REPORTÁŽ: HorrorCon 2021

Článek od: Redakce - 05.12.2021

Oči, lebky i játra. HorrorCon se do Prahy vrátil už po šesté

Milovníci hororového žánru se už po šesté sjeli na festival hororu, HorrorCon. Opět se odehrával ve sklepním steampunkovém prostředí Cross Clubu v pražských Holešovicích na příznačného 13. listopadu.

Velká část programu byla věnovaná literatuře. Festival zahájil blok nových autorů, kde se představili Pavel Skořepa, Renata Bočková a Alexandra Haverská, kteří přečetli jak klasické povídky, tak i hororovou poezii.

Poté následovalo hned několik křtů nových publikací. Zde se ukázalo, že klasické polití knihy drahým alkoholem už není v módě. Petr Boček při křtu svého bizarro románu Hřbitov trpaslíků využil oko (čokoládové), jehož „magickým dotykem“ kmotři popřáli knize vše nejlepší do budoucna. U antologie České temno pak tvůrci sice zvolili klasičtější metodu polévání, místo alkoholu ale tekl vosk ze svíčky ve tvaru lebky. Asi nejdrsnější metodu křtu si vybral Martin Jiroušek u díla Fantasmagoriana, kdy do čerstvých jater, jimiž byla kniha pomazána, třikrát nečekaně vystřelil z pistole, což v malém sklepním prostoru nebyl nejpříjemnější zážitek. Křtu se také dočkala Tráva vydaná v nakladatelství Medusa. Vyhlášeny byly již tradičně výsledky pravidelné soutěže O krvavý brk.

Kromě představení samotných děl se zde konaly i tematické přednášky. Petr Boček promluvil o životě a díle básníka Adolfa Heyduka s důrazem na jeho strašidelné balady. Otomar Dvořák pak hovořil o děsivých místech, kde mohou autoři hororů hledat inspiraci. Františka Vrbenská pak odpoledne přiblížila exotická strašidla a Hanina Veselá představila místa, která navštívila v rámci urbexu.

Filmovému umění byly věnovány hlavně projekce, které se odehrávaly v prvním patře klubu. Diváci zde mohli zhlédnout thrillery Vendeta, Hrana zlomu a Ruchoth Raoth. Speciální sekce představila loutkové horory. Ve spojení s diskusí s autory zde byly uvedeny krátkometrážní snímky Skříňostroj doktora Steina a Jsme si o smrt blíž. Podiskutovat s autory bylo možno i u literárních děl, a to s Ludmilou Svozilovou a Veronikou Fiedlerovou.

Ve večerních hodinách začala fungovat i hudební stage, kde se jako první na pódiu objevila kapela Emerald Shine. Tu vystřídala maskérská a taneční strip show. Tuto sekci festivalu nakonec zakončil DJ DemiMortuus.

Jako vždy HorrorCon nabídl několik prodejních stánků. K nákupu zde byly nejen české a zahraniční romány, ale i trička, svíčky, šperky, figurky a umělecká díla s hororovou tematikou. Už tradiční součástí byl takzvaný CreepyBox, ze kterého si mohl kdokoliv vzít něco zdarma (zejména knihy a CD), nebo naopak do něj něco vložit.

Jako každý rok na akci vládla přátelská atmosféra, i když některé problémy z předchozích let přetrvávají. Teplota ve sklepním prostoru byla letos díky zapnutým radiátorům snesitelnější, každopádně stále ne ideální. Neoddělený prostor mezi stánky a přednáškovým prostorem opět způsobil to, že čas od času bylo přednášejícím i přes mikrofon špatně rozumět, především pokud se zrovna vzadu rozproudila vášnivá debata. Akce ale byla jinak úspěšná a už teď se začínají objevovat plány na sedmý ročník, který, doufejme, tyto nedostatky odstraní.

 

Text: Jana Bočková
Foto: Lukáš Loužecký, Jiří Šeda

Přidat komentář