DESKOVKY: Trosečníci

Článek od: frankie - 11.05.2021

Hra Trosečníci. Kdo by neznal Robinsona Crusoe a alespoň na chvilku se nezasnil nad tím, jak by obstál sám na ostrově. Co když však ztroskotání lodi přežije více lidí, kteří budou nuceni trávit společně čas jako parta trosečníků? Jak by takový život na ostrově mohl vypadat, přibližuje nová hra od Albi Trosečníci.

Jedná se o party hru určenou pro 3 až 12 hráčů. Úkol je zřejmý – dostat se z ostrova dříve, než dočasný tichomořský ráj smete blížící se hurikán. Každý hráč má čtyři možnosti tahu. Při sbírání dříví pro stavbu voru, pokud chce být opravdovým přínosem a chce ho nabrat co nejvíce, riskuje kousnutí jedovatým hadem, které ho vyřadí na jedno kolo. Další možností je rybaření – jedná se o vytahování kuličky z pytlíku. Kuliček je celkem šest a vytáhne se tolik porcí jídla, kolik ryb je na kuličce vyobrazeno. Třetí variantou tahu je přinášení vody. Tato akce je hodně závislá na počasí. Když počasí nepřeje, žádnou vodu přinést nelze. Poslední možností je vypravit se k vraku lodi a vzít si jednu kartu pro svou potřebu. Karty jsou hodně nevyvážené, některé jsou zcela zásadní – např. rybářský prut umožňující dvojnásobný úlovek ryb, jiné jsou ale úplně bezvýznamné – takové staré spoďáry vám opravdu k přežití nepomohou. Do začátku každý hráč vyfasuje čtyři karty, které lze zahrát kdykoli v průběhu hry.Na konci kola se odečítají zásoby vody a jídla – co hráč, to minus jeden dílek vody a jídla. A když chybí, začíná nejzajímavější část hry. Je nutné vyřadit tolik hráčů, kolik zásob chybí.

Fajnovou věcí jsou jednoduchá pravidla. Než se hra nachystá, je vše vysvětleno. Dobře působí i nejzazší konec hry symbolizující příchod hurikánu. Tato karta se míchá mezi posledních šest karet počasí. Jak uspět? Záleží na náhodě – jak jdou karty počasí, jaké vybavení drží hráči v ruce. Někdy se podaří zachránit všechny, jindy nemá šanci přežít ani jeden. Partie se odehraje do dvaceti minut, větší počet hráčů ji mírně prodlužuje. Doporučený věk činí 10 let, ale zvládnou ji hrát i sedmileté děti, jen se možná pozastaví nad kartou kanibalova grilovací sada, při jejímž vyložení se získávají dva příděly jídla za každého hráče, který byl vyřazen.

Hra má velice pěkný vizuál, samotná krabice je ve stylu bedny,  jako držák na karty slouží 3D vrak lodi. Trosečníci vyobrazení na herním plánu ostrova jsou genderově i rasově vyváženi.
Kdo nemá smysl pro humor a neumí oddělit hru od přátelství, s ním raději nehrajte, jinak můžete očekávat, že to bude již bývalý kamarád, obzvlášť poté, co ho opakovaně zastřelíte v rámci přežití. Pokud jsou spoluhráči v pohodě, vrhněte se do víru boje o přežití. Můžete k tomu využít i turnajový systém více her v kooperativním nebo samotářském módu.

Trosečníci
Autoři: Laurence & Philippe Gamelin

Český překlad: Ondřej Polák
Vydavatel: Albi
Rok vydání: 2020
Počet hráčů: 3-12
Herní doba: 20+ minut
Doporučený věk: 10+
Cena: 599,- Kč

 

 

Přidat komentář