Sarden 2008–2020 a Petr Šimčík

Článek od: Petr Simcik - 17.06.2020

Tenhle článek berte trochu jako legends ze Star Wars – sice to kdysi byl kánon a asi se to tak nějak stalo, ale na paměť všech zúčastněných, tedy mě, se nedá v žádném případě spolehnout. A určitě se občas budeme kolem skutečnosti jen plížit, a to i když jde tak důležité věci, jako je web sarden.cz a jeho tvorba.

Někdy kolem roku 2008 ... ne, tohle vím náhodou naprosto přesně. 11. 1. 2008 mi vyšel první článek na Sardenu. *1. Tehdy jsem ještě nebyl členem redakce a nešlo ani tak o článek jako o promo mého knižního webu nárazník.cz. Ten web byste hledali marně. Byl to roční, maximálně dvouletý projekt nárazového psaní o knížkách. A zkrachoval, protože se mi rozpadla hlavně nefantasy redakce. Jelikož jsem tehdy chtěl psát, recenzovat a vůbec, a navíc jsem chtěl uplatnit ty texty sesmolené pro Nárazník, zeptal jsem se Pechyho, jestli bych nemohl z mrtvého Nárazníku něco přesunout. A vůbec se tak nějak realizovat na Sardenu, tehdy ještě součásti Lidovek. To už byl rok 2009. Co je zajímavé – a z tohohle pohledu byl Nárazník opravdu úspěšný – že ze dvou fantasy recenzentů jsme se dva přesunuli na Sarden a ... z původní sardenovské redakce z těch let tu oba zevlujeme už prakticky jediní…:) Tím druhým není nikdo jiný než Jan Křeček alias Jajoch. *2

Každopádně v roce 2010 už jsem byl v redakci plně stabilizován. Těsně po mě přibyl i mladý studentík Martin Stručovský, se kterým jsme se virtuálně znali z fanouškovské základny agenta JFK, možná bych dokonce někde vyhrabal naše fanpovídky a mohl tak zdiskreditovat nyní již úspěšného autora detektivek. Ale kdepak, já si to nechám, až vydělá svůj první dolarový milion. V tom roce 2010, co si pamatuju, jsme ještě vesele recenzovali pro Neviditelného psa / Lidovky, ale měli jsme sen. Samotný fakt, že ten sen nevznikl těsně před přesunem na samostatnou doménu, ale už tu poletoval minimálně rok ve vzduchu, dokládá datum registrace domény sarden.cz: 23.02.2009. Ten sen mi umožnila uskutečnit nabídka hostingu zdarma u http://webjet.cz/, respektive ne úplně zdarma, ale výměnou za tvorbu těch stránek, na kterých hosting stále běží. A tak jsme měli všechno, co jsme potřebovali. Já základni znalosti Drupalu 6 a hosting, Pechy doménu a oba dohromady odhodlání. Kompletní přesun a pozvolné umírání sci-fi rubriky na lidovkách pak Pechy oznámil v září 2010. *3

