ČTEME SI

Článek od: Ivet Křenková - 26.11.2020

Jelikož se v létě obvykle jen snažím přežít vysoké teploty, na čtení nemám ani pomyšlení. Ke knížkám se obvykle vracím až na podzim, když přijdou deštivé dny a doma není co dělat. Letos byl zatím návrat do čtecích kolejí docela pozvolný. Proto vám v rubrice ČTEME SI prozradím, co jsem četla na jaře, co čtu teď a co mě čeká.

Poslední jarní knížkou, která u mě přišla na řadu, bylo Sucho od Neala Shustermana. Asi jsem měla pocit, že zažívám málo apokalyptické chvíle v reálném životě, tak jsem si je hezky promítla i do čtiva. Volba to ale nebyla náhodná – od autora mám rozečtenou sérii Smrtka, jejíž poslední díl by u nás měl vyjít příští rok. Obě části této trilogie, které mám zatím za sebou, se okamžitě zařadily na seznam mých oblíbených knih. Proto jsem si chtěla otestovat, jestli bude Neal Shusterman tak dobrý i mimo Smrtku. A on je!

Sucho pravděpodobně není žádné převratné dílo na poli postapo žánru, ale pokud se budeme bavit o young adult postapo literatuře, na pomyslném žebříčku je (dle mého) celkem vysoko. A o čem to tedy je? Jak už název napovídá, jde prakticky o popis toho, co se stane, když dojde voda. Prostě otočíte kohoutkem a nic. V knížce sledujeme příběhy několika lidí a vidíme, jak se s “Bezvodím” vypořádávají. Hlavními postavami jsou teenagerka Alyssa a její mladší bratr Garrett, jejichž rodiče se vydali pro vodu, ale než se stihli vrátit, celý svět šel do kytek. Co vám budu povídat, po přečtení jsem byla hodně ráda, když nakonec přišly poměrně deštivé časy.

Po příchodu podzimu jsem chvíli váhala, pro co sáhnout do knihovničky. Je totiž plná knížek, které jsem si koupila/dostala, ale ještě je nepřečetla, přitom mám pořád potřebu kupovat si nové. Nakonec moje volba padla na první díl Zaklínače. Opět se tak nestalo náhodou. K Zaklínačovi jsem měla pravděpodobně úplně opačnou cestu než běžní smrtelníci. V lednu jsem viděla seriál na Netflixu, v únoru začala hrát hru Witcher 3: The Wild Hunt, kterou po večerech sjíždím dodnes a až teď jsem se dostala ke čtení knížek.

Zatím jsem teprve na začátku, takže nemůžu říct, co si o knižním zpracování myslím. Každopádně se trochu bojím, že hru už nic nepřekoná. Právě teď jsem ve druhém datadisku a hrozně si jej šetřím, protože nechci, aby to někdy skončilo. Už teď jsem rozhodnutá, že si hru zahraju znova!

Až dočtu prvního Zaklínače a budu se rozhodovat, jestli koupit druhý díl, pravděpodobně začnu číst něco z mého nedávného zběsilého nákupu knih. Dostala jsem totiž chuť na cokoliv s tématem čarodějnictví, ale na českém trhu jsem nemohla najít nic, co by mě zaujalo. Rozhodla jsem se tedy pro anglickou, povídkovou Hex Life: Wicked New Tales of Witchery od Kelley Armstrong a dalších populárnch fantasy autorek. Kdybyste měli jakýkoliv tip na přeloženou knížku o čarodějnictví/čarodějkách/magii, určitě mi dole nechte komentář!

Přidat komentář