Literární vyhlídky – květen až červenec 2020

Článek od: Petr Simcik - 27.05.2020

Doba koronakrize nám vstoupila i do literárních vyhlídek. Nakladatelství sčítají ztráty, revidují plány a vůbec se tak trochu neví, co bude. Proto se v rámci těchto vyhlídek podíváme spíš než do budoucnosti, do přítomnosti. I když i nějaké ty téměř jisté novinky určitě budou. 

Papež ukrutný

Alejandro Jodorowsky

Je srpen roku 1503 a umírá papež Alexandr VI., vlastním jménem Rodrigo Borgia. To je ta pravá chvíle pro zapřisáhlé nepřátele Borgiů, rod della Rovere, aby se intrikami a sliby, jež nehodlají dodržet, pokusili papežský stolec obsadit sami. Giulianovi della Rovere se to také zdaří a stane se z něj papež Julius II. Tím ale boj mezi rody nekončí…

Českému čtenáři důvěrně známý Alejandro Jodorowsky má v úmyslu zachytit bouřlivé dějiny Vatikánu v patnáctém a raném šestnáctém století ve volné trilogii, kterou započal sérií Borgia a v níž pokračuje zde. Také pro tento příběh ze středověké Itálie využil služeb italského kreslíře. Theo (Theo Caneschi, Toskánsko 1973) je specialista na historické komiksy: jeho Hliněný trůn se odehrává za stoleté války, po Delabym převzal kresbu zatím posledního dílu série Murena, která se odehrává ve starém Římě.

Tahle kniha už je venku a opravdu se povedla. Krom klasické verze si můžete zakoupit i limitku se speciální obálkou. Jediný problém je že ty obálky jsou krásné obě. Kniha "navazuje" na sérii Borgia která vyšla bohužel v MDEKu a je tedy jiného formátu. Vzhledem k tomu že si tady polepšíme by to ale nemělo zas tolik  vadit.

Supernova

Marissa Meyer

Nova a Adrian se ze všech sil snaží zabránit odhalení svých skrytých identit. Zatímco zuří bitva mezi jejich alter egy a odlišnými světy, v nichž se pohybují, nad Gatlon City se vznáší daleko nebezpečnější hrozba. Na světlo vyplouvají tajemství, lži i zrady… a dělení na padouchy a hrdiny už dávno není tak snadné. Nova s Adrianem musí sjednotit zdánlivě nesmiřitelné strany konfliktu – pokud se jim to nepovede, mohou přijít o všechno. I o sebe navzájem.

Jejich moře

James L. Cambias

Ledový měsíc Ilmatar leží na hranici poznaného vesmíru. V temných hlubinách se nerozléhá jen všudypřítomné praskání ledu. Hluboká temnota kypí životem.

Vědecká expedice na podmořské stanici Hitode zkoumá podivuhodné formy života i prastarou místní kulturu. Ve jménu civilizace ale přichází i další návštěvníci.

Moře pod ledem se nečekaně stává centrálním bodem hrozícího mezigalaktického konfliktu mezi lidmi a nepřátelskou rasou Šolenů. Nepatří však ani jednomu z nich, patří Ilmatařanům. Je to Jejich moře.

Smyčka medúzy jiné příběhy

H. P. Lovecraft, S.T. Joshi

Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. I do všech těchto děl se však otiskovaly jeho svébytné vize a styl a občas se do nich vkradly děsivé bytosti z jeho slavného panteonu. S. T. Joshi, známý badatel a znalec autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby. Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu.

První kniha ghostwriterských a mentorských prací H. P. Lovecrafta byla skvělá a není důvod myslet si,  že dvojka bude o něco horší. Všechny texty z  Hemživý chaos a další příběhy stály tak či onak za přečtení a Lovecraftovo přispění je z nich opravdu cítit. V tom na hony překonávají všechna Křídla Cthullu a další i když někdy velice dobré, stále jen fanfikce.   

