RECENZE: Pavel Motejlek, Temné duše

Článek od: Petra Elen Mand... - 16.03.2021

I v této nelehké době probleskují knižním trhem nové hvězdy české fantastiky. Pavel Motejlek je jednou z nich. Se svou knihou Temné duše vzdává hold své oblíbené RPG hře Dark Souls a zároveň přináší na český knižní trh něco nového a neobvyklého… Otázka je: Ocení tuto osobitost a originální přístup i čtenáři?

Děj opravdu výstižně shrnuje anotace na obálce: „Příběh o válečníkovi, trpaslících a lidské honbě za mocí.“ Oním válečníkem je Zlaton… a již u něj lehce narazíme. Není to vlastně hrdina v tradičním smyslu, je to obyčejný člověk. Udělal v životě hodně chyb. Utíká sám před sebou i zodpovědností, a nebojí se alkoholu ani násilí. Není prototypem kladného hrdiny, se kterým prožíváte první poslední a modlíte se, aby se mu náhodou něco nestalo. U Zlatona vám to nejspíš bude jedno. Sice je vyvolený, ale to je tak všechno. Je to rváč, a i když vede skupinu hlavních postav, zvlášť nevyniká – snad jen těmi zlatými vlasy. Sympatičtěji působí dvojčata Vik a Dik. Nahlédneme tragický život jejich matky, která se dostane do situace podobné té, v níž se ocitla Helena Trojská, jen v tomto případě je jedno, který z mužů její ruku vyhraje. Království hoří, vojáci umírají, ale ať vyhraje kdokoli, žádného z „hrdinných válečníků“ nemiluje.  Žádný totiž není sličný Paris. Oba jsou násilníci toužící po výhře za každou cenu. Jak však nenávidí své nápadníky, tak miluje své syny.. Život je to ale vskutku těžký a plný tragédií, které její syny dostávají do Pekla. Tam se setkávají se Zlatonem, trpaslíkem Sidem a dalšími, kteří se chtějí dostat pryč. Tato oblast není biblickým zasvětím, ale ghettem pro ty, kteří ochořeli lokálním morem, a kriminální živly. Cesta pryč není. Leda by se člověk vydal do podzemí, kde žijí lidé, kteří mor přežili, ale jsou prakticky nestvůrami lačnícími po krvi. A právě tam se taky vydává naše hrdinná skupina… Na konci vlastně zjistíte, že celá kniha je prequel čehosi většího. Nejspíš. Uvidíme.

Styl vyprávění autora postrádá přehlednost. Postavy průběžně vyprávějí své příběhy, vrací se v čase, dovybarvují děj… Brzy ale z těch opakujících se jmen a různých pohledů může vzniknout guláš. Autor poctivě odděluje kapitoly, i jednotlivé pasáže a časy hvězdičkami, ale je otázka, nakolik to čtenáře osloví. Vrátím-li se k jménům, jejich častá podobnost je hodně nešťastná . To, že se dvojčata jmenují Vik a Dik, v pořádku. Je to pochopitelná snaha odkázat na jejich pokrevnost a podobnost. Ale že další hlavní postava je Sid, pak Rik… Je to matoucí. Knize chybí seznam postav, který bývá v úvodu některých rozsáhlých děl. Autor by tak poskytl čtenaři alespoň berličku, aby bylo snažší se v tom množství jmen orientovat.

Charakterové rysy postav jsou hodně povrchní. Ději dominují boje, touha po pomstě… Kladné emoce jako láska a přátelství jsou spíše na druhé koleji. Ovšem pokud se na knihu podíváme z pohledu hráče RPG her, může si přijít na své. Děj i postavy mají výrazně herní strukturu, tedy zdánlivě povrchní dialogy, které se postupně doplňují, vyjasňují a jdou do hloubky. Důraz je kladen hlavně na akce a konkrétní činy. Postupně se objevují nové indicie a hráč/čtenář si tvoří děj ze střípků zpráv, které najde v herním světě. Vzhledem k tomu, že již na začátku knihy Pavel Motejlek avizuje, že dílo je poklonou jeho oblíbené hře, jedná se o styl vhodný a odpovídající záměru autora. Rozhodě tedy naplnil svůj záměr a hře Dark Souls ostudu neudělal. 

Velkou pochvalu zaslouží grafická úprava knihy. I zde je vidět velká propracovanost a osobitost. Drobné ilustrace na stránkách, originální fonty a i přebal samotný. Vše jasně říká, že Temné duše si vymazlilo pár lidí, pro které to není jen obyčejná kniha, ale TA kniha.

Temné duše jsou zkrátka originál. Jistě si najde své čtenáře na poli fantastiky, kteří se rádi ztrácejí ve světě her a bojů. Romantické dušičky, které mají rády kontrast mezi dobrem a zlem, láskou a nenávistí, a samozřejmě velké dojemné konce, kdy se propláče balík kapesníků, by se od knihy měly držet dál. Dílo může oslovit i zvědavce, knižní labužníky a ty, kteří rádi zkoušejí nové věci. Není to nic pro většinový trh, ale pro pár vyvolených, kteří si oddaně budou pořizovat další díly a žít ve světě Zlatona a jeho party.

 

Temné duše
Pavel Motejlek

Nakladatelství: Machart, edice Mea Culpa
Rok: 2020
ISBN: 978-80-7656-006-2
Doporučená prodejní cena: 269 Kč  

Přidat komentář