Jelikož je Sarden záležitost komunitní a nevýdělečná, bylo otázkou času, kdy se něco podělá. Ještě jsme ani nepřesunuli své články z let 2009 a 2010 na nový web a začala menší krize, která nás úspěšně provázela s malými přestávkami snad šest let, a to tak, že hodně. Naše velká nemesis – pády. Ono se to nezdá, ale Sarden není žádný blogísek. Je to masivní aplikace, která díky open source umí spoustu věcí, jako jsou redakční sekce s fórem, spravování vydávání lidmi s různými právy apod. Když jsme začínali, tak měla dokonce fórum pro běžné smrtelníky. Byla tu tendence budovat sociální síť, jako to kdysi zkoušela Pevnost. My jsme byli první, i když v tomhle směru zoufale neúspěšní. Abych se ale vrátil k těm pádům. Když jste sami na sebe a ručíte i za to, že ten web vůbec poběží, a zároveň jediní, kdo tomu rozumí jste vy, není nahlášený pád zrovna to, co byste chtěli zažívat nějak často. Většinou to totiž znamená, že na vás někdo útočí nebo že se podělal server, a vy jste zapomněli zálohovat minimálně měsíc, nebo jinou podobnou libůstku. První čtyři roky to byla naštěstí ta druhá možnost a já jsem se velice rychle poučil, že mám zálohovat databázi obden. Nehledě na to, jak mi vyšel vstříc hosting (resp. dva, protože jsme se v roce 2011 stěhovali do webdum.cz), který neustále dokola hledal, kde nechal tesař díru a pomáhal mi s obnovou. V roce 2014 pak došlo k několika událostem, které jen uspíšily nevyhnutelné – přechod na novou verzi systému. Těmi událostmi byla změna hostingu, útok hackerů, moje snaha poskládat z rozkopané bábovičky, co se dá, a v neposlední řadě výměna šéfredaktora, protože na železný trůn usedl Martin „Sirius“ Stručovský. *4 (Což bylo logické, protože si na Sarden od roku 2010 stejně všechny dotáhl. *4) A odešel Pechy, jak ale koneckonců sliboval v jednom z článků v roce 2010. *5 Jen jsme nečekali, že to bude tak definitivní, stejně jako tenkrát s Pagim. 

Dalším znamením shůry byla realizace jiného webu – http://www.inkscapers.cz/, který sdílel po přechodu na sedmičku se Sardenem stejnou šablonu a doteď ji má, zatímco Sarden šel dál. Díky tomu, že jsem měl výše zmíněný web prakticky hotový, stačilo pár změn a mohli jsme dál publikovat, jen ten přesun databáze (a vychytání několika konfliktů) byl dost bolestivý. Věčnou připomínkou budiž to, že jsme opět přišli o všechny adresy článků. Ty články tam jsou, ale mají prostě jinou adresu, a tak nám na webu u starších věcí sem tam nefunguje odkaz. To je nemilé, ale dá se s tím žít. Taky jsme  měli v té době u loga slovo „beta“ což značilo, že nemám čas vychytávat chyby a sflikoval jsem to velice rychle. Pamatuju, že jsme si to tenkrát za tu změnu vzhledu pořáně slízli, protože Sarden byl od té doby prostě zas trochu jiný. Hlavně od našeho oblíbeného strýčka Leonarda, který to s námi táhne od začátku. Taky se k webu přilepil TátaGeek – moje osobní sekce, která si žije jako takový multižánrový nádor svým vlastním životem. Měl dokonce i několik redaktorů, kteří byli bokem redakce Sardenu. Postupem času se ale začlenil a většinu věcí mi kolegové normálně tolerovali. Přibyly do něj nějaké ty modelářské a kutilské články, některé dříve vycházející u konkurence – Fantasy Planet – které se nějak otírají o fantastiku. Taky jsme díky němu měli období, kdy jsme dost často recenzovali deskové hry. Někdy kolem roku 2016 zmizela rubrika Letem světem a vznikly Literární vyhlídky. Novinky z fantastiky jsou totiž tak rychlé, že než bychom je vydali, byly by zastaralé, protože byste si o nich už mnohokrát přečetli na sociálních sítích. Literární vyhlídky jsou s námi s několika pauzami doteď.

V roce 2016–17 už to nebylo tak horké. Zase jsme měnili hosting, zase k mému známému, i když tentokrát už nikoli zadarmo (ale je fajn moct někomu ve dvě zavolat, že něco nejde, ať se na to podívá) a opět jsem měnili vzhled, předpokládám, že jako součást mé prokrastinace a u příležitosti narozenin. Každopádně poprvé jsme měli možnost operativně hodit do vzhledu cizí brand a jako první jsme tam měli Batmana vs Supermana. Měli jsme taky retro měsíc, ve kterém jsme čtenářům připoměli, jak to vypadalo s fantastikou a vůbec za socíku. A aby toho nebylo málo, ten rok jsme oblékli Sarden  do starého kabátku Neviditelného psa  - měli jsme tu odvahu udělat celý srpen v retro kabátku dvacet let starého webu? To už si kupodivu nevzpomínám. Ještě pořád to tu ale někde mám. Možná by to tenhle nápad chtělo zase oprášit.

