AUDIOKNIHA: Terry Pratchett, Sekáč

Článek od: Petra Elen Mand... - 08.01.2021

Smrť dostal výpověď. Pár auditorům se nezdál, a tak u velkého Azraela zařídili, aby dostal své vlastní přesýpací hodiny, kde písek skutečně ubývá(!). Azrael, znuděný věky, nápad auditorů samozřejmě podpořil. Konečně nějaké vzrůšo! A tak se Sekáč odebral na svět jako smrtelník do té doby, než si pro něj přijde nový Smrť. 

V téže době má svou rozlučku se životem Rumpál Žička. Starý mág se už těší a není jediný. Jenže když večírek končí, je něco špatně. Stále žije. Tedy nežije, ale žije. Kam se poděla smrt?

Na statek slečny Zahořalé dorazí na krásném bílém koni nová posila, Vilík Klika. Je to podivín, ale je přijat do práce. Má zvláštní pracovní metody a s kosou to umí jako nikdo… Jen by mohl být rychlejší, brát to pečlivě klásek po klásku nějaký čas zabere.

Smrť si užívá pozemského důchodku a nahlíží život z nové, konečné perspektivy. Zatímco v Akademii by mágové dali nevím co, aby problém chybějící smrti konečně vyřešili. Nechybí jejich vskutku osobité a vrcholně intelektuální metody plné nadšení i skepticismu. Zkrátka co mág, to jiný názor, a shodnout se je téměř nemožné.

Děj knihy opět naplňuje Pratchettovský standard. Je vtipný, okázalý, ale také plný jinotajů, symboliky, hlubokých úvah a... smrti. Tentokrát se prolíná (ne)smrt mága a život Smrtě. Což je velmi náročné téma. Neviditelná akademie je plná ruchu. Velké množství postav může být matoucí i pro čtenáře knihy, který však má možnost listovat zpět či si dělat poznámky na papír. U audioknihy máte smůlu. Dějová linie Vilíka „Sekáče“ Kliky je sice klidnější, ale když se dostane do akčnějších pasáží, uvědomíte si, že taky nestíháte. Tohle je Smrť, tamto je Smrť, a do toho další mini krysí Smrť… A víte, že i blechy mají svého Smrtě? Převedení tohoto díla do audioknihy je značně obtížné, ne-li nemožné.

Knihu čte Jan Vondráček. Což může fanoušky audioknih ze Zeměplochy zarazit, protože Jan Zadražil nasadil laďku opravdu vysoko. Není se ale čeho bát. I tentokrát je kniha načtena umně. Panu Vondráčkovi pomohla reálná spolupráce s Terry Pratchettem na divadelních prknech. Statečně se zhostil i přemíry postav. Hra s hlasem je bravurní, herecká stránka je občas trochu přehnaná, ale což, na Zeměploše není nikdy nic moc ani málo. Přesto množství jmen zůstává slabou stránkou tohoto média. Kdyby se čtení zhostili dva interpreti, rozhodně by to neškodilo. Obzvlášť u pasáží z Neviditelné akademie se můžete snadno ztratit. Čtený projev může být jakkoli bravurní, ale jedna osoba má stále velmi omezený hlasový rozsah.

Hudební motiv, který odděluje jednotlivé kapitoly je velmi povedený. Neruší, ale zároveň mají oba, Smrť i Žička, každý svůj motiv. Žičkův je s orientálním nádechem, ale skvěle se hodí k představě Akademie. Smrťova linie je zase uvedena skrze lehce mrazivý motiv, hodný začátku hororu. Není však dotažený do opravdu děsivého konce, protože ani Smrť není tak hororový a děsívý, jak se o něm traduje.

Sekáč není audioknihou k úklidu či do auta. Vyžaduje soustředění a klid. Což se trochu bije s předpokladem, že si knihy v čtené podobě pořizují také lidé, kteří nemají dostatek klidu a času na čtení knih papírových. Ti zřejmě nebudou nadšení. Pokud však prostor máte, směle do toho. Je tu další humorné dílo s filosofickým podtextem se sympaťákem Smrtěm v hlavní roli. Vrhněte se do poslechu s nadšeným pokřikem mágů: „Krleš! Bonsaj!“.

 

Sekáč
Terry Pratchett

Interpret: Jan Vondráček
Vydavatelství: OneHotBook
Rok: 2020
Doporučená prodejní cena: 379 Kč 

Přidat komentář