Červený trpaslík – Omnibus

Rob Grant, Doug Naylor

Rob Grant a Doug Naylor, britští autoři kultovního humoristického sci-fi díla, zfilmovaného jako mnohadílný sitcom televizní BBC a v této podobě notoricky známého i u nás, nám představují své hrdiny, neohroženě se řítící vesmírem: Listera, posledního žijícího člověka, Rimmera, hologram, jenž kdysi býval člověkem a ponechal si všechny jeho odpudivé vlastnosti, Hollyho, senilní palubní počítač s IQ 6000, Krytona, popleteného mechanoida, a Kocoura, marnivého mutanta vyvinutého z kočky domácí. V jedné jediné knize nyní vycházejí všechny čtyři romány plné dobrodružství té nejztřeštěnější vesmírné posádky, jakou si jen dokážete představit.

Vydání zahrnuje čtyři díly (Nekonečno vítá ohleduplné řidiče, Lepší než život, Poslední člověk, Pozpátku).

Ano, my fanoušci Trpaslíka se můžeme asi shodnout na tom že seriál, je seriál, protože Chris Barrie a Craig Charles dělají v tomhle sci-fi sitcomu 50% zábavy, ale i knihy mají něco do sebe. Pokud se vám líbil Stopařův průvodce, není důvod nesáhnout i po Červeném Trpaslíku a jediné, čeho lituju že uvnitř nejsou ilustrace Dana Černého jako právě v Průvodci. Na druhou stranu tahle cihlička dává dohromady ucelený příběh posledního člověka ve vesmíru a přesto že je to vlastně docela smutné, musíte se smát, viďte. 

Batman Detective Comics 6: Stín nad netopýry

James Tynion IV

Red Robin se vrátil a navazuje na svou práci v Gothamu i na svůj romantický vztah se Stephanie Brownovou alias Spoiler. Ve spojení s Batwoman, Clayfacem, Batwingem, Azraelem a Orphan pomáhají snižovat kriminalitu ve městě.
Jenže za svůj úspěch brzy strašlivě zaplatí.
První oběť a jeho Syndikát obětí chtějí jediné: pomstít se Batmanovi. Obrátili proti Batmanům celé město, unesli Clayface a vyhrožují, že vypustí nejnebezpečnější zločince z Arkhamova ústavu, pokud se Batman živě v televizi neodmaskuje.
Vše, co Red Robin postavil a co mělo zajistit novou zářivou budoucnost pro tým, se může rozpadnout, pokud Syndikát obětí zvítězí... nebo pokud jeden člen týmu učiní rozhodnutí, které tým navždy rozvrátí.
Také se podíváme na trýznivý život Basila Karla. Syn rezervovaného muže tisíce tváří a vycházející filmová hvězda zažívá nehodu, která ho promění v měniče podob Clayface.

Scenárista JAMES TYNION IV. (BATMAN/TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES) a výtvarníci JOE BENNETT (52), MIGUEL MENDOÇA (NIGHTWING) a EDDY BARROWS (NIGHTWING) pokračují v řadě ZNOVUZROZENÍ HRDINŮ DC. Šestá kniha obsahuje sešity původně vydané jako DETECTIVE COMICS č. 969–974 a SPECIÁL č. 1.

Sestup andělů

Mitchel Scanlon

Život na planetě Caliban se po tisíce let nemění – rytířské řády ochraňují prostý lid před dravými šelmami číhajícími v hlubinách zdánlivě nekonečných hvozdů. Mladíci Zachariel a Nemiel, vedení příkladem mocného Liona El’Jonsona a jeho vizí o mírumilovném, sjednoceném světě, se chystají připojit k největšímu z rytířských řádů. Příchod Impéria s sebou ale nečekaně přinese zcela nové problémy a Lionovi i nový osud: stát se součástí Velkého tažen. Synové Calibanu se musejí rozhodnout, jestli ho budou následovat na jeho cestě za slávou mezi hvězdy.
Šestá kniha z cyklu Horovo kacířství.

Alenka v říši divů: Logické hádanky a nápadité rébusy

Gareth Moore

Cestujte s Alenkou králičí dírou přímo do fantastického světa říše divů, kde žije plno neobvyklých obyvatel. Nechte se inspirovat neuvěřitelným světem Lewise Carrolla a pomozte Alence vyřešit množství hlavolamů, hádanek a záhad.

Tohle může být buď velmi zajívá záležitost nebo velký propadák. Bohužel jsem nenašel žádné důvěryhodní náhledy uvnitř a to ani v anglické verzi. Každopádně Alenka je tu s námi už 150 let a jak se zdá z daleka neřekla poslední slovo. Nedávno jsme si ji mohli zahrát jako podivný gamebook a teď se na nás valí dávka hádanek a rébusů, což by člověka mohlo nechat chladným, kdyby to nebyly rébusy z říše divů. 

Obránci civilizace

Jan Kotouč

V hroutícím se Centrálním impériu nastal čas velkých strategických manévrů. Kdo se nechce i s celou bitevní lodí a její posádkou proměnit v oblak plazmy, musí znát kouzlo intrik a lstí.

Hodí se mít geneticky upravenou přítelkyni, která pro nůž nejde daleko. Z bývalých padouchů někdy pomáhá udělat spojence a dobrý hráč si umí nechat i karty, které by špatný hráč zahodil. Není žádoucí přicházet o ty, na nichž nám záleží.

Císař Daniel Hankerson je dobrý hráč a ví, že ve velkých bitvách se musí počítat i s velkými oběťmi, pokud chceš ubránit civilizaci. Vědět však neznamená smířit se.

Vesmírné flotily se opět střetnou v galaktických bitvách a úspěšná česká sci-fi série pokračuje. Fantom Print je tu spolu s Obránci civilizace a Janem Kotoučem, který se v žebříčcích úspěšnosti právem drží na předních místech.

Kotouč je grafoman :) to je prostě fakt. Produkuje nekonečno slov, vět, odstavců a jediné co ho limituje je množství papíru na téhle planetě.  Na druhou stranu - pokud bude psát dál svoje "Ano, pane", "Rozkaz, pane" vesmírné bitvy, jsem poslední kdo by ho brzdil. Sektor Hirano, Centrální impérium, nebo naše malá planetka se zmítají jednou bitvou za druhou a generál Kotouč nám nachystal po jedné "bondovce" ve službách jeho veličenstva další nášup z vesmíru. 

Barva z kosmu

H. P. Lovecraft

Druhý svazek toho nejlepšího z Lovecrafta.
Reprezentativní průřez dílem H. P. Lovecrafta (1890–1937) je určený všem, kdo se chtějí seznámit s tvorbou slavného autora, z jehož fantazie vzešlo město Arkham (poprvé zmíněné v povídce „Rytina v domě“) a v jehož sugestivních a atmosférických textech vystupují božstva jako Azathoth, Nyarlathotep a Cthulhu. Naprostou klasikou je povídka „Barva z kosmu“, pojednávající o důsledcích dopadu meteoritu do odlehlého údolí Nové Anglie, jakož i novela „Stín nad Innsmouthem“, v níž se vypravěč vydává do zchátralého přístavního města, opředeného řadou děsivých bájí.
Lovecraft inspiroval vznik mytologie Cthulhu a z jeho díla dodnes vychází řada filmařů, hudebníků, výtvarníků i autorů počítačových her.

Sbírat Lovecrafta poslední dobou docela leze do peněz - o tom svědčí už jen to že tenhle autor má v těchto novinkách 3 zářezy. Dalo by se říct že Barva z kosmu je nejméně povinnou koupí z nich, ale zdání klame. Pokud už nic jiného, tak dostanete paperback který obsahuje takové pecky jako Stín nad Innsmouthem, Pickmanův model, Barva z kosmu nebo Krysy ve zdech a na rozdíl od předchozích vydání ho budete moci bez obav z poškození tahat všude ssebou.

Království tvé: Kniha první

Mark Waid, Jerome Siegel

KRÁLOVSTVÍ TVÉ: KNIHA PRVNÍ
Původně vyšlo jako Království tvé #1 a #2 v květnu a červnu 1996.
V blízké budoucnosti jsou superhrdinové všudypřítomní, jen hrdinství je vzácné. Liga spravedlnosti, která po desítky let bránila Zemi, se stáhla a nahradila ji nová generace bojovníků se zločinem, jejichž krutá spravedlnost lidstvo děsí. Osud planety visí na vlásku, a tak musí Superman, Batman a Wonder Woman vyjít z ústraní a naposledy se postavit za pravdu a spravedlnost.

