KOMIKS: Aquaman 6: Smrt krále

Článek od: frankie - 14.12.2021

Aquaman a jeho šesté superhrdinské pokračování přivádí po téměř roce čtenáře opět do oblíbené podmořské Atlantidy. Děj přímo navazuje na předchozí díl. Arthur Curry alias Aquaman, symbol právoplatné moci, činí maximum pro to, aby přemohl uzurpátora trůnu Coruma Ratha, protivníka posíleného o moc zřídla atlantské magie v podání jeho spojence Kadavera. Boj o moc provází celým sešitem, což znamená, že je v něm plno akce. Oddechových konverzačních chvil je méně než v minulých dílech, a to se musí líbit. Méně prostoru má Mera, což její příznivce může lehce zamrzet. Závěr děje je bezesporu překvapivý, otevírající mnoho otázek a zároveň vzbuzující touhu po jejich zodpovězení.

Kreslíři Riccardo Federici a Sunny Gho odvádějí skvělou práci. Kresba je precizní a skvěle příběh dotváří. Postavy jsou proporčně dobře vykreslené, tváře vyjadřují emoce a obyvatelé nižších kast svým ztvárněním též zaujmou. Naštěstí sešit neexperimentuje s bonusovým příběhem, který v minulém díle způsobil silné rozčarování. Naopak potěší odkazy na jiné knihy usnadňující čtenáři širší porozumění v ději nebo aspoň vzbudí touhu po dalších dílech. Přece jen Aquaman není sólista, ale člen Ligy spravedlnosti, byť se ne vždy chápe jako člen, který do tohoto seskupení superhrdinů perfektně zapadá.

Nevýhodu šestý díl ale má, a to znatelně menší rozsah a zároveň vyšší cenu. Paperback obsahuje tenčí sešity č. 34 – 38. Naopak potěší bonusy v podobě alternativních obálek a několika stran skic přibližujících práci kreslířů. Ve skutečnosti otištěné obálky ty alternativní ale převyšují, což je dobře. Vše bylo vydáno, jak má být. Zajímavé je, že jedna alternativní obálka se dostala i na titulní stranu. Jako negativum může působit chybějící číslování na hřbetu knihy, ale to je drobnost, kterou fanoušci Aquamana třeba ani nepostřehnou. Díl série Smrt krále subjektivně povyšuje sérii kresbou na vyšší úroveň než díly předešlé a o to víc se můžeme těšit na pokračování. Doufejme, že nebudeme čekat zase rok.  


Aquaman 6: Smrt krále
Dan Abnett, Riccardo Federici, Sunny Gho

Nakladatel: BB/art
Překlad: Changer the Elder
Počet stran: 128
Rok vydání: 2021
Vazba: Brožovaná
Cena: 399,- Kč


 

Přidat komentář