultu tvoří skály a roklina. Samozřejmě by šly vyrobit ze styroduru, ale v tomhle případě jsem se rozhodl použít přírodní materiál, který je skvělý na tvorbu kamenů, protože je sám o sobě členitý a skvěle přijme barvu a vytvoří reálně vypadající texturu. Tomu ještě dopomůžeme jedlou sodou. Nastavil jsem si všechny hotové části tak, jak mají být, a tužkou si je jemně obtáhl. Nezapomeňte nechat i malý prostor pro celou zemní část s louží a barely. Moje je vysoká asi třičtvtě centimetru. Docela dobré je si ji skalou zeshora zafixovat, aby šla pod ni těsně podstrčit a zem na stěnu tak plynule navázala. A to z obou stran. Nejdřiv jsem tedy nalepil na stěnu rozličné kusy kůry, nechám zaschnout – což bude hned, protože tady poslouží docela v pohodě tavná pistole. Nezapomněl jsem ani na menší kousky a úlomky. Následně jsem herkulesem potřel celou stěnu a zasypal ji jedlou sodou. Tady už bude tuhnutí trvat o dost déle, ale když konečně zatuhne, zbude nám po očištění štětcem povrch se strukturou pískovce. Následně můžu hned barvit stejně jako u převisu kombinacemi hnědé. Šedé, žluté a bílé odstíny doděláme technikou dry brush. Výsledek vypadá poměrně přesvědčivě. Klidně si můžeme takto připravit obě stěny a nezapomeňme ani na tu zadní, kterou bouda nepokrývá zcela. Ano, teoreticky by tam měl být asi průhled do krajiny, protože kdo by tu boudu stavěl takhle uprostřed skály, ale pro naše svědomí – třeba tam dřív bylo nějaké lešení nebo žebřík. 

Tak a teď ta elektřina. Vše už máme nabarvené, takže teď to jen pěkně sesadit k sobě a dozdobit tam, kde to ještě není. Do kůlny jsem navolno umístil krabičku s baterkami tak, aby šla vyndat a baterky vyměnit. Drát jsem pak táhl po stropu a dolů pod tím rohem, který zakrývají opřená vrata. Tam klidně můžete lepit a teoreticky už i přilepit vnitřek a podlahu. 

Na vnější části nás čeká ještě dost úprav. Chceme světélkující louži a světélkující houby, světélkující barely a louži radioaktivního odpadu. Na místech, kde budou otevřené sudy a houby, jsem proto vyvrtal díry pro prostrčení diod. Jednu jsem pak schoval na nejbližším břehu a za posledním sudem. Díry, které jsou v louži, jsem zespodu zakápl po prostrčení diod tavnou pistolí a zeshora je různě skryl. Diody v sudech skryjí sudy, ale ty na břehu je ideální zakápnout tavným lepidlem a skrýt až na malou část trsy trávy, nebo je přímo zakrýt trsem zelených hub, které jsem vyrobil pomocí tavného lepidla zelené barvy. Jde taky použít bílé a houby nabarvit fixou. Původní zelená ale vypadá líp. Když máme komplet ozdobenou zem trsy trávy, houbami kameny a nabarveno vše, co je potřeba, aby louže vypadala dostatečně jedovatě, můžeme zemi osadit do booknooku a přilepit ji nebo ji jako já zafixovat rovně pomocí svorek. Drát s dalšími diodami jsem pak vyvedl za skalou a nalepil na ni další houby a trávu. Pokud používáte řetěz s mikrodiodami, co jsou jen zalité v pryskyřici a samotný řetěz jsou dva holé dráty, lze ho bez problémů zastřihnout.

Nakonec jsem přilepil sudy a okolo nich nalil připravenou pryskyřici. Pokud si nejste jistí, že jsou sudy dobře přilepené, je ideální ji nalít kolem, nechat zatuhnout a následně teprve vyplnit sudy. 

A to je konec; přilepil jsem i druhou stěnu a booknook je hotov. Vlastně ne, já do něj ještě umístil postavu obyvatelky vaultu v typické kombinéze. Pro tenhle účel mi skvěle posloužila Black Widow z trafikové kolekce Marvel figurek, ale stejně by posloužil třeba Punisher nebo Cable. Nakonec ji můžete odříznout od podstavce a nalepit. Další variantou je zabudovat podstavec do podkladu. Na to je potřeba myslet když plánujete výšku krajiny. Pro příklad přikádám fotku, jak jsem to udělal s Crocem a Bladem v jejich vlastním diorama. Postavy z téhle série figurek jde i dost měnit a upravovat pomocí mikrovrtačky s brusnými kotoučky. Ty postavy na poslední fotce jsou například Spider-man a Vision.

A to by bylo pro dnešek všechno. V dnešním tvořícím článku jsem vás nezatěžoval nějakou historií nebo informacemi k Falloutu, ale doufám, že na ty brzy taky dojde, tentokrát u papírového modelu z tohoto světa. 

Přidat komentář