MORE FUN COMICS #52
Původně vyšlo v únoru 1940
Když detektiva Jima Corrigana zavraždí gangsteři, je mu odepřen vstup do království nebeského a vrátí se pomstít zločincům jako Spectre, bytost nadaná mnoha schopnostmi.

Družina mrtvého

Pavel Korněv

Uvíznout ve virtuální realitě není žádná legrace, ale zůstat uvězněný v mrtvém těle nehráčské postavy je teprve něco. Přesto může existovat cesta ven – tedy za předpokladu, že se Johnovi podaří najít Svitek vzkříšení. Několik měsíců plného ponoření ve virtuální realitě možná udělalo z nemotorné oživlé mrtvoly rychlou zabijáckou mašinu, což mu umožnilo získat patronát Pána chaosu a dokonce i vlastní kryptu – do kýženého levelu 100, který by mu umožnil uniknout z virtuálního vězení a zachránit své fyzické tělo, však má ještě pořád hodně daleko.
Johnovi vypršel čas; už si nemůže dovolit hrát podle cizích pravidel. Což znamená, že musí ustanovit vlastní. Opravdu je jeho plán šílený? Nápad získat všechny zbývající potřebné body jedním úderem, a to zabitím strašlivého Pána rozkladu? Možná to zní jako šílená eskapáda, komu jinému by se ale měla povést, když ne našemu Mrtvému lotrovi?
 

Město v oblacích

Kristýna Sněgoňová

Svět je v troskách. Když se hroutil, postavili lidé svou spásu – město na obrovských pilířích, chráněné před vším zmarem tam dole. Ale to bylo dávno. Tak dávno, že už si to nikdo nepamatuje. A kdo o tom něco tuší, je v nebezpečí, mohla by po něm totiž jít císařská tajná služba, Polit, protože svět mimo město přece neexistuje. Alespoň ne pro ty, kdo nejsou vyvolení. Jenže stará tajemství se ráda nečekaně vynořují, a když se ve městě začnou záhadným způsobem ztrácet děti, nejlepší vyšetřovatel Politu pochopí, že věci mohou být jinak, než mu celý život tvrdili. Nový román Kristýny Sněgoňové přináší mezi troskami světa po apokalypse temné dobrodružství, jaké tu dlouho nebylo.

Tady snad jen tolik: Klasického konceptu apokalypsy a zakázaného ovoce v podobě okolního světa není nikdy dost. 

Dolů k Zemi

Robert Silverberg

„Kdo ví, zda duch lidských synů stoupá vzhůru a duch zvířat sestupuje dolů k zemi?“
Kazatel 3:21

Vypadali jako sloni, to nikdo nepopře. Pozemšťané tedy nildoror podceňovali, stejně jako jejich napohled hrozivější souputníky sulidoror. Jenže mimozemšťany nelze soudit podle lidských měřítek, což koloniální Společnost ke své škodě pochopila až ve chvíli, kdy musela Holmanův svět – planetu Belzagor – vrátit pod správu domorodců. Edmund Gundersen, dříve čelný představitel koloniálního panství, se teď vrací přes půl galaxie vyrovnat si s nildoror staré účty. Napřed ho ale budou muset vzít na vědomí.
Dolů k zemi je klasický Robert Silverberg ve vrcholné formě. Jeho pocta Conradovu Srdci temnoty si uchovala stejnou sílu a svěžest, jakou měla v době svého vzniku. Nové vydání v překladu Roberta Tschorna je doplněno o autorovu předmluvu.

