RECENZE: František Kotleta, Legie: Operace Thümmel

Článek od: Tereza Kadečková - 15.01.2021

Byli jsme přesvědčení, že jsme na vrcholu potravního řetězce. Ukázalo se ale, že jsme dobří tak maximálně do salámu. Vítejte ve světě Legie, nové série Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové.
Lidé se nevzdávají, a to ani, když je planeta Země zabraná emzáky a její obyvatelé se dělí na pracovní sílu a maso. Pracant je i Kápo, na těžařské planetě hlídá, aby ostatní efektivně makali a leze do zadku emzákům. Nebo se tak aspoň tváří a jen čeká na příležitost, aby naložil všechny svoje kumpány a vyrazil do vesmíru jednat o osudu planety Země.
František Kotleta zahájil novou dvanáctidílnou sérii s týmem vesmírné lodi Kraksna čítající pár lidí a namakanou ještěrku. V Operaci Thümmel nás seznamuje se světy, různými druhy mimozemšťanů a fungování vesmírných společenství. A samozřejmě, po kotletovsku, nás protáhne hromadou akčních scén, vtipů a narážek.
Operace Thümmel je postavená na lidské vynalézavosti. Jak se skupina lidí, u kterých jsme dokázali, že jsou pro ostatní vesmírné rasy jen podřadné maso, dokáže poprat s technologiemi, o nichž se jim mohlo na Zemi jen zdát? Jak porazí třikrát silnější a odolnější nepřátele? A jak vůbec z toho kusu šutru odlétnou, když vlastně neumí řídit cizácké vesmírné lodě?
Kniha je typická akční jízda, i když se František Kotleta snažil oproti svým ostatním příběhům trochu zmírnit krok. Víc se soustředí na charakterizaci postav a popisování světů. Z množství mimozemských ras jde za chvilku hlava kolem, ale ty tři nejdůležitější se dají zapamatovat. Souboje a roztržky obsáhnou jak destruktivní technologie, tak obyčejné lidské bouchačky. A vesmírná politika je tak zmatečná, jako ta naše lidská.
Jenže tím to taky hasne. Operace Thümmel je akčňák, místy dost vtipný, a ukáže nám nový svět. Co se ale příběhu týče, od výletu do vesmíru je to honba za MacGuffiny. Tým vesmírné lodě jede někam, kde něco nebo někoho hledá, buď to získá, nebo ne a pak pokračujeme znovu dokola.
Rozjetí série Legie je akční zábava, který vám nijak dech nevyrazí. Jde především o to představit hrdiny a vesmír, kam se budeme s každou další knihou vracet. Tenhle cíl splnila dobře. Teď se můžou autoři zaměřit na příběh a dostat se z nahodilého létání po vesmíru k něčemu konkrétnímu.

 

Legie, kniha první - Operace Thümmel
Autor: František Kotleta
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2020
Počet stran: 344
Vazba: Brož.
Cena: 299,-

Přidat komentář