2018 až současnost jsou pro mě z hlediska webu roky stability. Ale ano - zase jsme migrovali. Tentokrát už na placený profi hosting, na který se komplet skládáme, abychom pro vás mohli existovat dál. Má to tu výhodu, že mi někdo ručí za to, že vše nějakým způsobem funguje, i když správu si musí člověk udělat pořád sám. Zase jsme měnili šéfa. Tentokrát máme šéfku, což jste si jistě všimli. *6

Za tu dobu, co dělám Sarden, jsme si prošli mnoha obdobími menšího úpadku, kdy najednou nebylo co vydávat, nebo odešlo spousta redaktorů a neměl kdo psát. Sarden je ale  silný a houževnatý mezek, takže když nebyli lidi, vžycky nám bůh fantastiky zhůry nějaké poslal, a když nebyly články, seřval nás šéfredaktor/ka a škola recenzentů, jak se jmenuje naše redakční sekce, se začala rychle plnit. A i když někdy vůbec není čas, recenze jsou po termínu a člověk si říká, proč se na to nevykašlat, ať si s tím webem dělají, co chtějí, nakonec se na Sarden podívá a řekne si 20 let! 20 let tu něco vzniká pod rukama, už několika generací super redaktorů, fakt bys to chtěl pohřbít? Samozřejmě že ne. Budu tady, dokud bude potřeba, protože Sarden je především zábava a parta skvělých lidí. 


*1 https://neviditelnypes.lidovky.cz/scifi/web-o-narazniku.A080110_223632_p...
*2 https://sarden.cz/2010-05-24-1500/sarden-slavime-desate-narozeniny-13
*3 https://neviditelnypes.lidovky.cz/scifi/editorial-na-www-sarden-cz-vavro...
*4 https://www.sarden.cz/2014-03-16-1311/editorial-treti-sefredaktorska-rei...
*6 https://www.sarden.cz/2019-12-01-0000/editorial-odchazeni
*5 https://neviditelnypes.lidovky.cz/scifi/sarden-slavime-desate-narozeniny...


 

Komentáře

Je hezké, když se nějaký přeživší jedinec náležitě vykecá. Jako profesionální archivář ale mohu jen dodat, že nejfunkčnější zálohování je kvalitní tisk na neméně kvalitním papíře.

Co se týká modelařiny - s tou jsem na FP skončil v situaci, kdy se v průběhu roku 2014 třikrát měnili redaktoři a všechny dohody šly do hajzlu. Když se k tomu připojily poněkud nemístné požadavky na to co a jakým stylem mám za svoje peníze a ve svým volnu psát, udal jsem hotové články tady. Ale taky to chcíplo na úbytě a momentálně se mi daří udat jeden či dva články ročně (o kvérech) na Rádiu Dixie výměnou za jejich trička.

Jinak je fakt, že jsem z modelařiny delší dobu nic scifoidního nerealizoval, vyjma překližkového 3d puzzle Millenium Falcon a sbírky techniky k politfiction/alternativní historii Žáby v mlíku. Ale Revell přebalil nějaké starwars výlisky firmy Bandai (v klasických měřítkách 1/72, 1/144), což je solidní kvalita za ukrutné peníze, takže investuju do jednoho nebo dvou kousků a uvidíme...

Za ty oubytě můžu zcela jistě já osobně :-D

Už nějakou dobu mě Petr uhání, abych to napravila, přestala si ty poslední zaslané clánky syslit a vydala. No a když se tady k tomu veřejně přiznám... donutí mě to dotáhnout do konce. Do konce prázdnin?

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář