FILM: Liga spravedlnosti Zacka Snydera

Článek od: Frecerick - 21.04.2021

Zack Snyder, řečený Spasitel, sestoupil z nebes a stvořil jako pastýř pro své stádo tu pravou, nefalšovanou a jedinou verzi Ligy spravedlnosti. Čtyřleté čekání symbolicky přineslo čtyřhodinové dílo, které jen vyvolení dokážou prosedět na jeden zátah. Je ale Snyderova verze opravdu ta správná? Povedla se víc než Liga z roku 2017? Odpovědi na tyto otázky najdete zde a nikde jinde, neboť sám velký Zack posvětil moji klávesnici a stejně tak moji židli, abych ty čtyři hodiny vydržel.

Žerty stranou a pojďme si říct, že dění okolo Snyder Cutu představuje velký maják zářné budoucnosti. Hlas fanoušků je důležitý a měl by být slyšen. A v některých případech i vyslyšen. Po Lize spravedlnosti z roku 2017 se mi ani v nejdivočejších snech nezdálo, že může něco jako Snyder Cut vzniknout a vzhledem k tomu, co si o filmu vzápětí řekneme, je nutno říct, že naslouchání fanouškům ze strany filmových studií by se nemělo zanedbávat. Vzpomeňme na nedávného hraného Sonica, na jehož původní design jsme už všichni raději zapomněli. Nebýt hlasitých fanoušků, kteří si dupli, že tohle prostě není Sonic, způsoboval by nám nekontrolovatelné návaly nevolnosti dodnes. Samozřejmě to nelze brát stoprocentně ve všech případech… například stejně hlasití fanoušci zničili sequelovou trilogii Star Wars (ano, Poslední z Jediů JE nejlepším dílem této nekompaktní trilogie a mělo se na něj navázat, ne se ho snažit ignorovat!), ale to už je na jinou debatu. Tedy ke vzkříšení Ligy spravedlnosti.

Je to dlouhé... jako fakt hodně dlouhé. Dostaneme sice lepší prokreslení postav a zjistíme něco víc o jejich minulosti, ale v té kompozici scén, která působí, že jsou v ní scény náhodně poskládány za sebou (hlavně na začátku filmu), je tolik vaty a nezajímavých linek, které buď nikam nevedou nebo jsou zbytečné, že to šlo určitě odvyprávět rychleji. Jsou tam zkrátka scény, které se za normálních okolností vystřihují, protože kdo vám půjde na čtyřhodinový film, když to není Pán prstenů. Zároveň nemáte pocit, že stopáž něco buduje a na něco vás připravuje, protože si během sledování opulentního a velkolepého finále už absolutně nepamatujete, co mu předcházelo. Nebo jste na to raději zapomněli. Má to ale výhodu: druhá polovina je tak mnohem víc odměňující, především díky tomu, jak je akčnější, atraktivnější a tím, jak rychlejší tempo má.

Kdo je taky velmi odměňující, je Steppenwolf, který už není nejhorší CGI monstrum ever a celkově přestal být jen chodícím panáčkem zkázy. Celý záporácký ansámbl dostal upgrade – je nám přiblížen background celé invaze, její důvod (i když trochu podivný, ale pořád důvod), dokonce dojde i na flashbacky a všechno tak působí opravdověji. Formou příjemných konferenčních schůzí v sídle zla se Steppenwolf postupně prokresluje, stejně jako noví, slibovaní záporáci, kteří však plní prostou úlohu výstražného znamení odněkud zpovzdálí.  Temná strana získala charakter, ale na pořádnou akci už asi nezbylo. Na čtyřhodinový blockbuster je jí celkem málo, a ještě míň je té, která stojí za řeč. Stále je to digi bordel, jde ale o míru snesitelnosti, jenž se téměř každou novou akční scénou zvyšuje… a je to Rko, takže krev lítá proudem! Že by to ale bylo drsné nebo surové se říct nedá, protože kromě zmíněných proudů červené a občasných rozprsknutí CGI hmyzích hlav toho rating moc nenabízí.

I přes tyhle poloviční přešlapy je film konečně vážný a nehraje si na vtipálky Avengery jako předchozí verze, protože si Snyder naštěstí uvědomil, že se to do jeho temných komiksovek vůbec nehodí. Film samozřejmě není úplně bez vtipu, Flash tam pobíhá pořád, ale míra humoru má pevné hranice, díky kterým nenarušuje chod děje. Mnohdy to ale chce být až moc osudová záležitost a epos století, což už děj bohužel narušuje. Hudba by se jistě obešla bez divného zpívání a kdykoliv zazněly sborové skřeky při nástupu Wonder Woman, otevírala se mi kudla v kapse.

Liga spravedlnosti Zacka Snydera předčila původní verzi. Postavy jsou do jednoho snesitelné, všechno je (i když zdlouhavě) vysvětleno, žádné vtipy neničí vážnou atmosféru, akce se dá přežít, velkolepé finále i užít a Superman už vůbec nepůsobí jako deus ex machina. A nemá knír!

 

 

Liga spravedlnosti Zacka Snydera
Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2021, 242 min
Režie: Zack Snyder
Scénář: Chris Terrio
Kamera: Fabian Wagner
Hudba: Junkie XL
Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Ray Fisher, Jason Momoa, Ezra Miller, Willem Dafoe, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Diane Lane

Přidat komentář