Poslední člověk

Lee Bacon

Zemi ovládají roboti. Jsou inteligentní, mírumilovní, praktičtí, zodpovědní, předvídatelní – modrá planeta se nemohla dostat do lepších rukou. A to jen díky tomu, že roboti v pravý čas odstranili lidi. Ano, ony tvory, kterým sice nelze upřít pár dobrých vlastností (vyvinuli přece roboty), ale jinak se starali jen o válčení, znečišťování životního prostředí a zkrášlování svých nehtů. Bez lidí je světu prostě mnohem lépe.
To mají ve svých elektronických mozcích zakódováno i XR_935, Ceeron_909 a SkD_988, dokud jednoho dne náhodou nenarazí na člověka. Lidské mládě s označením Emma, které je podle všeho poslední svého druhu. Přesto se odhodlaně vydává na cestu za tajemným cílem, a XR & spol. podniknou po boku lidské dívky nejnepředvídatelnější dobrodružství svého robotického života.
Lee Bacon zve mladé i dospělé čtenáře na výpravu do budoucnosti, která by se klidně mohla stát realitou. Napadlo vás někdy, co si o nás lidech myslí náš robotický vysavač nebo dron? Nečekejte žádnou pochmurnou ani přetechnizovanou sci-fi. Poslední člověk kypí životem, humorem a vírou, že lidé a roboti přece jen mají co dát jedni druhým. "

Mýtus Cthulhu

Alberto Breccia, Howard Phillips Lovecraft

Bájného Cthulhu stvořil na začátku 20. století ve svých fantasy povídkách slavný americký spisovatel H. P. Lovecraft (1890–1937). Zvláštní hrůzyplná atmosféra jeho hororů, v nichž spíše než krev a šok převažuje tajemný strach z neznáma, dala dokonce vzniknout subžánru tzv. lovecraftovského hororu. Cthulhu se poprvé objevil v povídce Volání Cthulhu z roku 1928. V lovecraftovském fantasy světě jej doplňuje mnoho dalších mocných bytostí či božstev s nejasným vesmírným původem, jež kdysi obývaly Zemi, ale poté se stáhly do ústraní. Především Cthulhu se pro mnohé milovníky sci-fi a fantasy stal symbolem hrůzy a zla; jeho děsivost bezesporu podporuje i podivné jméno, které je nejspíše potřeba číst jako „Chlúl-hlú“.

Howard Phillips Lovecraft musí být v hrobě pěkně naštvaný: "To jste sakra nemohli propadnout fascinaci mými povídkami v době kdy jsem neměl na skývu chleba? Opravdu to nešlo?" HPL jede na plné obrátky a momentálně je mezi tuzemskými  fanoušky horroru stejně oblíbený jako ajfoun mezi hipstery a když už dochází přímo autorské knihy, povídky a další výškrabky z redakčního pera S. T. Joshiho, je tu ještě Mýtus Cthulhu.   

ORANGE 1

Ičigo Takano

Šestnáctiletá Naho Takamija z malebného města Macumoto si žije docela obyčejně – chodí do školy, baví se s kamarády a připravuje se na budoucnost, kterou si samozřejmě maluje trochu narůžovo. Jednoho dne však její poklidně plynoucí život převrátí naruby jediný dopis, a ne jen tak ledajaký! Píše jí totiž její budoucí, o deset let starší já, které si přeje, aby si Naho jednoho dne nemusela vyčítat ty samé chyby...

STRANGER THINGS: ŠESTKA

Jody Houserová, Edgar Salazar

PÍŠE SE ROK 1978. AMERIKA SE STÁLE NACHÁZÍ UPROSTŘED STUDENÉ VÁLKY A PROBÁDÁVÁ NEBEZPEČNÉ HRANICE VĚDY. Jak daleko doktor Brenner, ředitel tajného projektu MK ULTRA, zajde, aby získal moc, po které touží? To zjistíte v tomto prequelu úspěšného netflixovského seriálu Stranger Things. Nebýt jejích psychických schopností, byla by Francine obyčejná puberťačka ze sedmdesátých let, ale místo aby s kamarády trsala na hustou muziku, je zavřená v Hawkinsově laboratoři. Pod bdělým dohledem doktora Brennera a jeho zaměstnanců má Francine pocit, že je využívána, jako by se z ní pokoušeli udělat zbraň. Vypětí z testů, kterým ji podrobují, odemkne temnou vizi budoucnosti, budoucnosti, na které se nechce podílet, budoucnosti, o které doufá, že ji může změnit.

Je otázka zda jde o ždímání peněz, nebo opravdu životaschopné rozšíření světa Stranger Things. Každopádně fanoušci čekají na každý takový počin jako na smilování.  

Přidat komentář